A debreceni akkumulátorgyárba honnan szereznek majd 9000 dolgozót?
De hát ti ellenzékiek, meg EU-pártiak ennek örültök, nem?
Egyrészt, ahogy írták, itt alapvetően az ukrán munkavállalókra alapoznak.
Másrészt elhiheted, hogy Debrecenben és a környékén bőven van 9+ ezer munkanélküli, mondjuk ezek többsége nem 3 műszakos minimálbéres gyári sormunkát akar csinálni, de van köztük bőven, aki ezt is elvállalja, mert nincs más.
Az irodai pozíciókra meg még túljelentkezés is lesz, mert kevés az irodai munka Debrecenben.
Én Fejérben élek, 14 éve dolgozok egy autóipari multinál.
Végigkövettem az évek alatt(fluktuáció hatalmas):
2009-ben volt 800 válogatott, környékbeli magyar dolgozó
2012-ben 1000 dolgozó volt, abból már a fele utcáról gyors felvett mindenféle ember
2015-ben rengeteg cigány és alkoholista jött
2018-ban hoztak ukránokat és szerbeket, 1500 főre nőtt a létszám
2020-ban a régi ukrán és szerb munkásgárda kicserélődött, most 1700-an vagyunk, ebből 1200 környékbeli mindenféle selejtes alkoholista, cigány, debil, degenerált. Kb. 20 szerb, 150 ukrán, és januárban hoztak kirgizeket és kazahokat, kb. 120 főt.
Van pár echte román is. A bedolgozó minőségellenőr cégnél csak szlovákok voltak.
Ukránokat, mongolokat, kazahokat, kirgizeket, románokat, kínaiakat, moldávokat fognak foglalkoztatni. Magyar ott a létszám 30%-a lesz talán.
Magyarországon van 300 ezer bejegyzett munkanélküli, plusz akik már jegyezve sincsenek. A munkanélküliség nagyrészt Kelet-Magyarországon van.
Debrecenben szinte nincs munkanélküliség, de Szabolcs, Borsod, Békés elérhető távolságban van - és ott rengetegen vannak.
Ugyanakkor épül majd egy újabb lakótelep 1000 lakással, ahova a Debrecenbe (vissza)települő családokat, és hazai munkavállalókat fognak elhelyezni!
Ezt a város saját beruházásában valósítja meg a Tócó-völgyben!
15 - erről én is hallottam: azokat várják vissza, akik elmentek Nyugat-Magyarországra albérletbe dolgozni.
De biztos hogy lesznek németek, kínaiak és egyebek is, de ez nem akkora szenzáció, mert most is rengeteg külföldi van a városban - és nincs belőle konfliktus!
Aki felszáll a 2-es villamosra, vagy a 3-as trolira, annyi külföldivel találkozhat, hogy el sem hiszi hogy Debrecenben van. De ez nem gond.
Konténer város fog épülni a sok 1000 kínainak, saját rendőrséggel saját törvényekkel.
A környékbeliek biztos örülnek majd 8000 főleg ferfiakból álló kínai törvényenkívülinek.
Ukránok sem maradnak, tőlünk (cégtől) mennek tovább Németországba, USA, Kanada, nyitva előttük az egész világ. Ázsiaiak, Közel-Keletről jöhetnek majd a jövőben. A határontúli magyarok tovább szoktak maradni, jobban kitartanak mint az ukránok.
A kérdésre válaszolva: helybéliek, Debrecen vonzáskörzetéből, határontúliak, külföldiek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!