Hogyan lehet, hogy a Z-generációt, és az azt követő generációt, nem érdekli kik voltak az őseik sanyargatói, hogy kik voltak besúgók?
(#1: Az alfa generáció, ami a 2010 után születetteket takarja.)
Miért kéne, hogy érdekeljen?
Alapvetően szerintem fontos, hogy az ember ismerje a saját kultúráját és történelmét, illetve más országokét (nyilván azokét, amik valamiért nagyobb szereppel bírnak az adott ember életében), de az káros, ha ezeket alapján ítéli meg a jelent. A jelent, amin már ezek a múltbeli sérelmek már nem változtatnak semmit.
A párom olasz, mutatott olyan képet, amin a dédapja Mussolini oldalán vigyorgott, mert ő fasiszta volt és elég magas helyekre eljutott. Szakítsak a barátommal, csak mert a családjában ilyen ember is volt, holott ez semmit nem mond el se róla (de még csak a nagyszüleiről se), illetve költözzek el Olaszországból, csak mert ilyen emberek is éltek ott valaha?
A múltra tanulságként kell tekinteni, nem mint útmutatóként arra vonatkozóan, hogyan ítélje meg az ember a jelenkori világot maga körül. Már csak azért sem, mert minden ország, minden népcsoport múltjában vannak sötét foltok, amikről valljuk be, a többség nem beszél szívesen.
23/N
X generációsként sem érdekel. X generációsként azt is tudom, a történelmet mindig a győztesek írják.
Pontosan a "politikai eszmélésem" időszakára esett a rendszerváltás, amikor kortársaimmal együtt átélhettem, ahogy 3 év alatt homlokegyenest megváltoztak a történelemkönyvek.
És a lényeget tekintve tökmindegy, melyik verzió az igaz, az számít, hogy MEGVÁLTOZTATTÁK! Hogy amit egyik évben tanítottak, arról a következő évben hallgattak, a harmadik évben meg az ellenkezője volt a tananyag. Ez eléggé elgondolkodtat egy 18-20 évest...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!