Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért hadakoztak sokan az...

Miért hadakoztak sokan az felsőoktatási felvétel racionalizálása miatt?

Figyelt kérdés

Ennek a kormánynak a kevés jó döntésének az egyike volt az,hogy végre kezdtek valamit az elavult felsőoktatási felvételi rendszerrel.

Ha csak egy kis lépéssel is, de közelebb került a nyugatias mintához.

Én azért örültem,mikor bejelentették, mert így nem csak a budapesti vagy megyeszékhelyeken levő top gimnáziumok tanulóinak van esélye felsőoktatásba jutni, hanem a kisvárosi intézményekben tanuló diákoknak jelentősebb több esélye lesz bejutni, mint eddig.

Ez pedig növeli az esélyegyenlőséget.

Én ezért is hívom racionalizálásnak.Nem most, hanem már 15 éve meg kellett volna tenni, hogy az agyonszabályozott felvételi rendszert liberalizálják.

2023. jan. 22. 10:38
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Ez nem egy szabad akaratból fakadó döntés volt, hanem kényszer szülte. A felsőoktatás beszakadt volna, ugyanis évről-évre kevesebb a hallgató.

Van kb. egy 8-10 top egyetem, amelyeknek a hallgatószáma folyamatosan magas, vagy ha csökkenő trendet mutat is, akkor is csak nagyon kis mértékben. És nem, nem csak a budapesti elitgimikből kerültek oda be diákok, hanem vidékről is, nagyon sokan.

A többi, kevésbé népszerű egyetem hallgatói létszáma viszont nagyon gyorsan zuhan. Azon az egyetemi kampuszon, ahol én dolgozom, pár éve még 300 új hallgatónk volt, idén ez 180 volt.

Tessék, egy grafikon a Tempus Közalapítványtól, az Oktatási Hivatal adatai alapján: [link]

Tehát ez egy kényszerű lépés volt, különben számolniuk kellett volna a kampuszok nagy részének bezárásával, ez pedig nagyon rosszul vette volna ki magát, ráadásul a külföldi statisztikáinkat is jelentősen rontotta volna.

Ettől függetlenül mondjuk a nyelvvizsga eltörlése nem volt rossz ötlet, és igazából emelt szintű érettségi sem feltétlenül kell minden szakra.

2023. jan. 22. 11:59
 12/12 Koplárovics Béci ***** válasza:
72%

"Igen, de egy kisvárosi középiskola, gimnázium nem biztos,hogy feltudja készíteni az egész osztályt emeltre."

Igen, valóban elég szomorú, hogy 2023-ra ideáig sikerül süllyeszeni a középiskolai oktatást. Éppen ezért elég szomorú dolog az, hogy a fidesz a saját 12 (13) évnyi oktatási leépítését kiterjeszti a felsőoktatásra.

2023. jan. 22. 12:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!