Ellenzékiek, ti a határon túli magyarok támogatásának tényével vagy mikéntjével nem értetek egyet?
Sok negatív kommentet lehet olvasni azzal kapcsolatban, ha átadnak egy-egy új létesítményt határon túl, amit a magyar kormány is támogatott. Igazából mindig arra lyukadnak ki, hogy akik nem fizetnek itt adót, azokat nem kéne semmivel sem támogatni őket és ha valaki csak ennyit lát az egészből, akkor nyilván nem is érdemes tovább beszélni róla.
Viszont a határon túli magyarok is a nemzet integráns részei és rengeteg történelmi emlékmű van a Kárpát-medencében, ami nagyon fontos szimbolikus jelentőséggel bír és támogatás nélkül elsorvadna. Emellett az is nagy érték, hogy ezek az emberek átadják a magyar kultúrát a gyerekeiknek és élő kapcsolatot ápolnak az anyaországban élő emberekkel, sokszor idejönnek nyaralni, vállalkozásokat indítanak, ami gazdasági együttműkődés mindkét félnek előnyös. Harmadrészt meg azt sem felejtsük el, hogy rengeteg határon túli fiatal jön ide tanulni és nagyrészük itt is marad később dologzni a magyar nemzetgazdaságot gyarapítva, szóval egyáltalán nem biztos, hogy gazdaságilag is annyira rossz lenne Magyarországnak támogatni a hatáton túli magyar közösségeket.
A kormány megítélése nagyon pozitív a határon túliak körében, szóval ez sikeres területnek tűnik. Mi a baj ezzel?
Nem túlságosan akarok itt meddő vitákba menni, mert azt hiszem, soha nem közelednek az álláspontjaink, én reménykedtem abban, hogy megérted az én álláspontomat, ami nem mindenben egyezik az MSZP-ével. Tudod, nem véletlen van több ellenzéki párt.
Amivel nem is lenne gond, ha a Fidesz nem csinált volna két (vagy inkább egy) pártrendszerre való választási rendszert, amikor eleve több párt van. Ez így ebben a formában a demokrácia megcsúfolása, elárulása a Fidesz részéről.
"Elég elborult gondolkodásod lehet, utolsó, ha előbb azt mondod, te is emberi minimumnak tartod a közeledést, utána meg azt, h a Fidesz osztotta meg az országot a kettős állampolgársággal és a népszavazással."
Márpedig így van. És mivel én nem személyeskedtem veled, visszautasítom ezt a hangnemet, amivel csak magadat minősíted. Hogy ez méltó hozzád vagy sem, az nem az én dolgom.
Mondhatod, hogy nem értesz egyet velem, kérdezhetsz, hogy miért, de elborult gondolkozással illetni... - na ezt rád hagyom. Nem is tudom, hogy mennyire értetted meg, amit írtam, ill. akartad-e egyáltalán megérteni.
"A népszavazás az MSZP szégyene volt, akik magyart magyar ellen uszitottak."
Nem! Az a népszavazás a népszavazást kezdeményezők és támogatók szégyene volt.
Az MSZP-SZDSZ megállapodott a Fidesszel, hogy a határon túli magyarok ügyét a választások utánra tartogatják, pont azért mert PÁRBESZÉD kell, a párbeszéd meg időt igényel hiszen egyeztetni kell, mindenkinek a megelégedésére kell megoldást találni, és tapintatosan kell kezelni, hogy ne szaggassanak fel sebeket, épp ezért nem is lesz ez kampánytéma egyik fél részéről sem.
A Fidesz ezt a megállapodást megszegte, magyarul a PÁRBESZÉDET A FIDESZ HIUSÍTOTTA MEG.
A párbeszéd ugyanis nem az, hogy kikiáltom, hogy mi legyen és hőbörgök, hazaárulózok, ha a másik nem ért egyet azzal. A párbeszéd nem az, hogy populista értelmetlen és demagóg választási helyzetet teremtek.
A párbeszéd az, hogy meghallgatjuk a feleket, ki mit szeretne, mit nem szeretne, mit tart elfogadhatónak, milyen kompromisszumokra kész és milyen áron.
A Fidesz viszont szándékosan feszegetni kezdte a témát politikai haszonszerzésből. Sebeket tépett fel, és konstruktív párbeszéd helyett lejárató kampányt csinált az egészből.
A határon túli magyaroka levitte kutyába: a tenyeréből eszik amit odavetnek nekik, és kéznyalogatást, hűséget várnak el és kapnak érte, miközben harapósra uszítják a másik ellen őket.
Holott párbeszéd útján el lehetett volna érni, hogy sokkal többet kapjatok, és sokkal többet nyerjetek, és kölcsönös békesség és megbecsülés legyen, de nem.
A Fidesz szándékosan vitt le benneteket kutyába és szándékosan adta az egyáltalán nem a legjobb megoldást, csak a szavazati jogért, na meg így kiszolgáltatottak vagytok.
Igen, az MSZP nem akarta, hogy a jelenlegi formában állampolgárok legyetek, nem akarta, hogy szavazati jogotok legyen, azt akarta szerintem kb. amit korábban már írtam, hogy kapjatok x összegű támogatást, amiről ti rendelkeztek, stb., ti választjátok meg a helyi vezetőtöket, és nem szóltok be az itteni politikába, max. véleményezési jog van de szavazati jog nincs, vagy ilyesmi, cserébe mi se szólhatunk be, hogy stadion épüljön vagy valami más, ami nektek ezerszer fontosabb, és nem kell Mészáros Lőrinccel építtetni.
Igen, most már nem nagyon lehet párbeszéd. Egy történelmi lehetőséget tett tönkre a Fidesz. Már nem lehet visszacsinálni azt, ami akkor kiindulási alap volt, ami után esetleg többet nyerhettetek volna. De azt a helyzetet már nem lehet visszacsinálni, és a Fidesznek nem is érdeke, hiszen egy halom szavazót veszítene el. És miért is adna többet, ha ennyiért is mindent megadtok neki, ami számukra egyedül fontos (szavazatotok). És miért is adna nektek több önállóságot? Az önkormányzatoknál is az a helyzet és nálatok is ez van, hogy az van, amit ők akarnak, és egyáltalán nem az a lényeg, hogy az számotokra szükséges legyen. Ha örültök, jó, ha nem tapsoltok eléggé, akkor legközelebb annyit se kaptok.
A Fidesznek tehát továbbra sem érdeke, hogy legyen párbeszéd. Titeket meg lehetne szólítani azzal, hogy ne legyen nektek itteni szavazati jogotok, de... nem, mert hőbörögnétek, a Fidesz meg uszítana. Akkor meg milyen párbeszédről álmodozol?
Hogy a gesztusok mennyire voltak helyesek ill. helytelenek, nos szerintem nem sok esély lett volna arra, hogy Erdélyt elcsatolják, ill. akár egy kisebb területet is akár. Hőböröghettek volna, de azzal csak még nagyobb ellenségeskedést szítottak volna, aminek pont ti ittátok volna meg még ennél is jobban a levét.
Akkor lehet, hogy akkora gyűlölet lett volna, hogy a magyarok házait gyújtogatják...
"Ha meg kritizálod a kormány ilyen irányú politikáját, szived joga, de először is járj mindennek utána, ne a levegőbe fröcsögd, hogy milyen sok támogatást kapnak, ha azt se tudod, mi a valóságos helyzet."
Én is ezt gondolom: először járj utána pl. hogy is lehetett volna párbeszéd, és miért nincs párbeszéd.
És nem kell csodálkozni, ha a népszavazást kezdeményezők és támogatók megosztották
a nemzetet.
"Az erdélyiek mindkét világháború után a testi épségüket kockáztatták a bevonuló magyar csapatok feltartóztatására. Csak mondom, az anyaországiakat is ők védték."
Ezek nem releváns érvek. Ahogy mondtam ennyi erővel a törökökkel való harcaink miatt az EU-tól tízszeres támogatást is kérhetnénk, de szerintem nem kérne senki, mert hangosan röhögnének rajtunk.
"Az MSZP ellenkampányát nem érezted a magyarok összeugrasztásának és a határontúliak elárulásának ?"
Sokadszor is: NEM! A kérdést tartom összeugrasztásnak.
Ha azt kérdezték volna, hogy szeressük-e a határon túli magyarokat, azt válaszolom, hogy IGEN
Ha azt, hogy támogassuk-e anyagilag őket - azt válaszolom, hogy IGEN
Ha azt, hogy ismerjük el egy általuk megválasztott magyar kisebbségi ház (vagy akármi) létrehozását, és képviselőit, akiket ők választanak, és az anyagi támogatásunkat stb. felelősen ők kezelik stb. a válaszom az, hogy IGEN.
Ha az, hogy vízum nélkül jöhessenek Magyarországra, akkor arra is azt mondom, hogy IGEN
És még egy rakás dologra azt mondanám, hogy igen, de arra, hogy szavazati joguk legyen, arra azt mondom, hogy NEM. - Mert vezet ahhoz, amihez vezetett.
"Persze, lehet vitatkozni, h mire költik, mennyit költenek, mit csinálnak. De nem is látunk bele, akkor min vitatkozunk ?"
Pl. magán az átláthatóságon, vagyis helyes-e hogy nem átlátható az, amit és ahogy csinálják, de ez a Fidesz specialitása idehaza is, kint is. És igen, vannak hülyeségek, felháborító dolgok, amiket csináltak, de bocsáss meg kérlek, hogy nem azzal kelek és fekszek, hogy arról vezetek naplót, hogy a Fidesz milyen hülyeségeket csinált.
De ha már van is szavazati joguk, akkor sem úgy kéne, ahogy, hanem olyan szigorú könyveléssel, ahogy idehaza. Nem levélszavazással stb. hanem bizony hivatalosan kijelölt helyre... mert jelenleg alig hitelesebb, mint a nemzeti konzultáció.
Jézus.... félig elolvastam a kisregényedet. Le is zárom annyival az agymenésedet, hogy én nem vagok határontúli és a felmenőim sem, érdekes, hogy ezzel a megszólitással éltél. Kicsit előitélees vagy, úgy tűnik . Ha valaki egyetért a jobboldallal a határontúliak témájában, az biztos azrét ért egyet, mert határontúli.
Hagyjuk...
Nevetséges, ahogy az ellenzéki keménymag lenézi, hülyének nézi a határontúliakat.
21, leragadhattál a középkori-koraújkori emberek szintjén velük kapcsolatban, mert kb. akkoriban volt olyan alacsonyan az átlagember önértékelése , hogy mindent megtett hálából a földesurának.
"A Fidesz szándékosan vitt le benneteket kutyába és szándékosan adta az egyáltalán nem a legjobb megoldást, csak a szavazati jogért, na meg így kiszolgáltatottak vagytok"
Picit sem nézed le intellektiálisan embertársaidat... nyilván te vagy a helikopter, ők meg a megvezetett hülyék, akik bármit megtennének az Orbánért. Hagyjuk már ezt a marhaságot. Kaptak egy gesztust a magyar állampolgárság megadásával , amit 100 éve elvesztettek . Tipikus rosszindulatú ellenzéki okoskodás, hogy emiatt szavaznak is hálából Orbánra. Hagyjuk már.
A határontúliak szavazata nélkül is bőven meglett volna a kétharmad, próbáld meg elfogadni a tényt lassan egy év után és kevesebbet okoskodni másokról.
Miben lettek kiszolgáltatottak az állampolgárság megadásával ?
Okoskodj kevesebbet, please...
Kemény olvasni, ahogy valaki annyira félre- és kimagyarázza a népszavazásos sztorit, hogy még az MSZP jöjjön ki jobban belőle. :)
Szerintem az égvilágon senki nem korlátozta az MSZP-t akkor sem és előtte sem és azóta sem, hogy kiálljon, tegyen a határontúliakért.
Mostanában Karigeri és Szabó Timi aggódnak a fb-on a kárpátaljaiakért, pedig meg sem szavazták a Parlamentben nekik a kettős állampolgárságot.
Ne alkalamtlanozz mást, hanem tedd félre a Fidesz utálatodat és ne őket szidd, mikor 70 évig más a határontúliak felé se nézett. Szintén az előitéleted bizonyitéka, h többször leirtad, h én határontúli vagyok. Nem, nem vagyok az és semmilyen rokonom sem az, tősgyökeres anyaországiak vagyunk .
Te elgondolkozol az előitéleteiden ?
Azért leirok egy személyes tapasztalatot :
2005 körül kerültem egyetemre Bpre, jönevű egyházi szakkollégiumba örök Fideszes kerületben, ahol a Fidesz és az egyház is nagyban támogatta a szakkollégium létrejöttét (egy korábbi nagykövetséget épittettek át).
Képzeld, rögtön a koli nyitásától sok felvidéki kollégista költözött be (és pár erdélyi) minden évben ,6-7 évig laktam ott (két egyeteem miatt).
Akkor is feltűnt nekünk, kolisoknak, hogy a magyar református egyház és a Fidesz sokat tesz azért, hogy hirdesse a kolit határontúliaknak is , pedig le is tojhatta volna és feltölthette volna anyaországiakkal.
Voltak szakkollégiumi kurzusok is többek között határontúliság témában. minden nyáron mentünk Erdélybe diáktáborba erdélyiekhez.
Ez 2005-től végig igy volt, pedig akkor még bőven MSZP kormány volt.
Ez saját tapasztalatom, hogy igen, a Fidesz és az egyház ellenzékben is sokat tett a határontúli egyetemisták felkarolásáért .
De ha merő önzésből csinálná, hogy megnyerje magának őket, akkor is ezerszer inkább ezzel értek egyet, mint azzal a semmivel, amit a baloldaltól kaptak.
Talán gondolkozz el te is kicsit ezen.
27,
saját tapasztalatom irtam le a határontúliak felé is megnyitott egyetemi kollégiumról, a Fidesz ellenzéki korszakából. Ott fontos volt, hogy érzékenyitse az itteni és ottani magyarokat és közelitse egymás felé.
Semmi egyéni hasznuk nem származott belőle, hogy határontúli fiataloknak segitettek, mégis minden évben megtették.
Trianon a legjobb dolog, ami történt, megszabadultunk a legelmaradottabb területektől, emellett az ország - nacionalisták által olyan fontosnak tartott - homogén összetétele is megvalósult. Aki revíziót akar, az gondolkodjon már el picit azon, hogy akkor nemcsak magyarok, hanem szerbek, románok, szlovákok, ukránok is érkeznek, ráadásul a legtöbb elcsatolt területen már 1920-ban is magyar kisebbség volt, pláne most. Jogos volt Trianon? Abszolút. Túlzó volt? Igen. Trianonnak nem a jogosságával van gond, hanem azzal, hogy olyan területek is elcsatolásra kerültek, ahol alapvetően magyar többség volt, de egész Erdélyt vagy Partiumot, Kárpátalját, Délvidéket tekintve nem volt. Nem mellesleg Trianon miatt élünk békében a II. világháború óta, mert ha nem történik meg, a mai napig folyamatos konfliktusaink lennének.
Az pedig nem kérdés, hogy ők magyarok, de ne az én pénzemből legyenek magyarok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!