Az igaz,hogy a korábbi összefogás pártjai svèd mintára megszüntetnè a magázòdást ès kötelezővè tennè a tegeződèst?
Ezt az ostobaságot hol hallottad?
Különben számomra teljesen mindegy, mit tesznek kötelezővé, akivel eddig magázódtam, utána is fogok. És akitől eddig rossz néven vettem a tegeződést, utána is annak fogom venni.
Ja, és egyébként a korábbi összefogás pártjai nem valószínű, hogy még egyszer mindannyian összeállnak. És egyébként sincs sok esélyük most sem.
Ez a folyamat már megy régebb óta az országban, nem ezekben a pártokban alakult ki és nem is náluk jelent meg ötletként.
Azokon a munkahelyeken ahol haladók, trendik, nemzetköziek szeretnének lenni (annak látszani) ott a tanácsadók ezt már sok évvel ezelőtt javasolták. A volt cégemnél már 15 éve is az indult el, hogy a vezetőségben, a közép szinten álló beosztottaik között mindenki tegeződjön, mert attól lesz szuper a cég ha a vezérigazgatót is letegezheti a Marika a bérszámfejtésről. Az utóbbi években már nem csak lehetőség, elvárás, hogy mindenki tegeződjön, még amikor általános iskolásokat visznek be a céghez látogatóba, nekik, a 13-15 éves diákoknak is azt mondják az akár 50-60 éves segítők, hogy tegezzék őket, mert annál a cégnél ez a szokás, hogy mindenki tegeződik.
Mivel a társadalmunkra nagyon erősen hat az ami kívülről jön be akár filmekkel, a youtube vagy tiktok világával és nem értik az itt élők, hogy a magázódás az angolban is létezik, csak nem úgy ahogy a magyar nyelvben (a vezetéknevet használják magázódásként, keresztnév használata a tegeződés, nálunk ilyen nincsen, hogy azt mondom Kovács gyere ide - és ez tiszteletteljesebb lenne, mint a Péter, kérem jöjjön ide), tévesen kiszorul a magázódás a közbeszédből. A szülők között sokan már nem is tanítják meg a gyerekeiknek, hogy van olyan amikor nem mondják azt egy felnőttnek, hogy 'Te' meg hogy 'Szia'. Alsó tagozatban már a tanárok sem várják el a diákjaiktól a magázódást, tegeződés van a tanárral is. felső tagozatban már ez nem működik és sok gyereknek fogalma sincsen róla, hogy nem tegezhet le csak úgy egy tanárt, mert nem is tudja, hogy hogyan lehetne másképpen beszélnie a tanárokkal. Emiatt a tanár sem fog rá haragudni és sokan nem is próbálják meg elmagyarázni, hogyan kellene inkább fogalmaznia, mi is az a magázódás.
Mivel a gyerekek már nagyon keveset olvasnak könyveket, maga a magázódás sem jelenik meg számukra, hiszen a családban, környezetükben sokan már nem használják. nemsokára nem is fogják érteni mire is lenne jó ez az egész magázódás.
Akkor csak mondom, hogy élettársam alsó tagozatos tanár és magázniuk kell a gyerekeknek a tanárokat, nem csak ott, hanem felső tagozaton is, az egész iskolában, és a szülőkkel szintén magázódád van. Ha nem tudsz valamit, legalább ne beszélnél hülyeségeket!
Forrás nélkül a kérdés hülyeség, de az spontán is látszik,hogy terjed a tegeződés.
Nekem furcsa, pl. a múltkor láttam, hogy egy tévériportban a negyvenes riporter tegezte a negyvenes riportalanyt úgy, hogy nem ismerték egymást, falura lement a riporter.
Ez nekem hülyén jött ki, eleve amikor valami formális minőségben megy valahova, miért tegeződik a középkorú riportalannyal, mint egy huszonévessel?
Nektek nem furcsa az ilyen?
#4 Tanár vagy általános iskolában és sem nálunk, sem a város más iskoláiban nem elvárás hogy az alsós diák magázza a tanárait, nekem felsős tanárként is vannak diákjaim akik egyszerűen nem tudják hogy magázódni kellene és azt hogyan kellene tenniük. Nem mástól hallott dolgokat írtam le hanem a napi valóságot. Ahogy egy szóval sem állítottam, hogy minden iskolában mindenhol az országban ez van.
"Ha nem tudsz valamit, legalább ne beszélnél hülyeségeket!"
6-os, nekem furcsa lenne.
De lehetséges, hogy a riporter ráérzett arra, hogy ez az a közeg, ahol 60 éves kor alatt mindenki mindenkivel tegeződik. Mert van ilyen közeg, időnként én is találkozom vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!