Miért nem jó a magyar kormánynak, hogy euró legyen itthon a forint helyett?
"Az euró bevezetésével kapcsolatban úgy fogalmazott: a gazdasági teljesítmény nem tud úgy változni, ahogy ugrál a forint, és arról beszélt, hogy az elválik a gazdaságtól, a valutaövezethez való csatlakozás stabilitást jelenthet, tehát van érv az euró mellett, de a miniszterelnök szerint lassítaná a valutaövezethez való csatlakozás a gazdasági növekedést. Orbán Viktor azt mondta: ha a magyar gazdaság növekedni és felzárkózni akar, akkor jobb, ha kimarad a valutaövezetből."
Szóval, mintha a Fidesznek esze ágába sincs az euró bevezetése, de a magyar polgároknak mégiscsak 10%-ot romlott a forint vásárlóértéke (1 év alatt), ami azért nem a polgárokat szolgálja.
"Miért nem jó a magyar kormánynak, hogy euró legyen itthon a forint helyett?"
Most lehet mondani, hogy közel egában vannak az árak a németekkel, mert ha felszorzol a 400as euró árfolyammal akkor közel ott van.
De akkor hogy magyarázod ki, ha itt egy termék 12euró, ott meg 7. A fizetes meg euróban nagyságrendekkel kevesebb. Akkor már nincs hova szépíteni a helyzetet, hogy felszorzol egy 2 eurós terméket 400al és itt 805forint. 5 forinton meg mit filléreskedsz?? Közel egyforma az ár. De ha erősebb lenne a forint, akkor már mindjárt másabb lenne, hogy ami ott 2 euró, az itt akkor is 750forint lenne.
A balti àllamokban mennyire fékezte az inflàciòt az eurò?
Náluk egész évben 20% feletti inflàciò volt.
14# miért, szerinted az általam felsorolt országokban, Szlovákia, Ausztria, Németország, nincs adókedvezmény? Nem véletlenül írtam mellé a bruttót.
De tudod mit? Én már kint élek, úgyhogy leírom mi van most Ausztriában:
Ausztriában most minden háztartás kapott egy 150 Eurós energiavoucher-t, hacsak nem 100 ezer Euró az éves bevétele, ami ugye nagyon magas. Ez azt jelenti, hogy nekünk pl. kerek 5 hónapig elég az áramra. (Postán kaptuk és online lehetett beadni vagy postán visszaküldeni. A szolgáltató a következő éves elszámolásnál jóváírja az összeget.)
Valamint minden felnőtt, akinek állandó lakhelye van kap 500 Euró energiabónuszt (kifizetés automatikusan októbertől), a gyerekek a felét (csak azok, akiknek 2022-ben minimum 183 nap allandó lakcíme volt Ausztriában).
Vagyis egy 3 fős családban ez 1250 Euró, amellett, hogy itt 14 havi fizetés jár szinte mindenkinek a 12 helyett. Nyugdíj is 14-szer jár. 2 havi fizu júliusban és 2 havi novemberben. Úgy is hívják, hogy nyaralási és karácsonyi pénz. Ezeknek az szja-ja is alacsonyabb, mint a normál fizunak.
Augusztusban minden gyermeknek, aki után családi pótlékot kapnak a szülők, jár egy egyszeri 180 Euró plusz családi pótlék, a szeptemberi családi pótlékkal pedig minden 6 év feletti gyermek kap még 100 Euró beiskolázási pénzt (ez nem új, régóta van).
Emellett a kisnyugdíjasok és a cégek is kapnak energiatámogatást.
Nem is beszélve az szja jelentős csökkentéséről az utóbbi években (sőt az évi 11000 - tizenegyezer Euró adómentes jövedelemről) és a családi szja kedvezményről, ami idén már 2000 Euró/év gyermekenként. (Igen kettőezer, nem kettőszáz.) Ez 2019 óta van, nem csak választási évben....
És ez nem ám csak a gazdag nagycsaládosoknak elérhető: havi 2100 bruttó (nettó 1500 Euró) felett a teljes összeg megkapható, de az első adóeurótól visszajár és a szülők megoszthatják egymás között.
És igen valóban, drága a benzin, 2 Euró felett van egy liter, de a munkábajárás leírható az szjaból sok esetben.
Itt ugyanis, otthon ismeretlen módon, ha a munkavállaló adóbevallást ad be, szinte mindig kap vissza valamennyi szja-t, nem csak választási évben.
Sőt nyugdíjasként is jár vissza ún. negatív adó az adóbevallással, ami azt jelenti, hogy a TB-ből is kap vissza a nyugdíjas, ha alacsony a nyugdíja. Max 400 Eurót évente lehet így visszakapni (itt a nyugdíjból TB-t és szja-t is vonnak).
De ez aktív dolgozóra is vonatkozik, ha kevés szja-t fizet utána a munkáltató, mert keveset keres (pl. részmunkaidő. tanuló stb.). Ez kb. havi bruttó 1300 Euró alatti jövedelem esetén érvényes (kb. 1100 nettó). Vagyis a befizetett TB egy része visszajár, ha túl alacsony a jövedelem.
A szakmunkástanulók is havi kötelező kb. 700 Eurót keresnek. (Ez függ a szakmától is, ez egy átlag.)
Leírható az szjaból továbbá (bizonyos feltételekkel) pl. orvosi kezelés, gyógyszerek, ha krónikus beteg vagy, vagy allergiás vagy pl. gluténra a többletköltség. Ha mindezekről diagnózis van, akkor önrész nélkül, ha nincs akkor önrész levonásával, ami egy havi bruttó bérnek felel meg.
Leírható szakirodalom, munkaruha, továbbképzés költsége, gyereknek orvosi költségek. A jótékonykodás egy része és a külön kötött nyugdíjbiztosítás egy része is.
Munkábajárás is bizonyos feltételekkel. Sőt ez akkor is járt korona idején, ha home office-ban voltál és nem jártál be.
Home office esetén max. 100 napra napi 3 Euró is leírható. A home office napokat a munkáltató lejelenti, rajta van a bérpapíron és automatikus levonódik az adóbevallással. Kvázi az otthoni rezsire, villanyra stb. egy kompenzáció.
Ezen kívül nem fizetnek áfát az orvosok, a fizioterápeuták, a szülésznők, a betegápolók, és a (gyógy)masszőrök (bizonyos feltételekkel).
Emellett adómentes juttatásokkal egészíthetik ki a munkaadók a munkavállalók fizetését, és csökkentik a vállalati adókat és a munkáltatói bérjárulékokat is.
A Covid miatt csak tavaly konkrétan 3000 (háromezer) Euró adómentes juttatást kaphattak a munkavállalók fejenként. Ezt lehetett utalvány formájában is adni.
Ez a lehetőség idén is adott, szintén maximum 3000 Euró értékben teljesen adó- és járulékmentesen.
Vagyis a problémát itt nem elvonással akarják megoldani, ahogy az otthoni médiaban olvasható, hallható.
Persze a szegény fogalma itt egészen más. Az is szegénynek számít, akinek nem jut nyaralásra.
Megjegyzem az élelmiszerek áfája 10%, amúgy 20% minden más (virág és kultúra 13%, újság, könyv, tömegközlekedés, gyógyszerek, szállásadás, szemétszállítás, vezetékes víz 10%).
Valóban, itt is az a fő probléma, hogy lesz-e energia, de ahol én élek, Vorarlberg, az áram 90,72%-át megújuló energiából állítják elő. Ezt onnan tudom, hogy az éves elszámoláson részletezik. De van, ahol 100% csak osztrák forrásból. Leginkább vízenergia, napenergia, szélenergia, sok a kicsi, privát vízerőmű is, de itt van az ország legnagyobb vízerőmű vállalata, az Illwerke, és ők nem csak a helyi igényeket elégítik ki, de ők látják el Németország néhány iparvidékét és Svájcba is exportálnak áramot.
Az önkormányzat pedig vadonatúj passzív házakat épít " szociális bérlakás címén" amihez nálunk kb. 1 év várakozás után hozzá is lehet jutni tényleg kedvező áron.
Én azt látom könyvelőként, hogy a cégek mernek kölcsönt felvenni, mernek beruházni, nem félnek és nem pánikolnak.
A minap pont az energiaárakról beszélgettem egy gyártulajdonos ügyfelemmel, aki azt mondta majd jobban takarékoskodunk. Továbbra is vesz új gépeket és fejleszt. A késztermék-raktárban már nem ég éjjel a villany, mint eddig. - Megszorítás ez is ...
Ugyanennek a gyártulajdonosnak törvényben rögzített kötelezettsége, hogy minden 25 dolgozó után egy fogyatékkal élő dolgozót foglalkoztasson. Pont a minap érkezett a minisztériumból a levél, hogy tavaly ennek maximálisan eleget is tett és az ország köszöni szépen az emberek integrációjáért tett erőfeszítéseit.
A szolgáltatások árszínvonala tényleg magas, én a fodrásznál 50 Eurót fizetek csak vágásért, szárításért. A munkaerő, mint például szakemberek, javítások stb. drága, hiszen ezért keresnek az emberek jól.
De a háziorvos ugyanúgy ingyenes TB-re és a kórház is (persze a kórházak fényévekre vannak az otthoniaktól). A fogorvos is itt van a faluban. Persze implantátumot csináltatni Magyarországra ment mindkét szomszédom, az nagyon drága itt.
Nálunk földgáz nincs, fent lakunk a hegyekben, olajjal fűtűnk. A mi 70 nm-es lakásunk rezsije 220 Euró havonta (fűtés, víz, melegvíz) plusz a villany 30 Euró. Net 20 Euró, kábel tv 28 Euró. Mobiltelefon 20 Euró havonta (korlátlan hívás és sms Ausztriában, 20 GB net és 120 perc hívás az EU országaiba).
Update: július 27-én jelentette be az osztrák kancellár, hogy ősztől maximalizálják a villanyáram árát, a további támogatások egyszerűen elérhető, bürokráciamentes lesznek a háztártások számára.
Fidesz narratíva: 2030-ra lehagxjuk Ausztriát...
Elvtársak, biztos?
Ezekböl pár dolgot ismertem, de miközben olvastam, és az egyes részeket a magyar valósággal összekötöttem majdnem elsírtam magam. Ennyire nem vagyok tsztában ezekkel a dolgokkal, de németországban is hasonlóképpen müködnek a dolgok. 7 éve élek itt, és nem nagyon tudok mire panaszkodni azon kívül, hogy gulyáslevest magának fözzön az ember.
Még jobban fáj a dolog, ha belegondolok, hogy 33 éve nyitottak a határok, 33 évünk volt arra, hogy példát vegyünk, hogy az egyes vezetöi pozíciókban a megfelelö szakemberek üljenek politikai hovatartozástól függetlenül.
2004 óta ráadásul egy valag pénzt is kapunk, hogy ezeket fejlesszük. Sajnos nálunk még mindíg nincs ilyesmire igény. Ahogy mostanában haladnak a dolgok lemondtam már teljesen arról is, hogy valaha hazaköltözzek.
Akik a #7-es és #15-ös válaszokat lepontozták megnézhetik magukat. Tájékozódjatok nyugodtan, az elhangzott információk bárki számára bármikor ingyenesen és szabadon hozzáférhetöek, és van google fordító. Igény kell csak hozzá...
#15 Szépen megmutattad mi az amivel nekünk itthon - miattatok is - meg kell küzdeni.
Éveken keresztül - általad is támogatott média, politikusok - azt hangoztatták, milyen rossz is a rezsicsökkentés, mennyire nem jó ha az állam beleszól az árakba blablabla. Most meg leírod mennyivel jobb hely is Ausztria mert " ősztől maximalizálják a villanyáram árát, a további támogatások egyszerűen elérhető, bürokráciamentes lesznek a háztártások számára.".
Na most akkor ha a magyar kormány hoz ilyen döntést és tartja fenn éveken keresztül az rossz, de ha az osztrák kormány teszi akkor meg jó?????? Attól nagyszerű ott élni?
" ahol én élek, Vorarlberg, az áram 90,72%-át megújuló energiából állítják elő. Ezt onnan tudom, hogy az éves elszámoláson részletezik. De van, ahol 100% csak osztrák forrásból. Leginkább vízenergia, napenergia, szélenergia, sok a kicsi, privát vízerőmű is, de itt van az ország legnagyobb vízerőmű vállalata, az Illwerke, és ők nem csak a helyi igényeket elégítik ki, de ők látják el Németország néhány iparvidékét és Svájcba is exportálnak áramot."
Az legalább feltűnt neked ha már a hegyekben élsz, hogy Magyarországon NINCSENEK ilyen hegységek, ahol megoldható a vízenergia termelése? Azt már nm is kérdezem, hogy tudod-e, a vízerőművekkel oldják meg az osztrákok a megújuló energiák kvázi tárolását, mert a nappal termelt napenergiával duzzasztják vissza a vizet a magasabb tározókba és amikor az már nem termelődik - éjjel - akkor a vizet leengedve a vízerőművel termelik meg az áramot - amire nekünk nincs lehetőségünk.
Abba belegondoltál már, hogy a Paks 2 beruházásáról 2009-ben született döntés és pont azok a politikusok akadályozták meg, hogy a tervezett időre, 2023-ra - JÖVŐRE - elkészülhessen, akik most amiatt hisztiznek, hogy Magyarország nem képes az önellátásra energiából és nem tud csak gázzal elegendő áramot termelni? Nem, nyilván nem.
Te itt tanultál, a magyarok befizetett adójából, majd kimentél annak az országnak adót, hasznot termelni, ami egy fillért sem fektetett bele hogy te képzett munkavállaló legyél. Aztán meg visszaköpködsz, hogy miért is nincs ugyanannyi pénz itt, mint a te bezzegausztriádban. Hát EZÉRT!
Menj el egy pszichológushoz, és beszéld ki magadból ezt a mély lelki sérelmet. Emellett tanulj meg dolgokat értelmezni, mert:
1- Igen ársapkát tettek az áramra, mert ök megtehetik, termelnek böven belöle, nem úgy mint mi. A semmire nem lehet ársapkát tenni. Emellett az országnak vannak bevételei, tartalákai, stb.
2- Hegyeink nincsenek, de ne parázz, tele vagyunk szép lapos, napfénnyel böven ellátott területekkel te kis csacsi, ehelyett szarnak az egészbe és még a lakosságot is letiltják a napenergiáról, mert nagyon okosak
3- Az élelmiszerek nagy részét is megtermelhetnénk itthon, hogy ne az importtól függjön az alapvetö élelmiszekészletünk, de professzionális módon ezt is sikerült szétcseszni
4- Paks2: 12 évük volt eddig 2/3-dal hogy intézkedjenek az ügyben, hogy meggyorsítsák, lehet hogy Gyurcsányék kicsit késleltették a dolgot, de nem ök az egyetlen hibások, Stadion helyett oda is tolhatták volna a lóvét
5- Az ö szülei is fizettek adót, az én szüleim is fizettek adót hogy tanulhassunk, ÉS nem azért tanultunk, hogy utána rabszolgaként ne jussunk egyröl a kettöre, és egész életünkben kedvezötlen hitelekböl éljünk, vagy ha elértünk valamit azt másnap ellehetetlenítsék. Emellett NEM szeretnék azért adózni otthon, hogy azt az emberek hülyítésére költsék, és a gyermekeimnek se legyen lehetösége egy versenyképes oktatásban részt venni.
6- NEM miatta/miattunk kell megküzdeni sok nehézséggel otthon, hanem a szarházi kormányok (mindre gondolok mielött félreérted) miatt, ök okozzák hogy egyre többen húznak el onnan. A megoldás, hogy a hozzád hasonlók nem nyelik be a kormány minden propagandáját, és elhajtják öket a fenébe ha nem tetszik amit csinálnak, elfelejtik a "de hát még mindíg ez alegjobb" felfogást, ami abszolút egy társadalom mérge, soha nem lesz változás ezzel a hozzáállással. Amíg nincs értelmes politikai párt, addig lehet szakértöi kormányt felállítani, de nálunk lehetöséget sem kapnak az alternatív lehetöségek
#18 Persze, persze, mindenért a zorbán hibás, mindenért IS, tudjuk.
1. ugyanaz a kinti intézkedés mint az itthoni, a maximált árat az állam kell kipótolja mert nem állami cég termeli. Csak te kötözködsz és nem vagy hajlandó beismerni, hogy most annak tapsolsz ami miatt eddig a magyar kormányt szidtad.
2. Tele van az ország napelem parkokkal pont ennek a kormánynak köszönhetően. Ettől még amikor sötét van, ezek nem fognak termelni és ettől még a feleslegben termelt áramot nem tudjuk tárolni. Igazam volt, nem érted az egészet. leragadtál ott, hogy magyar akkor róóósz, ha osztrák akkor meg jóóó.
3. Nem az importtól függ az alapvető élelmiszer készletünk. De látatlanba biztosra veszem, hogy amíg itt éltél te voltál az aki soha nem nézte meg hogy a boltban magyar termék-e amit vesz és visszarakta a polcra ha nem az volt és nem kerestél helyette másikat amit itt termeltek meg. Pont emiatt - a sok olyan vásárló miatt akiknek jobb az élelmiszer csak mert máshol termelték, azok miatt van nehéz helyzetben a magyar élelmiszer termelés. Mégis mit tudsz te a magyar agrárgazdaságról? Semmit. Mi az amit "szétcsesztek" 2010 után? Hogy megvédték a magyar termőföldeket és nem tudták az osztrák gazdák fillérekért megszerezni a fél országot a 2014-ig tartó földvásárlási derogáció végén? Hogy a korábban gyurcsányék és párttársaik kormányzása alatt szétprivatizált élelmiszerágazatban nem tudtak csodát tenni?
4. Pont erről beszélek, hogy a kormányzat megtette amit tudott. MIATTATOK nem lesz még készen az erőmű, mert azokat támogattátok akik ezt akadályozták és azért tudták akadályozni, mert ti a szavazatotokkal lehetőséget adtatok nekik rá. Maga az osztrák állam is részese ennek amúgy, mivel megtámadta az atomerőmű létesítésének engedélyét és ezzel éveket tolt a beruházás megvalósulásán. Tipikus ballib vagy aki veri az asztalt, hogy a zorbán ne kapjon pénzt, Paks 2-t ne engedélyezzék, majd 2 perc múlva azért vered az asztalt, hogy a zorbán miért nem csinálta meg ezt meg azt, hiszen dolga lett volna és miért nincsen még kész Paks 2. Miattatok és nem az Orbánék miatt nincsen készen.
5. Attól mert elvárásaid vannak még nem változik meg az, hogy te ennek az országnak köszönheted a lehetőségeidet. A szüleid ITTHON fizették az adót azért, hogy neked legyen lehetőséged tanulni. Te meg mit csinálsz? KINT termeled az adót egy másik országban, oda viszed azt a képességedet amivel javítani lehet a helyzeten és visszapofázol, hogy itt miért nincsen több pénz. Mert kimentél és azt építed, fejleszted, nem ezt az országot. Pont ez a kormányzat volt amelyik 1998-2002 között fel tudta fejleszteni a gazdaságot ahhoz, hogy az uniós csatlakozásra megfelelő lehessen. nekik köszönhetően lettünk eu tagok és ezért mehettél ki minden gond nélkül élni, dolgozni oda ahová szerettél volna. Ezért lettünk tagok, hogy te és mások is megtehessék ezt. De akkor ne köpködj visszafelé, hogy itt miért nincs ez vagy az. Majd ha te beletetted azt amit lehetett akkor várd el, hogy itt is jobb legyen! A 12 éves fidesz-kdnp kormányzás alatt ez az ötödik válságos időszak. Eleve a devizaválság közepén vették át a kormányzást, abból 2013-ra sikerült kihozni az országot és annak ellenére, hogy 2015-ben kezdődött a migráns válság, 2019-ben a pandémia, 2021-ben az energia válság, egészen az év elejéig itt nettó bérnövekedés, életszínvonal emelkedés volt. De neked mindig minden rossz, mert a zorbán...
6. Veled ellentétben én nem nyelem be a propagandát és szerencsére az emberek többsége sem. EZÉRT van 12 éve ez a kormány, mert mi látjuk a valóságot és azt is hogy milyen alternatívák lennének ezen kormány helyett és nem kértünk belőle.
Nincs szakértői kormány, ezt a baromságot ideje lenne elfelejteni. Vagy demokrácia van és akkor az emberek szabadon választják meg a vezetőiket, vagy kijelölnek valakiket "szakértőnek" és "szakértői kormány" lesz hatalmon, de azzal megszűnik a demokrácia.
Én olyan emberre, pártra szavaztam, aki szerintem képes jól vezetni az országot, törvényeket, döntéseket hozni. Nekem ők szakértők abban, hogyan kell ezt végezni. te miért szavazol olyanokra akikben nem bízol, akik szerinted nem alkalmasak az ország vezetésére? Miért szavaztál olyanokra akik helyett szakértőket akarnál kormánypozícióba ültetni, mert nyilván szerinted sem alkalmasak rá hogy végezzék a feladatukat?
Érted te egyáltalán mit jelent az hogy demokrácia, szabad választás? nem hiszem.
Menthetetlen vagy. Igazi szektás fideszes. Felesleges veled vitatkozni. Akkor hidd el, hogy neked otthon jó, és mindíg csak jobb. Szenvedtem én is otthon eleget hidd el, láttam böven eleget, mire ezt a döntést hoztam hogy eljövök onnan. Azóta is nézem, ahogy az ismeröseimnek, barátaimnak, családtagjaimnak "egyre jobb az életszínvonaluk". Rendszeresen kapok a hétköznapi életböl, többféle szituációból információt, és egyik sem fényes.
Ne haragudj, hogy a lelkedbe gázoltam azzal, hogy a rendszer hibáit le mertem írni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!