Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az uniós források elmaradásána...

Az uniós források elmaradásának ellenére is emeli a pedagógusok bérét a kormány?

Figyelt kérdés

Erről ír az origo.

[link]

Akkor miért is tüntetnek a pedagógusok? Szankciós infláció van és üres az államkassza, örülni kellene hogy ennek ellenére jut neki plusz pénz.

A közmondás szerint ki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli!! Ráadásul a 10% azért nem is olyan kevés szerintem. Ha pedig Brüsszel elküldi végre a magyar családoknak azt a pénzt, ami jár, abból kapnak bőven a pedagógusok is. A kormány ezért harcol.

Mit gondoltok, jogos a tanárok tiltakozása és az, hogy egyesek nem veszik fel a munkát?

2022. dec. 17. 22:08
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Milyen 21% infláció?! Az éves messze nem volt annyi. Az emberek eleve többet keresnek, mint tavaly ilyenkor. Csak vannak akiknek, semmi sem jó..
2022. dec. 17. 23:06
 12/20 anonim ***** válasza:
71%

#11: Jelenleg annyi a hivatalos. Az, hogy egész évre a KSH-val mit kozmetikáztatnak, a kutyát nem érdekli. Lehet, hogy átlagban 14-15% az infláció egész évre nézve de jelenleg 21% vagy már felette is van, ez számít.

Tavalyról idénre pedig nem kaptak emelést a tanárok/nem annyit, hogy megérje. Sőt, általánosságban a megtakarítások (igen, neked is) is égtek szépen elfelé hónapról-hónapra, legalább is ami forintban volt kp/elektronikus formában.

2022. dec. 17. 23:10
 13/20 anonim ***** válasza:
94%

[link]

"Magyarországon 2022 novemberében 22,5%-ra emelkedett az éves infláció, ami 1996 augusztusa óta a legmagasabb, az előző havi 21,1%-ról, és némileg meghaladta a piaci előrejelzéseket, 22,2%.

Tovább nőttek az élelmiszerek költségei (43,8%), elsősorban a tojás, a kenyér, a tejtermékek és a sajt költségei; villamos energia, gáz és egyéb tüzelőanyagok (65,9%), különösen földgáz és feldolgozott gáz; tartós fogyasztási cikkek (14,4%), ezen belül új személygépkocsik, valamint konyha- és egyéb bútorok; alkoholos ital és dohányáru (13,8%); és szolgáltatások (9%)."

2022. dec. 17. 23:13
 14/20 anonim ***** válasza:
95%

Most láttam egy Facebook csoportban:

Sziasztok!

Bocsi, hogy ide írok, de már sok helyen próbálkoztam, de semmi eredménye, teljesen magam alatt vagyok.

Pályakezdő magyar-könyvtár szakos tanár vagyok (bértábla szerint havi nettó 207 ezret ér a munkám). Sajnos olyan helyzetbe kerültem, hogy senkim sincs, akire számíthatnék, drága a lakhatás, drága az étel, nehéz az élet.

Nálunk most kezdődik az összevont őszi-téli szünet (3 hét), erre az időre keresek munkát. BÁRMIT. Főleg online, mert vidéki vagyok. Angolul és németül középfokon tudok.

AZ SEM BAJ, HA SZENTESTE/KARÁCSONYKOR KELL DOLGOZNI.

Könyörgöm segítsetek, ha tudtok valami munkát, mert még az sem megoldott, hogy mit (vagyis miből) eszem karácsonykor, olyan luxus meg, mint a karácsonyfa szóba sem jöhet ilyen helyzetben.

Hát elkeserítő.

2022. dec. 17. 23:21
 15/20 anonim ***** válasza:
84%

Amúgy Orbán megelőlegezte Mészárosnak, Tiborcznak a még meg sem kapott EU forrásokat, ezért is hiányzik a pénz a költségvetésből.

Ha megjön a pénz, az elcsórt pénz visszapótolják.

Így működik ez az ország 🤦

2022. dec. 17. 23:32
 16/20 anonim ***** válasza:
76%
Ha nem lenne az EU akkor nem is lenne oktatás? Qrva jo ahogy az EU-ra probálja kenni a szart O1G!
2022. dec. 18. 00:51
 17/20 Koplárovics Béci ***** válasza:
83%

(Legalább) három szánalmas dolog van ebben a "béremelésben":

- a fidesz szerint csak és kizárólag a fizetésükkel van problémájuk a tanároknak. Ez a legnagyobb probléma mind közül. A többit kb figyelembe sem veszik, vagy legalábbis még semmit sem tettek velük kapcsolatban, nagyon kell törni a kis buksikat, hogy hogyan is ne tegyenek semmit, miközben a birkáik elhiszik, hogy ők aztán mindent megtettek. A tanárok nem az a krumplival megvehető réteg, itt már nem működik a szimpla kritizál = szemkilövető hasonlat.

- a 20% fölötti inflációt figyelembe véve szánalmas a mérték.

- a tanároknak az égvilágon semmi közük az uniós pénzekhez. Ez maximum zsarolásnak fogadható el az EU (gyk: "Brüsszel") felé, hogy "ha nem adtok pénztetet, akkor mégtöbb hülyét szabadítunk rátok!".

2022. dec. 18. 01:54
 18/20 everlight ***** válasza:
64%
A felesleges osztogatásokat kellene elfelejteni.A millió-feletti nyugdíjakat nem szabadna emelni.A politikusok fizetését sem kellene emelni.Akkor jutna a pedagógusok béremelésére.
2022. dec. 18. 11:50
 19/20 anonim ***** válasza:

"Aha...21%-os infláció mellett beszélünk nettó 207 ezernek a 10%-áról.

Tehát idénhez/tavalyhoz képest még így is mínuszban lesznek.

20%-os emelés lenne valamennyire jelen pillanatban infláció követő, amennyiben nem növekszik tovább az infláció.

De diplomásként, az ország jövőjét képezve nem 20% kellene, hogy járjon, hanem legalább 150-200%."

ÉÁn elismerem, hogy a tanárok bére az egy kalap szar de mégis melyik munkakörben volt itthon inflációkövető bérezés? Azt nehogy mondjátok nekem, hogy a politikusoknál, bár nekik még több is volt az emelés. Szóval ha ez a logika, hogy kevesebbet ér a pénzük, akkor kiknek nem?

Ez a 150% baromi jól hangzik, de irreális.

A másik meg, hogy a tanárok szinte mindig hasztalan anyagot tanítanak a gyerekeknek, amiknek érdemi haszna nem lesz a jövőben. Ez még az egyetemeken is igaz. Gazdasági hallgatókat például olyan matekkal szórnak ki, amiket életükben nem fognak használni, de igazából a mérnökök meg az informatikusok se fognak olyat használni, amit tanultak. Az alapok előkerülhetnek matekból, esetleg kicsit komolyabb alapok is, de melyik közgazdász tudná leintegrálni azt az integrált, amit vizsgán dobnak a hallgatók elé?

Gimiben meg ráadásul olyan anyagot is adnak, amiből 0-t fognak érdemben használni a későbbiekben munka során.

Elismerem, hogy szarul keresnek a tanárok, meg hogy az oktaatás az úgy fos ahogyan van. De ne nevezzük már a jövőnek azt a tanárt, aki verselemzést tanít.

2022. dec. 18. 13:45
 20/20 anonim ***** válasza:
26%

#19: "melyik munkakörben volt itthon inflációkövető bérezés"

Az enyémben például volt. Szoftverfejlesztő vagyok, igaz vidéken és bőven elmarad a fizum az átlagtól (sajnos errefelé ennyit adnak, Pestre vagy Nyugat-Mo.-ra nincs kedvem költözni).

"Ez a 150% baromi jól hangzik, de irreális."

Azért hangzik irreálisnak most, mert évek, vagy inkább évtizede nem volt rendbe téve. Nyilván ha évente növelnek 10-15%-ot, akkor most nem lenne miről beszélni a bért illetően.

"A másik meg, hogy a tanárok szinte mindig hasztalan anyagot tanítanak a gyerekeknek, amiknek érdemi haszna nem lesz a jövőben."

Ez az oktatási rendszer lezüllesztéséből fakad. A nagy megreformálásból nem lett semmi, sőt ahogy most nyilatkoztak róla, nem is akarják, hogy legyen. Nem véletlen nem kell nyelvvizsga sem a diplomához már...

"Gazdasági hallgatókat például olyan matekkal szórnak ki, amiket életükben nem fognak használni, de igazából a mérnökök meg az informatikusok se fognak olyat használni, amit tanultak."

Nem vagyok egy matek zseni, bár világ életemben egészen jól ment szerencsére de egyáltalán nem volt annyira nehéz, mint állítják azok, akik megbuktak belőle. Sok embert készítettem fel egyetemen is "matekos" tárgyakból anno, vagy akár együtt készültünk rá. 4 bukás után 5-ödjére 4-est írt, mikor leültünk...Nem lehetetlen csak addig nem volt hajlandó komolyan venni az illető a dolgot.

Azért egy 2-est legalább össze lehet hozni mindenből.

"Az alapok előkerülhetnek matekból, esetleg kicsit komolyabb alapok is, de melyik közgazdász tudná leintegrálni azt az integrált, amit vizsgán dobnak a hallgatók elé"

Ezzel részben egyetértek, még én sem használtam a munkámban konkrétan túl sok matekot összességében, bár hobbi projekteknél jól jött néha az advanced "matek" tudás.

De ezeknek nem is az a lényegük, hogy használod-e. A matek mindig egy készségfejlesztő tantárgy, mindegy, hogy milyen másik tantárgyba van "becsomagolva". Amíg egy verset be lehet "magolni", vagy egy jogszabályt is, addig itt rákényszerül a hallgató egy minimális, önálló gondolkodásra. Szerintem ez nagyon rendben is van. Persze azért van, ahol túlzás az egyetemeken is de arra meg azt tudom mondani, hogy meg lehet nézni a tárgykövetelményeket, nem mindenkinek kell egyetemre mennie, ha valamihez nem ért és nem is hajlandó megtanulni legalább egy 2-es szintre (vagy összecsalni - sok ilyet ismerek, akikkel együtt végeztem anno).

"De ne nevezzük már a jövőnek azt a tanárt, aki verselemzést tanít."

A verselemzés az általános műveltség része, nyilván önmagában eléggé haszontalannak tűnik de nem önmagában van eladva. A magyar óra része ez is, saját nyelvét pedig jó lenne, ha mindenki ismerné. Legalább annyira, hogy épkézláb mondatokat összerakjon.

2022. dec. 18. 14:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!