Mit gondoltok a magyar vs normális európai ország tanárok iránti megbecsüléséről az alábbi cikk alapján?
Gimnáziumban vagyok végzős egy németországi Nördlingen nevű kisvárosban (akit érdekel: Bayern).
5 éve élek kint, mostmár majdnem tökéletes nyelvtudással. A fejembe véve, hogy tanár leszek, elgondolkodtam mik a lehetőségeim és hogy esetleg a jövőben visszatérhetek-e Budapestre akár tanárként is. A múlt hétvégén Bayern rendezett és 100%-osan finanszírozott 50! bayerni, a tanári szakról érdeklődő diáknak egy Müncheni 4 napos utat ahol különböző tanároktól és minisztériumi dolgozóktól hallhattunk tapasztalatokat, miért jó, avagy nem jó tanárnak lenni és milyen jövő illetve promóciós lehetőségek várnak ránk. Egy diákszállón díjmentesen laktunk reggelivel, a helyi egyetemen fogadtak minket ebéddel minden nap, ezenkívül látogattunk iskolákat és egy színházi előadás mellett kétszer voltunk étteremben is. Természetesen az egészet, ígerten, a tartomány finanszírozta beleértve az utazási költségeinket, hiszen Bayern minden pontjáról érkeztek diákok ( az én részem összesen kb. 80€ volt de a legtöbben messzebbről érkeztek).
A programot elsősorban a migrációs háttérrel rendelkező fiataloknak szánták, mert sokan nem a német iskolarendszerrel nőttek fel így nem ismerik a lehetőségeiket sem továbbtanulásra. A jövő tanárainak sokszínűsitése és motiválása volt a cél, így nyilván tájékoztattak minket arról is, milyen fizetés vár ránk tanárként.
Csatolva látható egy táblázat, a bajor “Besoldungstabelle für Beamte” azaz a köztisztviselők bértáblája.
Egy gimnáziumi tanár A13-as szinten kezd és kétévenként automatikusan emelkedik a fizetése (a vízszintes sorban ugrik eggyel feljebb) továbbá előléptetéssel A14-es szintre illetve feljebb juthat. A tanárok államilag finanszírozott fizetéséből kevesebb adó jön le;
Szemléltetésképpen:
Józsi, kezdő gimnáziumi tanár Nürnbergben: bruttó fizetése 5.068€ (nettó kb 4.033€)
(Forrás: [link]
Nyílván tartománytól függő a fizetés, de a tanárok megbecsülése itt a hanyatló nyugaton össze sem hasonlítható a magyarországival.
Ebben a 3-4 napban szerzett tapasztalataim alapján és látva a volt magyar (középiskolai) tanáraim megbecsülésért hiábavaló erőlködéseit sajnos kinevettem és messzire hajítottam a gondolatát is annak, hogy visszatérjek az otthonomba.
Kérdező, első körben azt válaszold meg, kérlek (elvégre te napi szinten látod), hogy milyen a tanárok általános megbecsültsége ott?
Mert nálunk a nagytöbbség azt szajkózza, hogy a tanárok csak melegedni járnak be az iskolába, szünet szünetet követ, és hasonlók.
"Tegyük hozzá a cikkhez az egykori NSZK felvette a Marshall segélyt.Nem volt részük 40 év kommunizmusban.Nem jutott ki nekik a Bokros csomagból és az elmúlt 30 év politikusbűnözőiből.Igen ha van miből akkor képesek megfizetni a tanárokat."
Ennek semmi köze ahhoz, hogy az átlagember mennyire becsüli meg a tanári hivatást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!