Miért büszkék arra sokan, hogy Magyarországon milyen sokaknak van saját ingatlanjuk, amikor az a befektetések legalja, és gazdasági ismeretek hiányára vall?
Már másfél éve kijöttem Németországba, egy nagyvárosba. Igaz, hogy itt csak az emberek 20%-a él saját tulajdonú ingatlanban, de nem azért mert nem tudnának venni (egy minimálbéres is kapna hitelt 30-40 évre), hanem mert hülyék lennének venni. Az ingatlan befektetés a legalacsonyabb hozamú, mindössze évi 4-5% hozamot hoz. Csak viszonyításképpen, még a magyar állampapír is már 11,75% éves hozam, pedig az állampapírok is alacsony hozamú befektetések.
Meglepő, hogy itt Nyugaton még egy átlag embernek is teljesen természetes hogy vannak IT-s, meg autóipari részvénypapírjaik, meg egyéb jól jövedelmező értékpapírjaik. Otthon hány olyan átlag parasztot ismersz akinek vannak Google, Apple, Tesla stock-jai? Én egyet sem. A magyar paraszt az nem lát tovább az ingatlanjánál, holott nem csak extrém alacsony hozamú, de gazdasági krízis esetén - főleg a gazdaságilag instabil kelet-európában - az ingatlanok ára csökkenhet is, ami a mostani magyar krízist elnézve több mint aktuális lehet.
Akkor miért is büszke rá sok Fideszes, hogy Mo.-n az emberek annyira tájékozatlanok gazdaságilag hogy a pénzük 90%-a ingatlanokban van, ami a valaha volt legrosszabb megfontolás gazdaságilag? Ráadásul egész életre eladósodva és pénzügyi szabadságtól teljesen megfosztva, olcsó rabszolga létre ítélve.
Ezért marad Mo. örökre munkaalapú társadalom, a (mindenféle) tudás, ismeretek teljes hiánya miatt.
Részvénypapír? Bár én Magyarországon élek, de egy multinál dolgozom, ahol volt munkavállalói részvényvásárlási program még 2014-ben. Már akkor sem részvénypapírt kaptam, hanem dematerializáltan csak egy értékpapírszámlán van nyilvántartva, hogy hány részvényem van.
Egyebekben a magyar bérleti díjak és átlagbér mellett nem tudom elképzelni, hogy egy magánszemély rövid időn belül akkora részvénycsomagra tegyen szert, mely néhány éven belül hozzon mondjuk havi 200-300 ezer forintot, ami még nem is mondható luxuséletnek, és utána már a megtakarításaiból éljen.
Talán úgy megoldható, ha kimegy külföldre dolgozni 5-10 évre és szerény körülmények között él, majd visszajön.
Igazából senkit nem érdekel a vergődésed - kérdező!
Holnap várunk ismét a "Hangyák az ablakpárkányon" témakörben!
Pá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!