Gyurcsány, Dobrev és Orbán zsidók?
#12Miért baj az, ha egy zsidót zsidónak neveznek?
-Mert ha ő magát nem nevezi annak, akkor nem az. Az identitás választás kérdése. Ha én nem nevezem magam svábnak, akkor Te se nevezz annak, mert nem az vagyok - legfeljebb sváb származású, tekintve hogy az őseim annak tartották magukat. (Mert ha szigorúen vesszük, hogy az a magyar, aki Vereckénél jött be, akkor senki nem az: genetikailag belesímulunk a germán-szláv kontínuumba, míg az ősmagyar gének jelentősen elütnek a mi génjeinktől.)
-Illetve az ilyen megkülönböztetés, kirekesztés nem a szimpátiát jelzi. "Ha relativitáselméletem igazolást nyer, Németország mint németre tart majd igényt rám, Franciaország világpolgárnak nyilvánít. Ha az elméletem valótlannak bizonyul, Franciaország németnek fog mondani, Németország zsidónak nevez majd." (Einstein)
Tehát ha mondjuk valaki elkötelezett fideszes, akkor Dobrevet zsidónak fogja látni, Deutsch Tamást meg nem, majd levonja a következtetést, hogy "a zsidók cseszik el a világot" - és nem veszi észre a saját észlelési torzítását.
#24 Én arra gondoltam, hogy valaki annak tartja magát, és úgy mondja rá valaki.Az miért probléma?
És ha valaki nem az, de annak nevezed, akkor az miért zsidózás?
Engem egyszer egy angol tévesen angolnak hitt.Nem mondtam, hogy ne "angolozz".Azt mondtam, én magyar vagyok, ennyiben maradtunk.
Tehát csak azt a fogalmat nem értettem, hogy mi az a "zsidózás"?Az negatív dolog?Vagy mi benne a fájó?
Neked, gondolom nincs angol identitásod. De a magyarországi zsidóknak van magyar (pl. magyar az anyanyelvük). Szóval nem feltétlenül, de a legtöbb közlésben a zsidózás ugyanolyan rosszul esik, mint az erdélyi magyarnak a románozás. Valamilyen értelemben román, mert román állampolgár, tud románul, talán még román rokonai is vannak, de a közlés értelme általában nem pozitív, hogy "a magyarságodon túl, mintegy ráadásként még román kötődéseid is vannak", hanem negatív, hogy "nem vagy annyira magyar, mint én mert már a román kultúra megfertőzte az elméd". Illetve az is megesik, hogy a közlés küldője nem akar negatív lenni, de a közlés fogadója úgy értelmezi.
Ahogy már az Eisteines példában is mondtam, az emberek azt tekintik magukkal azonos csapatba tartozónak, akit elismernek, akit pedig lenéznek, azt nem. Tehát ha egy félcigány éppen részegen ordítozik az utcán, akkor azt mondod: "a hülye cigány nem tud normálisan viselkedni". De ha mondjuk Csányi Sándor remekül alakít egy szerepet, akkor nem mondod, hogy *"mennyire nagyszerű volt a cigány játéka". Tehát ha a többséghez tartozó kiemeli a másik kisebbségi mivoltát, akkor azzal egyúttal el is határolódik tőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!