Budapesten tényleg magasabbak a bérek mint vidéken, vagy ez csak egy illúzió és kamu hír terjesztés?
A barátnőm miatt kell Pestre költöznöm, aki egy mester diplomás (azaz két diplomás) Corvinuson végzett közgazdász. A fizetése nem éri el a nettó 300 ezret csak megközelíti. Pedig már van jópár év tapasztalata is. Mondtam neki, hogy kérjen fizetésemelést, ezt meg is tette, de még ilyen 20-30 ezer forint emelést sem adtak neki úgy sem hogy könyörgött érte. Ami megjegyzem a mai világban lófütyi összeg.
Én gépészmérnök vagyok, eddig Miskolcon (Borsod megyében) dolgoztam de mondom, a barátnőm miatt jövök fel Pestre, de nem látom hogy itt többet ajánlanának csak maximum nagyon kevéssel többet mint a lenézett Borsodban. Tehát ilyen max 10-15%-al többet de olyan is volt jópár, hogy egyáltalán semmivel többet.
Hol vannak a magas fővárosi bérek? Ez csak egy illúzió vagy egy jól elterjesztett kamu?
Alapvetően nem tűnsz hülyének. Képes vagy helyen írni és gondolkodni is.
Ráadásul ahogy írod, egy vidéki főiskolát is elvégeztél.
Budapesten ki fog előtted nyílni a világ. Remélem néhány hónap után undorral térsz vissza borsodba, miután megérezted az európai létet. És nyugi, fogsz találni rendes fizetést is.
Nekem nettó 350.000 (elvileg nemsoká némileg magasabb, de hiszem ha látom már végre).
Diplomám nincs, de nem is olyn területen dolgozom, ahol ez feltétel (IT).
Szerintem vidéken is simán vannak ilyen bérek, főleg a megyeszékhelyen. Elég csak azt nézni milyen házban élnek, milyen autókkal jarkálnak, hova utaznak. Talán csak a legfelső X milliós fizetések, igazgatói pozíciók magasabbak Budapesten, és ez húzza a statisztikát.
Jelentős eltérés szerintem nincs átlagosan.
Ezt nem lehet ennyire egyszerűen nézni.
Úgy lehet nézni, hogy Borsodban mondjuk el tudsz menni 10 helyre dolgozni, ebből 2-3 lesz ami jobban fizet. Ezzel szemben Pesten van 1000 munkalehetőség, ebből 2-300 ami kiemelkedő.
Én 920 ezret keresek, diploma nélkül, teljesen bejelentett fizetéssel (sajnos, de hát ilyen goooonooosz multiknál nem lehet borítékozni, pedig akkor bőven 1 millió fölött lehetnék).
Az egyik ok az lehet hogy közgazdász csajsziból annyi van mint a... sok, hiszen kb minden csajszi közgazdásznak megy, legalábbis megpróbálkozik vele. Ennyire egyszerűen nem lehet kereslek rájuk.
Hogy gépészmérnöknek miért nem adnak többet, nem tudom. Nem megfelelő tapasztalatok, és előző munkahelyek?
A béreket is a kereslet-kínálat határozza meg. Egy pesti cégnek valószínűleg nagyobb a bevétele, mint egy vidékinek, ennélfogva több bért tud ajánlani ugyanazért a munkáért. És mivel az átlagbér magasabb Pesten, mint például Borsodban, ezért az élet is drágább.
Persze Pesten is vannak szarrágók, akik nem akarnak tisztességes bért adni, de olyan is lehet, hogy a kezdő fizetés mondhatni alacsony, de az évek alatt több lépcsőben emelkedik.
A mesterdiplomás közgázbarátnőd hogy nem tud ilyen alapvetéseket? ...
"de a megélhetés is drágább"
Konkrétan az albérleten/ingatlanon kívül semmi nem drágább. Kaja ugyanannyi, a több üzlet miatt még lehet, hogy olcsóbban is kijössz, utazás ugyanannyiba kerül nagyságrendileg, rezsi is annyi amennyi, ez inkább alkástól függ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!