Elképzelhető, hogy a cigánysággal szembeni erőteljes ellenérzésnek van némi tapasztalatokon alapuló igazságmagva?
Kérdező, én úgy nőttem fel, hogy nálunk a cigányokról még vicc szintjén sem volt szó, soha semmiféle negatívumot nem mondtak róla és a suliban, médiában találkoztam csak hasonlókkal (nem liberális a családom csak nem volt téma soha). Mindig mesének, előítéletnek hittem az egészet amit mások a cigányokról beszéltek, osztálytársam is volt cigány származású és vele sem volt semmi. Nagyon jól tanuló rendes lány volt, tisztességes családdal a főváros közepén, egyedül az illett némileg a sztereotípiákhoz, hogy zenész volt az apja. A lényeg: biztosra vettem, hogy minden csak előítélet, emberi butaság.
Aztán elkerültem egyetemre, a párom vidéki volt és olyan vidéken kellett vonatoznom rendszeresen ahol addig egyedül soha nem jártam, olyan településeken jártam rendszeresen, ahol nagy a romák létszáma, a valóságot megismertem.
Nem előítélet, nem téves képzet ami kialakult róluk, hanem sajnos a rögvalóság.
Természetesen éppen úgy nem igaz minden egyes roma emberre, mint ahogy semmiféle általánosítás nem igaz egy csoport minden tagjára.
Ráadásul megtapasztaltam az évek során azt is, hogy a valódi rasszisták a magukat gyakran jogvédőnek, tolerancia bajnoknak, liberálisnak nevezők, akik szerint a romák nem képesek arra amire bárki más, tőlük nem kell és nem is lehet elvárni sem a megfelelő viselkedést, életmódot, sem a törvények betartást, a munkavállalást, mert nem képesek rá.
Képesek. Rengeteg cigány ember van akinek csodálatos az élete, a családja. Tanulnak, dolgoznak, éppen úgy mint bárki más, mert pontosan olyan emberek mint bárki más. Ahogy a saját családomban is voltak olyanok akik kifejezetten lepusztultan élték a szánalmas, másoknak káros életüket, nem cigány származásúként. Sajnos a romák nagy részénél a múlt ezen bűne az ami hatalmas korlátokat épített. nem a többségi társadalom rasszizmusa vagy előítélete, hanem pontosan azoknak a társadalomra gyakorolt hatása akik elhitették az emberekkel - romákkal és nem romákkal is - hogy az a természetes ahogyan élnek, másra nem is képesek, nézzük el nekik, ne is várjanak sem ők többet maguktól sem más.
Amit leírtál az lehet hogy csak egy téves ösztön volt és semmi valós alapja nem volt, ezt nem tudhatom. Mivel bennem korábban soha nem volt ilyen, úgy gondolom azért mert otthonról, a környezetemből nem kaptam ilyen "oktatást", nem volt mire az ösztönöm bekapcsoljon.
Amikor viszont már saját tapasztalataim lettek, utána már én is volt hogy hasonlóan éreztem.
Az ösztönnek mindig van valamiféle előzménye amire reagál az ember. Azonban attól vagyunk emberek, hogy ne az ösztön uralkodjon felettünk. Figyelni kell rá, de neked kell döntened arról tudatosan, hogy fogsz viselkedni, mit fogsz tenni. Például odafigyelsz és ha látod, az ösztönöd tévesen riasztott akkor ezt is elismered.
Nem képzelhető el.
Bárki szívesen találkozik éjjel romákkal. Simán telefonozik vagy vesz fel pénzt előttük az ATM-ből. Simán végigsétálsz mellettük anélkül hogy meglopnának vagy belédkötnének.
Nógrád megye, tegnap jöttem haza 21 óra körül.
Kis cigány qrva ott lapult a bokor mellett fekete cuccban, alig vettem észre.
Az alkoholista szomszédot figyelte, majd később hallom a rendőrautó berregését, a kanjával itt szaladtak a kertek alatt. Holnap kiváncsi vagyok, mi történt....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!