A nyugdíjasok többségének nincsenek megtakarításaik?
Úgy hallottam, hogy nemrég az MVM előbbi befizetési határidőt írt elő, mint a jövő nyugdíj. Ezt persze gyorsan módosították, a számlák ismét a nyugdíj után jönnek.
Felmerült bennem a kérdés, hogy ez azt jelenti, hogy sok nyugdíjasnak nincsen annyi tartaléka, hogy pár tízezer forintot befizessen? Értem én, hogy alacsonyak a nyugdíjak, de ez azt jelenti, hogy sok nyugdíjasnak egy forint megtakarítása sincs. Miért van ez? Alap, hogy mindig van egy kis plusz pénz a fiókban, ha bármi történne, vagy nem?
Ezek szerint biztosan fura lesz hallanod, de valóban, nagyon sok nyugdíjasnak semmi megtakarítása nincs. Nyugdíjtól nyugdíjig általában valamiről le is kell mondaniuk, hogy gyógyszerre fussa.
De mondok meredekebbet: nem csak nyugdíjasok vannak így vele.
Lehetett volna ez az ország virágzó, szép, békés ország, helyette lett ez. Kinek mit intéztek a kormányai...
2: "A magyar háztartások pénzügyi eszközeinek állománya 75 847,9 milliárd forintot ért el a múlt év végén, amely amellett, hogy új rekord, dinamikus, 11,3 százalékos növekedést tükröz az egy évvel korábbihoz képest – "
A nyugdíj összegét a szolgálati évek figyelembe vételével, és az 1988 januárjától a Tb felé bejelentett fizetésekből számítják ki, korrelációs szorzó alkalmazásával.
Akinek kicsi a nyugdíja, annak v. a szolgálati ideje kevés, v. a bejelentett jövedelme volt kevés, v. mindkettő.
2-es nekem ez tényleg új.
Nekem a nagyszüleim teljesen átlagos melósok voltak, átlagos fizetéssel, mégis többmilliós megtakarítással kezdték a nyugdíjas éveiket. Azóta már csak egyikük él, de ő is folyamatosan spórol, sőt, befekteti a pénzét pl állampapírba, tőzsdére. Engem is mindig úgy neveltek nagyszüleim és szüleim is, hogy mindig legyen tartalékod, és a hitellel nagyon óvatosan. De mostanában felnyílt a szemem, hogy valószínűleg nagyon nem ez az átlagos felfogás, törekvés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!