Miért fenyegetik meg a jégkár elhárító rakéta
kezelőket?
Figyelt kérdés
Mostanában nagyon sok helyen azt olvasom, hogy a jégkár elhárítókat halálosan megfenyegetik. De miért? Alapvetően ez egy nagyon hasznos dolog, rengeteg kárt meg lehet vele előzni, nem értem kinek áll érdekében az, hogy ne legyen.
"...az ezüst-jodidot párologtató készülékek ugyanis alkalmasak arra, hogy aszályt idézzen elő."
"Egy földrajztanár szerint viszont az, hogy a 2 milliárdos rendszer ellenére elveri a jég a termést, még mindig jobb, mintha működne a jégeső elhárítás, az ezüst-jodidot párologtató készülékek ugyanis alkalmasak arra, hogy aszályt idézzen elő." - egy földrajztanár szerint ... a szomszéd Jóska, a tehenészet trágyaasszisztense is ezt mondta.
Az ezüst-jodid kettő-, háromezer méteres magasságban létrehozza a viharfelhőkben azokat a mesterséges lecsapódási pontokat, amelyen apró szemű jégdarabok alakulnak ki. Ezek lehullva menet közben vagy elolvadnak, vagy nem okoznak mezőgazdasági károkat. A talajba került ezüst-jodid elbomlik.
2022. okt. 1. 12:18
12/22 anonim válasza:
13.
" Ezek lehullva menet közben vagy elolvadnak, vagy nem okoznak mezőgazdasági károkat"
Ez lehet, hogy igaz, de láttam pár éve egy tanulmányt az usa-ban, ahol bevizsgálták a talaj szennyezettségét a
" szórt területeken" és elég erős nehézfémeket, stb. találtak amit be is vallottak, botrány is volt belőle!
Következtetés: lehet, hogy az eredetileg használ anyag nem vagy nem annyira káros, de nem mindig azt rakták bele!
Ui az ezüst nem tud elbomlani sem a jód mivel elemi anyagok!!!
2022. okt. 1. 12:24
13/22 anonim válasza:
14.
Jó, ez ugyanolyan, mint amikor fehér-foszforból készítettek gyufát vagy rádióaktív anyagokkal díszítették az órákat.
2022. okt. 1. 12:26
14/22 anonim válasza:
Azért az engem elgondolkodtatott, hogy egész nyáron csak mostanában esett normálisan az eső éppen egybeesve azzal az időszakkal amikor a fenyegetések miatt jelentős mennyiségű mérséklőt kapcsoltak le!! Igaz, hogy most nemrég ugyebár jég is esett na de könyörgöm eső is most esett normális mennyiségben! Tagadják, hogy ennek köze van a jégkármérséklőköz na de a valóság amit a szemével lát az ember pontosan azt igazolja amit a fenyegetők mondanak. Ha választani kell hogy normális legyen az esőzés egész nyáron és essen mellé jég is vagy ne essen jég de akkor normális esőzés sem lesz én mindenképpen a jeget választom.
2022. okt. 1. 12:34
15/22 anonim válasza:
Magyarországon a hatvanas években kezdődött az Állami Biztosító által finanszírozott jégkárelhárítás. A jégesők okozta károk mérséklésére a Dél-Dunántúlon a Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés kezdett el üzemeltetni jégkármérséklő rendszert. A Dél-Dunántúlon élők köszönök, azóta sincs a mai napig jégkáruk. Csak szélviharkár.
2022. okt. 1. 12:39
16/22 anonim válasza:
"A talajba került ezüst-jodid elbomlik."
Nem bomlik az el. Az ezüstöt pont azért hívják nemesfémnek mert nem tud bomlani. Örökre ott marad ahol van.
2022. okt. 1. 12:44
17/22 anonim válasza:
Az ezüst-jodid egy szervetlen vegyület, só. Sárga színű por. Fény hatására elbomlik, bomlásakor jód és ezüst keletkezik. Az ivóvíz fertőtlenítésére és jégesők elhárítására is használják, de mennyisége nem haladhat meg egy bizonyos határértéket.
2022. okt. 1. 12:51
18/22 anonim válasza:
A fórumon ahova jégkármerseklo üzemeltetők meghívták a gazdákat a gazdák kérték azokat a tanulmányokat amik például az ezüst jodid sorsát bizonyítják és nem tudtak ilyen tanulmányt mutatni sem a tanulmány létezéséről nem tudtak információval szolgálni. Ez azért kicsit nonszensz ha belegondolunk.
2022. okt. 1. 12:53
19/22 anonim válasza:
A jégkármérséklő üzemeltető annyit tesz, hogy amikor kapja a riasztást, bekapcsolja a rendszert. Nem foglalkozik tanulmányokkal.
2022. okt. 1. 13:00
20/22 anonim válasza:
Nyilván az egész rendszert üzemeltetőkre gondoltam vagyis NAK fórumára! Nem gondoltam hogy le kell menni egybitre és ezt külön el kell magyarázni.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!