Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Titeket nem zavar, hogy...

Titeket nem zavar, hogy mindenki csak a tanárok fizetésemeléséről beszél?

Figyelt kérdés
Félreértés ne essék, én egyetértek azzal, hogy túl keveset keresnek. Csak emellett úgy érzem, pár ember elsiklik amellett, hogy ebben az országban az emberek 90%-a rosszul keres, leszámítva az orvosi, informatikai, egy-egy műszaki területeket, és az ügyes vállalkozókat. Jogász ismerősök garantált bérminimummal kezdenek, van aki fizet azért, hogy ügyvéd mellett dolgozhasson, és természetesen nem kap fizetést. Három műszakban gyárban dolgozó ismerősök alig viszi haza a nettó 200at. Az egyik mérnök ismerősömet pár év tapasztalattal kinevették interjún, amikor bemondta, hogy nettó 300ra gondolt. Persze megértem, hogy az elszállt árak mellett nagyon kevés a tanári fizetés, de itt Kelet-Magyarországon, ahol én élek, az emberek jelentős része nehezen él (és akkor arról még nem is beszéltem, hogy hány tanárnak annyi az óra, hogy olvasd el a könyvet és töltsd ki a munkafüzetet, miközben ő 40 perc alatt megkávézik). A tanárok sokszor két iskolában dolgoznak és így két fizetést kapnak, vagy magánórákat adnak. Szerintem sem jó a helyzetük, de elegem van abból, hogy mindenki csak az ő fizetésemelésük mellett áll ki, amikor ebben az országban az emberek túlnyomó többsége szintén nagyon keveset kap. Szerintem kapjon mindenki, aki dolgozik, legyen az fizikai munka vagy szellemi, megfelelő bérezést, engem igazán a dolgozói szegénység zavar. Semmi baj sincs azzal, hogy egy takarítónő nem havonta jár nyaralni (bár ők mostanság elég jól keresnek, ha ügyesek), míg egy orvos megteheti, de legyen minden fizetés elég arra, hogy az ember megfelelő, minőségi élelmiszert tudjon vásárolni, albérletet fizetni (ha szobát is), és csak úgy egyszerűen, de normális életszínvonalon élhessen. Miért nem erről beszélünk inkább?

2022. szept. 21. 07:04
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
65%
Van pöpp különbség, aközött, hogy valaki a piacról él meg és a piac árazza le ennyire a magyar munkavállalókat és aközött, hogy az állam szrja telibe őket. Amiről te irsz, az összemosás és elbagatelizálása az állami felelőségvállalásnak!
2022. szept. 21. 07:14
 2/17 anonim ***** válasza:
73%
Orbán meg a többi bűnöző 3-5 milliós fizetéséről kellene inkább beszélni.
2022. szept. 21. 07:20
 3/17 anonim ***** válasza:
73%

Ahogy az egyes mondja, több szempontból nem ugyanaz a két dolog, amit említesz.

A gyári munkás egy profittermelő tevékenység. A munkáltató összevetheti a bérköltséget a lehetőségeivel és várható profittal, és eldönti, egy munkakörért mennyit éri meg neki fizetni. Ha a gyár túl keveset fizet a piachoz képest, akkor nem fog munkaerőt kapni, ezért vagy emel, vagy csak a morzsákból tud válogatni. Ez a piac törvénye, sok mindent ezzel nem lehet csinálni, csak minimálbért emelni.

A mostani szomorú helyzet, hogy az Aldiban pénztárosnak lenni jobban megéri anyagilag, mint tanárnak lenni. Ergo a piac törvénye itt is érvényesül, és egyre több tanár megy el más területre dolgozni. Az iskolák lettek az a gyár, akinek egy speciális képzettségű munkaerőre van szüksége, de nem tud nekik eleget fizetni. Ilyenkor a piacon az a gyár vagy bért emel, vagy be fog csődölni.

És el is érkeztünk a két nagy különbséghez, amiért a tanárokért tüntetünk.

1: az iskola nem a piacon működik, ezért nem tud árat és bért emelni. Az iskola annyit tud fizetni a tanárnak, amennyit az állam fizet neki. Az egyetlen, amit tenni lehet, hogy nyomást helyezel az államra, hogy fizessen többet.

2: a piacon, ha valaki nem tud alkalmazodni, akkor becsődöl. Nem nagy ügy, cégek jönnek mennek, a tulajdonosok és a vezetők viselik a döntéseik következményeit. A közoktatás viszont nem egy cég, ami helyett majd lesz másik! Ha nincs tanár, annak országos, és generációkon átívelő hatása lesz.

2022. szept. 21. 07:34
 4/17 anonim ***** válasza:
21%
Sajnos ebben az országban még mindíg tömegek élnek a szocializmusban, és azt várnák, hogy valaki más rakjon a seggük alá mindent. Nyugodtan el lehet felejteni, 30 éve vége annak a rendszernek. Most lehetőségeid vannak, amit vagy kihasználsz vagy nem. Ha vacak a melód menj és tanulj tovább, akár csak youtubról is össze lehet szedni egy piacképse tudást. Ha meg nem teszel magadért így jártál. Mondom ezt úgy, hogy a legalja fekete munkával indultam 10 éve, még minimál bért se kaptam, most járok nettó 600nál. Igen, piszok vacak meló után még elkezdeni tanulni, fáradtan, nyűgösen stb., de ez van. Azért neked semmi nem jár, mert létezel, azért kaphatsz, ha megdolgozol érte.
2022. szept. 21. 07:45
 5/17 anonim ***** válasza:
74%
Mi a kérdés?vagy dolgozol kevés pénzért vagy nem.ha olyan rossz a helyzet akkor lehet kormányt váltani,de ilyen sem történt mostanában.
2022. szept. 21. 08:02
 6/17 anonim ***** válasza:
58%

A tanároknak is van lehetősége,joga szakszervezetet alapítani.

Ja,hogy van nekik, csak alkalmatlan a feladatinak ellátására.

Tessék megfelelő érdekszervezetet létrehozni hiszti helyett.

Az orvosoknak sikerült.

2022. szept. 21. 08:07
 7/17 anonim ***** válasza:
63%
Az ügyes vállalkozón gondolom meszaroslorincre gondoltál.
2022. szept. 21. 08:12
 8/17 anonim ***** válasza:
73%

Szerintem két dolog fontos.

Az egyik,hogy sokan, akik az állami szektorban dolgoznak, állambácsitól kapják a fizut, és az csakis állambácsitól függ, hogy mennyit. Ezt ne keverjük a piaci alapú jövedelmekkel, és azok alakulásával.

A másik, valóban nem csak a tanárok vannak nehéz helyzetben, ha csak az állami szektort nézem, de talán az egyik legrosszabb helyzetben meg is csak ők vannak.

Emelni kell a bérüket, volt már némi emelés, de még lesz komolyabb is hamarosan.

DE a többiekről sem szabad me degfeledkezni: katona, tűzoltó, kormánytisztviselők, ápolók, stb.

Nehéz ez, mert most,hogy nagy az infláció, mindenki komoly béremelést vár.

2022. szept. 21. 08:32
 9/17 anonim ***** válasza:

Az egész állami szektorban pocsék a fizetés. Oké, leszámítva a politikusokat..

Közigazgatásban dolgozom, az utóbbi pár évben remek törvénymódosításainak köszönhetően én 9 nap szabadságot veszítettem (de volt olyan kollégám, aki 12-t), több lett a munkaidő, a fizu meg maradt. Nem beszélve, hogy a mostani inflációs helyzetben a fizetőképességről.

2022. szept. 21. 09:02
 10/17 anonim ***** válasza:
42%

9#

Nem mindenütt.

A NAV-nál például nem olyan rossz.

Viszont, oda kell tudás is.

Továbbá az igazságszolgáltatásban dolgozó diplomások bérezése sem annyira rossz.

Viszont, ezekre a területekre tudás is kell.

Önkormányzatnál kvázi titkárnői/asszisztensi munka folyik, ami egy érettségivel elvégezhető.

2022. szept. 21. 09:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!