Ennek így van értelme?
A napokban az inflációs helyzet miatt elkezdtem merengeni hogy hogyan lesz ebből kiút. És a gondolatmenet végére arra jutottam hogy sehogy! Vagyis lenne csak a mi kultúránk erre nincs megérve.
Gondolatmenet: Most elszálltak az árak minden drága —->ebből következik hogy nincs vásárlói kedv , ami nem jó a cégeknek nem jó a tőkének ,Magyarországnak —>ebből (kéne) következik hogy bért kell növelni hogy legyen vásárlói kedv …. viszont ha a cégek bért növelnek akkor árat is fognak mivel ki kell termelni azt a plust amit a bérekre adnak vissza. Viszont ezt húzza magával az élelmiszer ,ingatlan albérlet árakat mivel ez a gondolkodás megy:( há, az embereknek több pénzük van a béremelések miatt akkor en 20 ezerrel drágábban adom az albérletet , mivelhogy ki tudja fizetni nem?” Vagy az élelmiszer árakat … mivel semelyik nagyvállalat nem akar kimaradni a szórásból. Tehát tulajdon képpen ha Magyarországon holnaptól 200 nettó lenne a minimálbér és ezzel együtt tolódnának felfelé a bérek akkor valószínű minden drágulna Legalább annyira. Tehát semmi értelme.
Remelem rosszul gondolom és szeretnem ha valaki azt mondana hogy hülye vagyok hogy ezt gondolom mert az nekem csak megkönnyebbülés lenne. Kiváncsi vagyok hogy erről mi a vélemény és hogy mikor következne be hogy egy ország szintű béremelésnek legyen látszata?
Az inflaciot csak a penz kiszivasa jelenti a rendszerbol, a jo hir az h eloszor vissza esik a vasarlas ha mar tul dragak a termekek ezert a cegek nem tudnak bert emelni, sot a profitjukbol is vesztenek.
A rossz hir az hogy mig egyreszt kamatemelessekkel lassitjuk a penzpumpat addig kozeben allamilag tamogatott hitelekkel erositik.
Egyhamar nem szamitanek a dragulasok lassulasara.
"Gondolatmenet: Most elszálltak az árak minden drága" « és várd ki mi lesz még következő 1-2 hónapba.
Sorra mennek a cégek a csőd felé, egyre többnek vannak drasztikus adósságaik, és mivel Kft -k, még most kiveszik amit lehet, aztán sülyednek...
2-3 hónap míg a közművek pl. lekapcsolják a milliós gáz tartozás miatt.
Azért az is benne van, hogy mindenki szeret túlozni és nagyot mondani, mert mindenkinek maga felé hajlik a keze. Jó példa pl. a kenyér ára. Sírnak a pékek, hogy drága a benzin, drága a liszt, emelni kell, és képesek egyik napról a másikra duplázni az árakat.
Aztán meg elkezdesz álláshirdetéseket böngészni, és meglátod, hogy egy péknek 1 millió felett van a havi fizetése. Oké, szegényke "kénytelen" árat emelni, mert belehalna, ha csak 800000-et vinne haza havonta.
A nagy cégek is, minden fiskális év végen beszámolnak a nagy növekedésről, rekord profitról, majd szétteszik a kicsi kezüket, hogy nem tudnak béreket emelni... Legjobb példa erre a MOL, ami pár hónapja még nagy örömmel számolt be a rekord profitjáról, majd azóta is minden nap telesírja a világot a benzinárak miatt.
Valami közteherviselés jellegű dolog kéne itt, mert momentán az van (világszerte), hogy a leggazdagabbak elszívják a szegényebbek vagyonát, és közben úgy tesznek, mintha ők lennének a csórók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!