Nem durva, hogy már az egyetemi tanárok is arra biztatnak minket, hogy hagyjunk el az országot és kezdjünk új életet külföldön?
Szerintem igazuk van, pl. egy informatikusnak sokkal nagyobb lehetőségei vannak kint. 5-szörös (legalább fizu), de nem is ez a lényeg, hiszen a költségek is többek..
Ami viszont van külföldön, és NINCS nálunk:
- virágzó startup ökoszisztéma
- K+F (nálunk csak "gyártósor" van, kiszolgáló meló. mint Indiában)
- jobb munkakörülmények, jogorvoslás
- több fizetett szabadság, 35 órás, 4 napos munkahét, stb
- freelancerkedés (nálunk ezt most a KATÁval együtt kinyírták)
- szociális háló: egészségügy, óvoda, iskola, stb. külföldön ezek létező fogalmak, nálunk max viccnek is rossz
- néhány országban pl. igényesebb gasztronómia mint nálunk, kellemesebb városi tér, kevesebb kosz, pusztulás mint Budapesten stb.
2009ben erettsegiztem es mar akkor arrol beszelt az osztalyfonokunk hogy nyugaton tobb a lehetoseg. Elotte 1-2 evvel meg azt mondta hogy nincs kint sem kolbaszbol a kerites :D
Az 5 eves osztalytalalkozon fel osztaly nem volt ott, voltak akik azert mert kulfoldon dolgoztak, voltak akik mas okbol, viszont a jelenlevok kozt is volt par aki kijart Nemetorszagba, Svajcba, Angliaba dolgozni. Jelenleg szerintem az osztaly 1/3 resze dolgozott kint vagy jelenleg is kint dolgozik. En pl eletvitelszeruen kint elek az Egyesult Allamokban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!