Mi lenne, ha minden ország és elnyomott kisebbség egyszerre támadná meg oroszországot?
Képes lenne megvédeni magát és folytatni az ukrajnai agressziót is putyin oroszországa, ha egyazon időpillanatban, egy ugyanolyan hajnalon, mint ők február 24-én, EGYSZERRE bekövetkezne:
- a harmadik csecsen függetlenségi háború
- Dél-Oszétia visszafoglalása
- Abházia visszafoglalása
- Tatárföld függetlenségi forradalma
- nagy erejű ukrán ellentámadás
- kínai invázió Szibériában
- Japán invázió a vitatott hovatartozású szigeteken
- kaukázusi avar, baskír, örmény, csuvas, csecsen, tatár, mordvin, udmurt és mari fegyveres felkelés
- csecsen terrorista akciók szervezett sorozata Moszkvában és Szentpéterváron
- iszlám dzsihád, 15 millió oroszországi muszlim részvételével
Ha a ruszkik által megnyomorított népek EGYSZERRE és összehangoltan támadnának, oroszország területén belül és kívül is, képes lenne ez az elmaradott, hanyatló hatalom megvédeni magát?
Bevetnék az atombombát, akár saját területükön is, úgy, hogy oroszok sokasága is belehalna?
Vagy hogyan védekeznének? És hogy hatna ez az ukrán frontra?
(Nincs most rövid távú realitása, csak elméleti kérdés, de érdekelnek a válaszok!)
Kérdező!
Egyrészt mi köze van a magyar politikának, Oroszország megtámadása?
Másrészt, lerí a kérdésed alatti szövegedről, hogy csak felcsaptad a Wikipédiát és kimásoltál minden nemzetiséget, eseményeket és területeteket, de utána már nem olvastál, hogy pontosan mik ezek. Ha egy kicsit is jártas lennél az orosz történelemben, kultúrában, nyelvben, geopolitikájában vagy nemzeti politikájában, ismernéd a Szovjetunió tagköztársaságainak megalakulásának történelmét, akkor nem tettél volna fel ilyen "mi lenne ha..." kérdést.
Miért lenne jó, ha kitörne a harmadik csecsen háború? A csecsenek az egyik legradikálisabb muszlim hátterű népesség. Oroszországban a legtöbb terrortámadást ők hajtották végbe. A második csecsen háborúban például pont azért tudták legyűrni őket, mert az USA a nemzetközi terrorizmus nevében zöld utat adott az oroszoknak. Az amerikaiak sem úgy tekintetetek a csecsenekre, mint szabadságharcosokra, ugyan olyan terroristák voltak a szemükben, mint az tálibok Afganisztánban.
Beszláni túszdráma, túszválság a moszkvai színházban, grozniji robbantás, znamenszkoje öngyilkos merénylet… csak egy pár olyan esemény, ahol rengeteg ember halt meg. És ne mondjátok, hogy teljesen jogos és hősies volt a csecsenek cselekedete!
Dél-Oszétia Grúziának olyan, mint Koszovó Szerbiának vagy ha a közel külföldön maradunk, akkor az azerieknek Hegyi-Karabah. Dél-Oszétia, egy befagyott konfliktuszóna, és ahogy nevében benne van oszétok élnek. Észak-Oszétia, pedig az Orosz Föderáció része. Az oszétok nem akarnak Grúzia része lenni (de szerintem a többség az oroszokat sem akarja), de a grúzók -ahogy a szerbek és az azeriek- nem akarnak lemondani erről a területről még úgysem, hogy többségében nem élnek ott már grúzok. Még a kétezres évek elején volt egy jelentősebb grúz kisebbség, de ma már sokkal kevesebben maradtak. Ennek oka, hogy rengeteg grúz hagyta el a területet és költözőt Grúziában és sajnos öltek is meg az oszét szeparatisták.
Dél-Oszétia visszafoglalása semmivel sem lesz jobb az ott élőknek, csak egy újabb háború lenne az oszétok-grúzok között. Ami megint százezrek halálával végződne.
Tatárföldön kétmillió tatár és másfél millió orosz nemzetiségű él. Volt is egy népszavazás 1992-ben ahol 62% független akart lenni, a népszavazást alkotmányellenesnek nyilvánították. 2002-as alkotmányban Tatárföld az Orosz Föderáció részeként határozta meg. 2008-ban Abháziát és Dél-Oszétiát Oroszország elismerte, válaszul a tatár parlament az ENSZ-hez fordult függetlenségük elismerésével, de figyelmen kivül hagyták. Tatárföld az Orosz Föderáció leggazdagabb régiója, rengeteg beruházás és fejlesztés történik ott, főleg az olajipara miatt. Ha most függetlenednek még mindig ott van a már említett másfél milló orosz, akik valószínűleg Oroszország része szeretnének maradni. Aztán meg egy új független államként nem tudnának sokáig életben marad, ha még háborúznia is kellene, főleg úgy, hogy az oroszok nyomják beléjük a pénzt, ha hirtelen elzárják összedől az egész gazdaság, ráadásul külső támogatást sem tudnának kapni, mivelhogy Oroszország közepén van a régió.
Kínának semmi szüksége nincs Szibériára, igen ősi kínai földnek tekintik (de inkább azért mert főleg kőolajban és földgázban gazdag régió), de van nagyobb gondjuk annál mint, hogy egy olyan országgal hadakozzon, amivel nincs nagyobb összetűzése. Külön poén, hogy nem rég voltak pont Szibériában Vosztok-hadgyakorlaton. Ha Kína támadna is nagyobb valószínűbb Tajvan lenne a célpont, de ha ott tényleg lesz valami balhé, na azt tényleg nagyon, de nagyon megszívja az egész világ. Egy dolog miatt leginkább, még pedig a Chipek miatt. És Kína így is undorító módon próbálja asszimilálni a nem han kíniakat, nem hiányzik még nekik több kissebség sanyargatása, főleg muszlimok.
Japának nincs klasszikus értelembe vett hadserege. A Japán Önvédelmi Haderő, csak is békefenntartó műveletekben vesz rész, a megalakulása óta nem vett részt csatába és nem is vehet részt. Semmi esély rá, hogy csak úgy megtámadjanak egy országot. Békefentartásra is csak akkor mennek, ha az ENSZ kéri.
Az örmények többsége meg oroszpárti, amiért melléjük álltak a Hegyi-Kharabi kérdésében. Most az azeriek újra bombázzák Örményországot. Kérdéses, hogy Oroszország mennyire fog tudni segíteni az örményeknek, jenleg 2000 katona állomásozik ott.
És kérlek szépen ne írj és főleg ne kívánj terrorista akciókat! Én megértem, hogy most mindenki utálja az oroszokat (én a kormányt ítélem el és kívánom, hogy minél előbb kotródjanak el, de nem tudom utálni az orosz népet), de könyörgőm ne ártatlan embereken bosszuljuk meg ezt! Azok a moszkvai és szentpétervári emberek is próbálnak, ahol tudnak keresztbe tenni a kormánynak, de azzal nem lesztek jobbak, hogy a halálukat kívánjátok. Mert higgyétek el a csecsen és basír terroristák nem fognak válogatni az oroszok közt.
Mit értesz megnyomorított népek alatt? A legtöbbjük csak hagyományörzők (népviselet, nyelv, kaja stb.), de a többségüknek kb. annyira van igényük saját országra, mint a ruszinoknak Ukrajnában. Akiket „megnyomorított népek” alatt lehet érteni, azok a baskírok, csecsenek, oszétok és tatárok. Ezek meg mind leírtam.
A nagy kérdés, hogy a csecsenek, kínaiak, japánok, tatárok, grúzok, mordvinok stb. miképpen tudnának egyeztetni egymással anélkül hogy az oroszok ne szerezzenek erről tudomást előre ? Egy ilyen nagyvolumenű szervezkedést baromi nehéz lenne titokban tartani, semmiképpen sem érné Putyint váratlanul.
Valószínűleg az lenne, hogy a kínaiakkal és japánokkal különbékét kötnek és átengednek nekik némi területet ezért cserébe. Ezután pedig a kisebbségek ellen fordulnának minden erővel, lehet le is atomoznák az Észak-Kaukázust úgy ahogy van.
Úgy látom a válaszom többi része nem érdekelt. Más részt akkor minek tennél fel ilyen kérdést? Bakker, nyilván egy ország sem bírná azt, ha egyszerre kellene a terrorizmussal és több frontonos háborút vívni. Elég csak a tengelyhatalmakat megnézni a második világháború alatt. Nem tudom milyen választ akarsz erre a kérdésre, nyilván csak annyit lehet ne írni, hogy: igen, összeomlana. Én leírtam miért esélytelen és, ha mégis akkor milyen következmények lennének.
Ui. többes számban akartam írni, hogy "kérlek ne kívánjátok..." csak azért írtam, mert egy csomó embert elvakít az orosz gyűlölet (amit mondtam megértem, a németeknek is sokáig tartott lemosni magukról) és simán azt kívánják nekik, hogy csecsen terroristák robbangasanak.
"Úgy látom a válaszom többi része nem érdekelt."
Tévedsz, fel is pontoztalak zöld pipával, annak ellenére, hogy nem értek mindennel egyet, amit írtál. De vetted a fáradságot és érdemben próbáltál válaszolni a kérdésemre, ezért részemről járt a zöld pipa.
Sajnos azt nem láttom, hogy kinyomja a zöld kezet és ki a pirosat. Újra olvasva, elnézést a túl agresszív válaszért, csak nekem az jött le, hogy egy kis részletet ragtál ki. Örülök, hogy hasznosnak vélted a válaszomat és köszönöm a nyugodt válaszod, más már rég elküldött volna a büdös picsába, amit szintén meg tudok érteni, mert tényleg elég bunkón fogalmaztam, csak azt hittem ez a kérdés is arra akar kifutni, hogy nyírjunk ki minden oroszt, mert mint mondtam elég sok ilyen emberrel találkoztam, sőt engem is azért közösitetek ki, mert oroszul tanulok és nem vagyok hajlandó letenni róla.
Elnézést az off válaszért, ez volt az utolsó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!