Magyarországon a királyság intézményének-államformájának még lehet jövője/bekövetkezhet egy ilyen politikai fordulat a közel-, illetve a távolabbi jövőben?
Semmi sem látható előre a történelemben, de rövid távú jövőben nem hiszem.
Az olyan hatalommániás emberek, mint orbán viktor a szimbolikus hatalmon sem szeretnek osztozni - horthy sem véletlenül követett el felségárulást királyi kormányzóként, amikor fegyverrel eltávolította a legitim királyt.
Sokkal hasznosabb viktornak, hogy a magyar államfőt egy bio-töltőtollként kezeli, gyakorlatilag a titkárnője a miniszterelnöknek.
Valójában szerintem szép lenne és méltóságot adna a magyar államiságnak - de persze csak angol, spanyol, belga, svéd, dán, holland vagy norvég mintára lehetne elképzelni, azaz nem közvetlen hatalomgyakorlóként, hanem egy ALKOTMÁNYOS-PARLAMENTÁRIS MONARCHIA élén, a nemzet egységét VALÓBAN kifejező államfőként - akit nem a miniszterelnök és kormánypártjai pakolnak a kirakatba bábunak, hanem tőlük független szabályok (leginkább öröklés) útján kerül a trónra.
Ilyenkor persze szóba szoktak jönni egy királyi család eltartásának költségei is - de erről én azt hiszem, hogy abból a közpénzből, amiből Gázszerelő családok zsebét tömjük ki, lazán, röhögve tartanánk el egy királyi családot!
Ha 10-ből egy történelmi kastélyt nem Tiborcz István kapna meg, hanem a magyar állam feje, abba sem halnánk bele...
Én sokkal inkább az államfőmnek éreznék egy királyt mint egy orbán viktor által kinevezett titkárnőt / titkárt.
Nem mondom, hogy lehetetlen, de ehhez valami nagyon extrém eseménynek kéne történnie.
Még mielőtt megkörnyékeznek a mainstream ellenzéki szavazók, hogy "de hát a Zorbán mindjárt megkoronázza magát!" ...nem, nem fogja, semmi szüksége nincs rá, hiszen effektíve most olyan mint ha király lenne, formálisan viszont semmi legitimációja nincs rá.
Két esetben tudom ezt elképzelni: 1 -A Mi Hazánk megnyeri a választásokat, majd kiír erről egy népszavazást amin a többség a királyság államformája mellett dönt. 2- A Mihazánk 2/3-al nyeri meg a választásokat, és nészavazás nélkül módosítja az államformát.
...Ezután megint két dolog történhet: Vagy hívnak egy Habsburgot királynak ...ez azért a kurucos mentalitásuknak erősen ellent mondana, vagy kineveznek egy kormányzót a Horthy-korszak mintájára.
...De ennek az egésznek NAGYON kicsi a valószinűsége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!