Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A jobberek miért hazudják...

A jobberek miért hazudják azt, hogy csak a szankciók miatt van hatalmas infláció, miközben már tavaly novemberben hatósági árat vezettek be, amikor még sehol nem volt háború meg szankciók? Ráadásul a forint gyengesége miatt is drága az import.

Figyelt kérdés

Miért hazudnak ilyesmit a jobberek, amikor a földgáz világpiaci ára már 2020-tól durván megindult fölfelé? Már jóval a háború és a fideszes kormány által megszavazott szankciók előtt.

A saját inkompetenciájukról, haladásellenességükről próbálnak terelni, hogy képtelenek haladni a korral, képtelenek voltak felkészülni a közelgő és mára aktuális kihívásokra, például a nem megújuló energiaforrások törvényszerű drágulására - mivel egyre kevesebb van belőlük, törvényszerűen egyre értékesebbek és drágábban lesznek, ez pedig a háború és a szankciók feloldása után is így lesz, sőt, egyre inkább így lesz -, és semmit nem tettek az elmúlt 12 évben az olcsó, megújuló energiaforrások kiaknázására és a gázfüggőség leküzdésére?

Emellett szót kell ejteni az irtó gyenge forintról. Több mint 400 forintot kell fizetni egy euróért. Ez roppant mód megdrágítja az importot, ami erőteljesen gerjeszti az inflációt, hiszen Magyarország rengeteg cikkből behozatalra szorul. A gyenge forint drágítja az importot, gerjeszti az inflációt. Minek terelnek a jobberek, amikor a saját inkompetenciájuk az oka az inflációs nyomásnak?

2022. szept. 5. 14:16
1 2 3
 11/28 Pikk Ász ***** válasza:
18%

"3-4# essel egyetértek... még inkább az a szerencse, hogy a Covid, és az orosz ukrán konfliktus előtt amit qrva sz@rul kezel az EU, volt 10 év,hogy kimásszunk abból a nagy gödörből, amit Gyurcsány és tettestársai a Fidesznek hagytak 2010 re."

Tökéletesen igazad van, megjegyzem én is egyetértek magmmal. Respect.

2022. szept. 5. 14:52
 12/28 A kérdező kommentje:
#10 Én olyat nem írtam, hogy a szankcióknak ne lenne árdrágító ilyen hatása, főleg, amikor egyesek olyanokat nyilatkoztak, hogy soha többé orosz gázt. Ami meglepett, és tényleg kíváncsi vagyok rá, hogy ezzel szemben miért írnak egyesek olyasmit, hogy csak a szankciók az okai mindennek. A klímaváltozás okozta mezőgazdasági problémákra is készülni kellene. És nem akkor sírni, amikor már beütött a krach. Mert az nagyobb probléma lesz, mint a covid meg a háború együttvéve.
2022. szept. 5. 14:55
 13/28 Pikk Ász ***** válasza:
11%
A háború, a szankciók, a kovid. Ez a három dolog okozott krízist 2010 óta.
2022. szept. 5. 15:01
 14/28 anonim ***** válasza:
100%
A fideszesek azt is elfelejtették, hogy a fidesz haknizott az orosz energiafüggés megszüntetésével. Most mellüket döngetve Brüsszeleznek, hogy mi függünk az orosz energiától, mit tudunk tenni. Ha nem egy csatornafedél kiépítése került volna 2 milliárd EU-s pályázati forrásba, talán lenne alternatíva is. Mondjuk a németet, meg a franciát pont nem hatja meg, hogy a Józska, meg a Mari nem tud mit enni, úgyhogy magukat szivatják. De hát ez kellett a népnek.
2022. szept. 5. 15:03
 15/28 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem te valami buborékban élsz kérdező ahol mindenáron, szektásan meg kell védeni a szankciós politikát. Hiszen ha tisztán látnál értenéd, hogy tavaly a hatósági árasítás Orbán részéről az a választásoknak szólt, közeledett a választás kedvezni akart a beetetett választóknak hogy kevésbé érezzék a tönkretett forint hatásait. De van egy csomó európai ország ahol egyáltalán nincs Orbán és ott is tökéletesen látszik, hogy a szankciós politika az ami teljesen totálisan tönkreteszi az emberek életét! Felteszi az i-re a pontot ha még a covid nem lett volna elég ahol szintén a politikusok hibás reagálása okozta a problémát és legkevésbé a vírus. Ráadásul megint csak a vak nem látja, hogy ami minket ilyen szörnyen tönkretesz nem segít az ukránokon és nem állítja meg Putyint sem. :(
2022. szept. 5. 15:06
 16/28 anonim ***** válasza:
0%
Én még annyit megint hozzátennék, hogy te is és a hozzád hasonlók hatalmas tévedésben élnek amikor azt álmodozzák, hogy a szankciós politika csak a fideszeseknek, ahogy te hívod a "jobbereknek" nem pászol. Hát nagyon nagyot tévedtek! Mint ahogy én sem vagyok fideszes és még csak azt sem mondhatom, hogy voltam de már nem vagyok, rengeteg a szankciós politika kártékonyságát valló az ellenzéki oldalon. Nem Putyint védjük, ugyanis leszarjuk azt a diktátort, magunkat védjük mert ép az elménk veletek ellentétben nem szakadtunk el a valóságtól Putyin megállítását illetően. Nem akarunk éhen dögleni ezért a nemes célért, köszi. A náci, korrupt, oligarhák uralta Ukrajnának el kellene intézni a problémáját a komcsi Oroszországgal anélkül, hogy lerántják az egész világot az éhezésbe, fagyhalálba. Ez nem egy fideszes hanem egy normális ember vélekedése.
2022. szept. 5. 15:17
 17/28 anonim ***** válasza:
0%
Meg még valamit ami még eszembe jutott, ti tényleg komolyan gondoljátok azt a közröhej érveteket, hogy de Putyin mindenkit megtámad ha nem állítjuk meg Ukrajnánál? Na ez is mutatja mennyire elszakadtatok a valóságtól, mikor még ezt is el lehet sütni nektek.
2022. szept. 5. 15:19
 18/28 anonim ***** válasza:
100%

Azt mégsem mondhatják, hogy:

"Kedves magyarok, mi generáltuk az inflációt azzal, hogy elárasztottuk a piacot olyan mennyiségű pénzzel, amit nem tudott felszívni, munkaerőhiány miatt. Kérjük értsétek meg, nagyon kellett akkor a szavazatotok, szeretjük a hatalmat nagyon! Ezért nem képeztünk deviza-tartalékokat, elosztogattunk mindent, amit lehetett, hogy ránk szavazzatok és hát infláció lett belőle.

De ígérjük, megállítjuk kamatemeléssel, ha segítetek és magasabb kamattal fizetitek ezután a hiteleiteket!

Az EU-pénz persze segíthetne valamennyire, de értsétek meg: nem ígérhetjük meg, hogy nem lopjuk el és átláthatóan költjük! Szeretjük a pénzt is nagyon, értsetek meg bennünket!"

Kb. így nézne ki egy őszinte kormányzati közlemény e pillanatban, de gondolom, érthető, hogy ezt így nem közölhetik a néppel...

2022. szept. 5. 15:21
 19/28 A kérdező kommentje:

#15 Te miről beszélsz? A kenyér ára már 2019-ről 2020-ra több mint 10%-kal nőtt. Nem én találtam ki, a Központi Statisztikai Hivatal adatai.

[link]

Brutális árdrágulás volt már itt bőven a háború meg a szankciók előtt is. A szankciókat meg nem védem, egy szankció mindig oda-vissza hat. X megszívat Y-t, Y meg próbál a saját eszközeivel ellensúlyozni. Ez olyan, mint a vámháború. X felemeli a védővámokat, Y viszonozza, ami egy spirált okoz, ami senkinek nem jó, ahelyett, hogy nem lennének vámok, és ugyanott tartanánk, csak egy kedvezőbb szinten.

De már másodjára kell leírnom, hogy nem a szankciós politikát védem, ami részben választ ad a kérdésemre, hogy nehézkes észjárású embereket könnyű megvezetni, és soktényezős dolgok megértése helyett primitív, egyszerű válaszokat akarnak.

Gyenge a forint és drágul az import? Mi a hibás? Még véletlenül sem az elcseszett monetáris politika, hanem csak és kizárólag a szankciók. Semmit nem tettek az energiafüggőség leküzdésére és az olcsó, megújuló energiaforrások magas szintű felhasználására? Mi a hibás? Nyilván csak a szankciók. Nagyobb mértékben nőnek az élelmiszerárak, mint amekkorát azt az üzemanyag árának drágulása indokolna? Mi a hibás? Persze, kizárólag a szankciók.

Nyilván a következtetéseket már nekünk kellett levonnunk, de azért választ adtál a kérdésre, implicit módon.

2022. szept. 5. 15:23
 20/28 Pikk Ász ***** válasza:
51%
A ballibezéssel bajotok van, viszont a jobberezéssel nincs. Ennyit a kettős mércétekről, ballibek!:)
2022. szept. 5. 15:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!