Milyen benyomást kelt egy külföldinek ha Magyarországra utazik?
Írjátok jót is meg rosszat is!
Pl:
Rossz: rossz utak, sok öregasszony házak, feldolgozott élelmiszer, poliészter ruhák, búvár b...ott emberek.
Jó: vidám színes épületek, virágok a köztereken, szép nők, nyáron kellemes időjárás, nagyobb kertészkedés szeretete,ahol van pénz szépen rendberakott házak.
"Nyugodtan meg lehet nézni, hogy amióta fidesz kormány van Budapest európa egyik legfelkapottabb utazási célpontja lett, biztos véletlen, ugye?"
Hát az biztos, hogy özönlenek befelé a katasztrófaturisták.
+
Budapest, Pécs gyönyörű, hangulatos városok, Szeged és Debrecen is elmegy. Vendéglátás terén egész jó a színvonal, a fővárosban sok a látnivaló is, a műemlékek, romkocsmák, múzeumok, stb. Gyönyörű a vár, a Dohány utcai zsinagóga, pezsgő a bulinegyed, hangulatos a Duna-part, stb.
Vagány még a Tisza-tavon, csónakkal, Eger is szép, Pécs környékén vannak hangulatos, kicsit hullámzóbb tájak.
Pozitívum a fejlett autópályahálózat, mivel elég kicsi az ország, néhány óra alatt egyik végéből a másikba értél, a sok autópályának köszönhetően. Pannonhalma is szép, az apátság nagy benyomást gyakorolt rám.
A nők pedig tényleg szépek! :D
-
A táj unalmasan lapos, kietlen (erdélyiként számomra nagyon egyhangú), nincsenek érintetlen erdőségek, hegyek, se tenger (a legmagasabb hegycsúcsot, a Mátrában, mi inkább dombnak neveznénk), a Balaton hihetetlenül túlzsúfolt, sekély, élvezhetetlen (azok a részek, ahol eddig jártam, persze), a Velencei-tó még rosszabb. Pesten kicsit sok a szemét,
Az emberek sokszor nem azt mondják, amit gondolnak és túl nagy teret foglal el a politika a gondolkodásukban (tudom, fura ezt a politika rovatban mondani), abban az értelemben, hogy pártpreferenciák mentén szabályosan gyűlölik egymást sokszor (mindkét oldalra igaz).
A városok szépek, de a falvak sok esetben rosszabb állapotban vannak mint nálunk, igénytelenséget, elhanyagoltságot, lepusztultságot érzel rajtuk. Jellegtelenek.
Az egész sokkal kevésbé változatos, színes, mint amihez szokva vagyunk itthon, de pl. Csehországban, Szlovéniában, Szlovákiában is ez az érzésem volt. Valószínűleg azért, mert nagyon homogén, egynemzetiségű országok.
Nincs az az érzésed, mint nálunk, amikor egy székely faluból átmész egy szász faluba, Kolozsvárról Váradra vagy Szebenbe, egy örmény településről egy román településre, vagy egy zsidó multú környékre, nincs az a kulturális sokszínűség (kivétel a főváros, ott pl. a zsidónegyed nagyon más mint a budai sváb környék, Pest metropolisz-íze Buda patinájához képest, stb.). Budapest tényleg varázslatos.
Hát kb. így láttam, utazásaim során.
Vendéglátásban dolgozom, sok külföldivel beszélgetek egy átlagos napon.
Pozitív dolgok, amiket hallottam :
Építészet. Nagyon tetszik nekik a belváros, a régi épületek, a nevezetességek. Az amerikai turisták vannak leginkább elájulva tőle, náluk teljesen máshogy néznek ki a nagyvárosok.
Termálfürdők.
Nyugati fizetéshez mérve alacsony árak.
Negatív/furcsa dolgok :
Nem egy külföldi csodálkozik azon, hogy mennyire sz.r a forint. Volt egy német fickó, aki mondta, hogy nem tud hozzászokni, hogy 20 ezer forintot fizet egy étteremben pár tál ételért és pohár italért, míg 20ezer euró egy jobb autó ára.
Általános lehúzás. Taxiban régi, lejárt ezrest kaptak vissza, pubban túl sok pénzt kértek el tőlük, a szigeten szintén sokakat átvertek.
Kevesen beszélnek nyelveket. A legtöbb európai városhoz képest nagyon kevés magyar beszél eléggé angolul/németül ahhoz, hogy akár útbaigazítást, akár bármilyen segítséget tudjanak kérni.
Nemzeti dohányboltok. Sose tudják, hol tudnak cigit venni, és elcsodálkoznak rajta, mikor mondom. Sokan azt hiszik a sötétített, 18+-os boltokra, hogy szexshop.
Néhányan elcsodálkoznak, mennyi hajléktalan van a belvárosban.
Nemcsak Budapest van! Más forrásból azt hallottam, h szépnek látják az orszagot!
Ha pénzt, politikát, lakosság mentalitasat nem nezük akkor szebb mint néhány környező orszag! Még Olaszországot is van amiben übereli.
Aki írta h Romaniahoz hasonlítva, hát nem tudom, én sok eszetlenseget láttam ott. Rengeteg a felbehagyott ház ami nincs felépítmény, szőr felállt a hátamon, meg sok összevissza építkezés, sok volt ott is az elmaradott falu. Cm re közel építve a házakat egymáshoz.
Aki írta h az ő falujában kint hagynak utcán dolgokat nem lopjak el meg odafigyelnel egymásra, az szinte lehetetlen.
Szerintem Budapest egyáltalán nem egy szép látvány, koszos,zajos kommunista épületek, zöld növények hiányoznak. Jó persze van sok történelmi épület meg szép építészet is. Deha összehasonlítása vidéki nagyobb városokkal Ég meg a föld. Oda alig mennek turisták, Mind a koszos Pestre megy és azt hiszi az Magyarország.
16-os, az erdélyi hozzászóló vagyok. Nem sértésnek szántam semmit, amit írtam, én így láttam, személyes benyomás.
Nyilván csomó helyen nem jártam még.
Szerintem Budapest gyönyörű (nem a lakónegyedeket jártam végig, ez is igaz), ahogy az éjszakai Dunában fürdik az a város... na azt hetekig el tudnám nézegetni egy pohár itallal a kezemben...
De pl. nem jártam még Székesfehérváron vagy Pápán, sok nyugat-magyarországi városban.
Kifelejtettem viszont a pozitívumok közül Esztergomot, az a város is nagyon tetszett! Tokajban meg persze jó borokat kóstoltam. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!