Miért kényszerítik magasabb áramfogyasztásra a fogyasztókat, ha energiavészhelyzet van?
Ha energiavészhelyzet van és ennyire nincs áram, akkor miért a felső határon van a feszültség? Mert ugye a fogyasztás jelentős része négyzetesen aránylik a feszültséghez és minél magasabb feszültség van a konnektorban, hatványozottan annál magasabb lesz a fogyasztás is. (P=U^2xR) Hivatalosan 230V kell hogy legyen és 213-248 közt a megengedett. Ehhez képest 240V alatt szinte soha nem mérek a konnektorban, többnyire felette van. Most épp 247V-ot mértem.
Pont ezzel lehet szabályozni a fogyasztást. Ha alacsonyabb feszültséget adnak, csökken a fogyasztás, ha magasabbat akkor nő. Mi ezt persze csak abból vesszük észre, hogy néha jobban melegít az elektromos sütő, néha meg kevésbé, holott a villanyszámlán keményen meglátszik.
De akkor miért is van energiavészhelyzet és miért kell nagyobb fogyasztásra kényszeríteni a fogyasztókat?
Az áram 30 %-át importáljuk, s kb. 30 %-át egyéb forrás biztosítja, nem Paks. Többek között gáz üzemű erőművek.
Az USA-ban épen az általad írtak miatt -ha jól emlékszem- 5 %-kal csökkentették a hálózati feszültséget. Minimális hatása van tekintettel arra, hogy a legtöbb készülék -így, vagy úgy- kompenzálja a hálózati feszülség változását. Pl.: fűtőszálas melegítők hosszabb idő alatt érik el a megfelelő hőmérsékletet.
"Most épp 247V-ot mértem."
Ez az értelmetlen, megírtam már előbb, mert a szélső értékekhez konkrét mérési módszer tartozik, amit te nem produkálsz. Még azt is feltételezem, hogy univerzális műszerrel mész, aminek már az effektív értékekhez sincs köze.
#3: Semmit nem törtöltettem ki.
#4: Három különféle eszközzel mértem, nem csak multiméterrel, és 1V volt a különbség a mért értékek közt, tehát minden bizonnyal jó a mérés. Ezek meg mind effektív értéket mérnek, csúcsértéket nem is mérnek ilyen eszközök.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!