Korrekt hogy külföldiek ide szavaznak a mi életünkbe holott lehet soha nem is jártak Magyarországon,román,ukrán,és egyebek?
Nem tudom, hogy mi ez a nagy felindulás a külhoni magyarok iránt, főleg, hogy a szavazatuk kevesebb mint 1%-ban befolyásolja a magyar választásokat. Amióta szavazatuk van, meg lehet nézni, hogy a Fidesz minden alkalommal jóval 2/3-al nyert a külhoniak szavazata nélkül, szóval valójában semmit sem dönt el az külhoniak szavazata. Ez a szavazati jog egy afféle gesztus, amivel Magyarország azt jelzi a külhoniaknak, hogy éljetek bárhol a világon, ti magyarok vagytok, számíthattok ránk. Beszéltem külhoniakkal: Romániában mindig bozgorok/ungurok maradnak, a hozzátok hasonló értelmi szinttel rendelkező magyarországi magyarok számára pedig románok. Nem kéne őket basztatni, végül is ők is a mi nemzettestvéreink. Természetesen soha sem fognak rászavazni azokra a magyarországi pártokra, akik őket románnak, szerbnek, stb. nézi, végül is ők napról napra a megmaradásukért küzdenek, a román, az ukrán, stb. pedig azért, hogy beolvadjanak. Ez az egyszerű gesztus pedig nagyban segítheti a megmaradásukat az ősi földön.
Nem értem azokat a nagyokosokat sem, hogy költözzenek haza, ha magyarok akarnak lenni. Ezek a barmok elfelejtik, hogy azok a magyarok nem olyan magyarok, akik egy külföldi országba költöztek, hanem olyan magyarok, akik feje felett az államhatárt húzták arrább. Ott éltek az őseik, ott él a családjuk, barátaik, ismerőseik stb., miért költöznének csak úgy ide? A vidékiek sem költöznek csak azért Budapestre, mert vágynak a libbant vezetésre és vidéki átlagnál magasabb fizetésekre, hanem otthon maradnak (legalább is a nagy többségük), mert nekik is ott vannak a rokonaik, az ismerőseik, az őseik és a barátaik.
Főleg azoknak a pofázását nem értem, akik olyan városokban éldegélnek, amelyeknél kicsin múlott, hogy nem kerültek át valamelyik drága szomszédunkhoz. Csak remélni tudom, hogy azok közül az észlények közül egy sincs itt...
Én erdélyiként sosem éltem a szavazati joggal, és nem is tartom helyesnek.
Sajnos majdnem minden ország így csinálja a térségben - így pl. a romániai belügyekbe is beleszólnak moldáviai, szerbiai, ukrajnai, sőt, magyarországi román kettős állampolgárok és az évtizedek óta külföldre települt román diaszpóra is (tehát határon túli román őshonos kisebbségek és a gazdasági migránsként külföldre távozottak is, sőt, azok gyerekei is).
Ami még rosszabb nálunk: Romániában a határon túliak szavazati joga AZONOS erejű, mivel a külföldet is választókerületekre osztotta a választási rendszer (azaz pl. lehet képviselője az izraeli vagy a franciaországi románoknak a parlamentben). Gyakorlatilag az egész Földgömb fel van osztva választókerületekre - így a külföldi románok a világ bármely táján teljes értékű szavazatot adnak le, nemcsak listás, hanem kerületi módon is.
Engem ez kifejezetten zavar, és korrektnek tartanám egy GLOBÁLIS megegyezés tető alá hozását: mindenki döntse el, ha több állampolgársága van is, melyik országban szeretne szavazni! Ha csak egyet választhatna mindenki, egészen biztos vagyok benne, hogy 99% ott szavazna, ahol él, mert a saját sorsát akarná eldönteni elsősorban, nem a másokét.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!