Mekkora lesz a gond ősszel és a télen?
durvább lesz mint a 2008/2009-es válság? Ki, milyen előjeleket tapasztal? Reális lehet az üzemanyag és élelmiszer-hiány?
Vagy ezek csak túlzó ellenzéki jövendölések?
Akkor nézzük,
- Magas jegybanki kamat, ez hitelekre nézve tragikus.
- Magas rezsi árak már a KKV szektorokba, páran még maradhatnak idén "kedvezményesbe".
- Kivégezték a KATA -t, így ebben dolgozóknak át kell szerveződni, árat emelni a megnövekedett adó és könyvelési terhek miatt.
- Rezsicsökkentést is csökkentésre került, így lakossági részen is vagyont kell fizetni érte.
- Az állam kassza hiányt pedig jól mutatja, hogy közalkalmazottakat és közmunkásokat tizedelik meg.
Tömören: cudar egy telünk lesz, és csak reménykedhetünk, hogy enyhe lesz, nem fognak havonta százak megfagyni saját otthonukba, és csak remélni, hogy nem fognak ezrek éhen halni.
Éhezés és fagyoskodás jön de a legrosszabb is fenyeget sok embert a fagyhalál.
Én nem szavaztam orbánra bele törődtem hogy ő lett a miniszterelnök, de azt álmomban sem gondoltam volna hogy ide jut Magyarország orbán kormányzása alatt hogy az éhezéssel és a fagyhalállal kel sok embernek megküzdeni. Ezt a kormányzást mindennek lehet nevezni csak jónak nem, már a koronavírus 45-50 ezer halottja is kiverte a biztosítékot de ami most jön az sem lesz egy leányálom.
Nézd, a jelenlegi gazdasági helyzet - még nem válság, ne vizionáljátok folyton a recessziót, mert az öngerjesztő hatású -, strukturálisan teljesen más, mint a 2008-as válság előtt, ezért nem igazán lehet öszehasonlítani a kettőt.
Nem véletlen, hogy inkább az 1970-es olajársokkal szoktak példálózni, ha már válságot emlegetünk, az olyasmi volt, mint a covid, rossz, de nem annyira tartós, mint a 2008-as, ahol nemhogy emberek tömegei vesztették el a lakhatásukat, de még ezután is hitel maradt a nyakukon, ami évekig ellehetetlenítette a gazdasági kilábalást.
Most más a helyzet, és megjegyzem, senki nem tudja, mi lesz a vége, még a nagy közgazdászok sem, mert túl sok a bizonytalan tényező.
A jelenlegi helyzet egyik legnagyobb problémája pl. az energiaárak elszállása, de ezt elsősorban Oroszo. politikája, másrészt a covid utáni fel pattanás okozta. Ha most komolyabb recesszió lenne, mint amit itt sokan elképzelnek, akkor annyira lecsökkenne a kereslet a nyersanyagokra, hogy azoknak bezuhanna az ára, ezzel mintegy még is szűnne a fő probléma. Érted?
Ha a cégeknek és lakosoknak nem kellene a bevételük nagy %-át energiára költeni, sokkal jobb lenne a gazdaságnak, hiszen mindenkinél több pénz maradna. Ez meg senkinek nem fájna, max. Oroszországnak mert bevételtől esne el.
Szóval, a fő kérdés az, hogy alakulnak majd a nyersanyagárak a következő hónapokban, az sokat fog számítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!