Hosszú távon, válságban is fenntartható lesz a fizikai munkások viszonylagos jóléte Magyarországon? Most, hogy az erre épülő iparágak sorsa kérdéses
Mielőtt valaki leharapná a fejem, tudom, hogy ez alapvetően csak egy propaganda, nem minden fizikai munkás keresett jól eddig sem. Rengeteg gyári melós akár több műszakban is csak 160-180 ezret kapott, valamint a közmunka is egyfajta fizikai munka csak light-os, de az meg valami nettó 52 ezer vicc.
De viszont volt olyan fizikai munkás aki jól keresett Magyarországon, persze csak magyar színvonalhoz képest, Nyugatinak a töredékét. Viszont most Nyugaton is pl. Németországban óriási munkanélküliségi hullámot jósolnak, év végéig 5 milla új munkanélkülit. Ez sajnos szinte biztos, hogy be fog gyűrűzni hozzánk, sajnos lehet még nagyobb intenzitással, mivel gyengék a szakszervezetek (Orbán kiherélte őket amikor a világgazdaság pörgött, most hogy szükség lenne rájuk recesszió miatt, most meg eunuch-ok, és nem fogják tudni megvédeni a helyi munkaerőt)
Egy szó mint száz. Voltak olyan fizikai munkások akik eddig jól kaszáltak, pedig hát a fizikai munka az nem munka, az olyan mint amikor apa, fia együtt játszik. Legalábbis nekem a fizikai munkáról mindig az jut eszembe, én amúgy diplomás irodai nehéz szellemi munkás lettem. A fizikai munka nem túl kemény munka, mégis sokan megéltek belőle eddig. Most lehet probléma, hogy régebben túl volt értékelve pl. az építőipar, a vendéglátó ipar, gépipar stb. és azokhoz igazodtak a bérek, viszont most nagy recesszió jön és nagy áremelkedés ami nem ingatlan jellegű áremelkedés lesz (az be fog szakadni), hanem 7x-es rezsi, végeláthatatlan élelmiszerárak, elszálló törlesztők, benzinárak stb.
Baj lesz ebből? Sok lesz a munkanélküli?
"fizikai munka az nem munka, az olyan mint amikor apa, fia együtt játszik. "
Te valami új troll vagy errefelé, vagy régi?
"A fizikai munka nem túl kemény munka, mégis sokan megéltek belőle eddig."
"pedig hát a fizikai munka az nem munka, az olyan mint amikor apa, fia együtt játszik."
Te is csak az iroda faláig ismered a való világot.
Oké, talán amit írtam kicsit harsch volt, lehet nem mindig könnyű a fizikai munka. De ahhoz képest, hogy egy 5 év egyetemet végzett pedagógus is 160 ezret keres, ahhoz képest igenis jó pénzek voltak az építőiparban és (amíg pörgött a covid előtt nagyon) a tömegturizmus addig ott is jó bérek voltak a vendéglátásban ha a jattot is beleszámoljuk.
Most ez az egész hová lesz?
Itt inkább abba kellene belegondolnod, hogy a kormány most szó szerint kiirtja ezt a réteget, akkor vagy bedől az ipar, meg a szolgáltató szektor, vagy nektek kell beállni a szalag mellé, a pénztárba, kihordani a postát, levágni a lölőkék haját, buszt vezetni, hidat építeni, autót javítani, takarítani, beteget hordani a kórházban, kirakni a polcokra a termékeket, kitölteni a kocsmában a pálinkát, szemetet szállítani, bányászni, csatornát tisztítani, krumplit szedni, tehenet fejni stb...
Persze ez nem gond, megcsinálod simán, hiszen a fizikai munka az nem munka, a társadalom elsöprő többsége, ami abból él, az meg tök felesleges...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!