Az új rezsi szabályok szerint mérési pontonként vannak a megadott limitek. A mérési pont az mérőórát jelent, vagyis óránként van ennyi keret, vagy a mérési pont ingatlant jelent, ezért össze kell vonni az órákat, és úgy számít a keret?
Nekem egyértelmű , a mérési pont = a mérővel
pl itt,második sor :
Nekem is két órám van két mérési pont,két gyártási szám
12: két gyártási szám persze, de hány mérési pont azonosító?
Nézd meg ezt a fotót, a netről van egy fórumból, ahol ezt tárgyalják. Be van karikázva az egyetlen mérési pont azonosító, és alatta az órák külön vannak az egy mérési ponton belül:
Enyémen a mérési pont azonosító is kettő,így:
Mérési pont azonosító: HU000210F11-E655616236010-6000047 "A1"
Mérési pont azonosító: HU000210F11-E655616236010-6000046 "B Alap"
tiszta ügy
Amit linkeltél azt én nem értem,már azt sem hogy lehet az egyik mérőn hogy 166kw/h-ból 108-at ilyen 58-at olyan díjszabásban számolják el,és 1 mérési pont 2 mérő ? passz.
Amit nekem az MVM árkalkulátora kiszámolt annak alapján a normál és a vezérelt áramra is külön jár a 211 kwh/hó kedvezmény.
Nehéz ügy.
A kormányinfón fogyasztási helyekről beszéltek, egy fogyasztási helyre vonatkozó kedvezményes határról: https://www.youtube.com/watch?v=Zvo0u70lM4g
Ilyen fogalom nincs a villamos energia- és földgáz szolgáltatási törvényben sem.
A megjelent kormányrendelet ezt tartalmazza:
„2. § (1) 2022. augusztus 1-jétől a lakossági fogyasztó az egyetemes szolgáltatótól 2523 kWh/év/mérési pont (felhasználási hely) fogyasztásig a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott áron jogosult villamos energiát vételezni…”
„5. § (1) 2022. augusztus 1-jétől a lakossági fogyasztó az egyetemes szolgáltatótól 1729 m³/év/mérési pont (felhasználási hely), azaz 59 132 MJ/év/mérési pont (felhasználási hely) mértékig…”
Itt már jogszabályokban szereplő fogalmat használtak (mérési pont, felhasználási hely), de egyenlőséget tettek a két fogalom közzé. Pedig, például a villamos energia törvényben nem ugyanaz a kettő: [link]
És akkor jön az általános tarifás mérő és az időszakos, vezérelt mérő témája.
Eleve jogszabályi megkötés, hogy a vezérelt mérő csak általános tarifa mérő(k) mellé igényelhető; tehát, akinek van vezérelt mérője, annak van általános mérője is.
Csak az MVMnext oldalán találok igazán tájékoztatókat. Úgy tűnik, ők rugalmasan eltekintettek a kormányrendelettől, és a szakmai gyakorlatuknak megfelelően, az energiatörvények eddig is használt fogalmait tartják érvényesnek, és nem veszik megfeleltetésnek, hogy „mérési pont (felhasználási hely)”.
Így írnak a tájékoztatókban, és így számol a kalkulátoruk is; elkülönítik az általános és vezérlet mérőt (kedvezmény jogosultság szempontjából is): [link]
Minden egyezik, megnéztem az MVM számlámat: van egy felhasználási hely azonosítónk, ehhez felhasználási hely cím, a két általános mérőnk egy mérőponton van (egyazon mérési pont azonosítójuk van), a vezérelt mérő pedig elkülönült mérési pont azonosítóval rendelkezik. Vagyis, a két általános mérő fogyasztását összevonják (ahogy eddig is), és elkülönülve számolnák a másik mérési ponton levő vezérelt mérőt, ha lenne rajta fogyasztásunk: [link]
Amikor azt hittem, minden összevág: persze, hogy külön számolják a vezérlet mérőt, hiszen másik mérőponton van, akkor jött itt a 6-os válaszoló számlájának képe: https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__magyar-politika__11..
Egy mérési ponton van a normál (A1) és a vezérelt áramos (B) mérő.
Közben megkérdeztem az otthoniakat, és a gázóráknak külön mérési pont száma van a számlán, úgyhogy akkor külön keret lesz óránként, ami jó hír.
Az áramnál meg a nappali/vezérelt van külön, ahogy feljebb elhangzott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!