A szemkilövető ellenzék milyen alapon szólal fel a sokkoló ellen?
Dzsonszi, mégis tök jól alkalmazod a kettős mércét, csak mellé terelsz is. 😉
Vesd össze: 2006-tól gyújtogatás, vandalizmus. Erre válasz az ÁVH-zás és össznépi felhördülés.
2022-ben a földön ülőt lesokkolják. Erre válasz a helyeslés, megérdemelte?
Direkt ignorálod ennek a kettősségét? A balos libsi megérdemli? Mi ez, ha nem kettős mérce?
A kulcsszó mindig az ARÁNYOSSÁG!
Pár példa:
Ha 90 helyett 140-el mész, és megállít a rendőr, tudod, hogy nem fog kiszállítani, és megverni, hiába követtél el szabálysértést.
Ha lopsz a Tesco-ból 55 ezer értékben, és elkapnak, akkor is tudod, hogy a kiérkező rendőr nem fog gumibottal agyonverni, hiába követtél el bűncselekményt.
Arányosság!
A rendőröknél lévő összes kényszerítő eszköz alapvető koncepciója a rendőr védelme.
Amennyiben az előállítani kívánt személy nem támad a rendőrre, csak pusztán nem működik együtt, azt egy rendőrnek meg KELL tudnia oldani kényszerítő eszköz használata nélkül.
"az intézkedés végrehajtása." - Igen, amennyiben arányos.
Ha nekem be kell vinnem Józsit, de Józsi rám támad, akkor az intézkedés végrehajtása érdekkében sokkolhatom. Ha kés van nála, még le is lőhetem.
De ha Józsi leül a földre és nem csinál semmit, akkor nekem fel kell tudnom állítani onnan, és bevinni.
Kényszerítő eszközt használni ebben az esetben semmiképp nem arányos!
26
Nos ezzel akadt problema. Ugyanis a mellette ülő hölgybe kapaszkodott bele, emiatt a rendőrök képtelenek voltak őt a földről fölemelni, és a járdán letenni. Ezért az intézkedés végrehajtásához elektromos sokkoló kényszerítőeszközt alkalmaztak, aminek hatására az ellenálló izmai elernyedtek, és a rendőrök föltudták emelni és eltávolítani az úttestről.
Javíts ki ha tévedek, de a rendőrségen a fizikai alkalmassági nem pont azért van, hogy kiszűrjék a táposokat, hogy az lehessen csak rendőr, aki fel tud állítani 2 összekapaszkodott embert a földről?
Mint írtam ezeknek az eszközöknek az alapvető funkciója az önvédelem, nem a kényelem. Aki tápos, az ne legyen rendőr!
28
Ha fölrántják a földről, sérül akibe kapaszkodott. De látom, átmentél értetlenbe.
A többieket sem rántották fel, szépen kibogozták a kezeiket, és felhúzták őket, ahogy azt kell.
A főtörzsőrmesternek is ezt kellett volna tennie, ha gyenge hozzá, akkor szólni az ott lévő nem kevés rendőr közül egy erősebbnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!