Ez a KATA dolog most miért is rossz?
Kivéve amelyik igen.
Szóval?
Csak az maradhat katás vállalkozó, aki kizárólag magánszemélyeknek és őstermelőknek értékesít terméket, valamint nyújt szolgáltatást, és vállalkozását csak főállásban végezheti, éves 18 millió forintos bevételig.
Mindenki más kiesik a katások köréből.
Másképpen fogalmazva: megszűnik a kataalanyiság, ha például költségvetési szervtől, valamilyen cégtől, illetve egyéni vállalkozótól érkezik a bevétel.
Nem tudom, hogy a KATA jó, vagy rossz. Én KATA-s voltam. Ami miatt kimegyek és verem a nyálam, az az, hogy adóév közepén, amikor élő szerződéseim vannak, az adózásomat megváltoztatják. Az összes szerződést újra kell számolnom (A könyvelőm csak annyit tudott mondani, hogy ő is emelni fog, de nem tud még új adónemet ajánlani). Egészen biztosan csökkenni fog a bevételem, mert vannak ügyfelek, akik inkább nem kérnek a szolgáltatásból, de nem tudnak többet fizetni, mert az ő forgalmuk is csökkent. Van, aki szintén a bezáráson töri a fejét, mert Németországból vett anyagokból dolgozik. Elérte azt a szintet, hogy a megkötött szerződéseit fel kell mondania, mert már az anyag több, mint a teljes bevétele (Szintén már megkötött szerződésekkel dolgozik, őt a forint árfolyam hozta nehéz helyzetbe).
Egy ilyen adónemet (különösen lefelé menő gazdaságban) nem lehet ilyen gyorsan kivezetni. Én is bajban leszek (Épp tegnap kaptam egy állásajánlatot külföldről, annyira talán nem), a partnereim is, mert nem fogok tudni mit csinálni, az adóemelést rájuk hárítom (Vagy elfogadom a külföldi ajánlatot). Mint pár sorral ezelőtt írtam ezt nem mindenki tudja vállalni, mert nem a KATA az egyetlen gond, de legalább azt el kéne érni, hogy legyen egy átmeneti idő, mondjuk vezessék ki január 1-el. Akkor én is a partnereim is fel tudunk készülni, de szeptember az részben közel van, részben meg nyaralási idő, nehézkesek a döntéshozások.
Egyébként függetlenül attól, hogy ki gondolja igazságosnak a katát meg ki nem:
1. Igenis vérlázító az év kellős közepén benyögni, hogy van két heted vállalkozási formát módosítani.
2. Drágulni fognak a szolgáltatások, szóval lehet örülni hogy hahaha most aztán jól megmutattuk a katásoknak, de valójában ezt (is) a random lakosság fogja megfizetni.
23
Mondják hozzáértők, a recesszió elkezdődött.
Itt írta valaki, hogy ő bejelentve 33.5%-ot adózik.
A volt katások az átalányadóval a következőképpen fognak adózni:
Vegyünk 6 milliós éves bevételt, ami jó kereset egy vállalkozónak (havi félmillió), de ma már nem is olyan sok.
A költségátalány ebből 2.4 millió.
Az SZJA 730 ezer lesz.
Marad neki 2.87 millió.
Összesen 3.13 milliót befizet adóba.
Ez egy pettyet több, mint 33%.
Úgyhogy ne vicceljünk már. Látjuk, mi a gond? Aki nem látja, az nem akarja.
Többé ne vállalkozzon alanyunk, hanem vetesse fel magát egy céggel. S ha neki a szabad vállalkozás tetszik? Csak mert vannak, akik szintén alkalmazottak és ők azt mondják, hogy más se vállalkozzon?
Ha ő nem akar főnököt, hanem idővel akar egy nagyobb céget felépíteni?
Most lényegében nincs fair play adózási forma a magánvállalkozóknak, akik korlátok nélkül, szabadon szeretnének vállalkozni.
Akkor b+ legyen egy olyan adózási forma, hogy fizesen ő is 33%-ot a bevétele után és azzal letudva. Mert így kerülne egálba az alkalmazott és a vállalkozó. Ez így lenne fair play nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!