A pedagógus pálya divatossága, független az adott kormánytól?
Barátok közt beszélgettünk erről és habár kezdetben azt hittük az adott kormány intézkedéseinek függvénye - ahogy ma hiszik - hogy mennyire kedvelt a pedagóguspálya, rá kellett jönnünk hogy teljesen független a mindenkori kormánytól.
Régen a pedagóguspálya vonzó volt, sokan mentek arra. Mindig kevés volt a fizetés. Sőt! A baloldal alatt sokkal kevesebbet kaptunk, elvették a 13.havi bért és iskolabezárások & pedagógus elbocsájtások voltak. Szóval nem most vált hirtelen elutasítóvá a pálya iránt a társadalom, mert régen semmivel sem volt jobb a mostaninál a helyzet, sőt: kevesebb pedagógus jutott több gyerekre, de mégis megvoltunk. Én magam is a könnyű munka; a részmunkaidős állás és a hatalmas szabadság a nyári szünet miatt mentem tanárnak. Az hogy 5-6 órát járok be, minden évszakban szünet a nyári szünidő mint az idő óceánja hívja, hogy minden hobbidat kiélheted. Régen ez a pepecselős, retro kis TV-és világban vonzó volt, mert nem tudtad úgysem elkölteni a pénzed, mert a kommunizmusban nem is volt mire érdemes....
Mára nagyot változott a világ! A szemlélet is teljesen megfordult. A mai tinik a kábel TV-én nőnek fel; a Barátok közt, Éjjel-nappal Bp-ben mindenki drága bárokba jár napközben, fizet ötezret a semmiért, céges kocsival furikázik, drága pecókban él/béreli. Ma már ezt a nyugati álmot látják az fiatalok és ezt követik. Hirtelen megemelkedett a fiatalok igénye a "jó élet" iránt. Viszont az ország vagyoni helyzete nem teszi lehetővé, ott sem egyébként széles társadalmi rétegek számára ezt a luxust. Így kiszorult a pedagógus pálya is. Szerintem ha többet adnának nem lenne vonzóbb egyáltalán. Nagyon sokkal kellene többet adni kb dupláját legalább, hogy menjenek rá emberek. 260-ról 500 nettóra. Viszont akkor már nem a pálya szeretetéért, nem hivatástudatból mennének oda az emberek, hanem a pénzért. Nem lennénk előrébb egyáltalán! Arról nem is beszélve, hogy a költségvetés sem bírná.
Mi a véleményed?
Roppantul kíváncsi lennék, milyen tanárok járnak be 5-6 órát. A nővérem pályakezdő tanár, alaphangon 7 és délután 2-3 közt van a suliban, ami 7-8 óra (+ kb. hetente mindig van nekik valami estig húzódó program/értekezlet/megbeszélés/diákok kísérgetése programokra). Ő emellé még 2-3 órát minden nap készül itthon is.
Ezért kap nettó 207 ezret, én egyetemista diákmunkásként a nyáron a másfélszeresét kerestem ennek.
Hát nem azért, de ennek erősen kamu szaga van... én magam persze nem vagyok tanár, de sok ismerősöm az, és nincs az az isten, hogy 5-6 óra munka.
Meg még, ha annyi is lenne, rögtön tegyük hozzá, hogy a tanár ha hazaért ellentétben a legtöbb emberrel nem teheti fel a lábat, dolgozik még, mert dolgozatokat javít, készül az óráira... nem beszélve a végtelen ellenőrzésről, amiknek alávetik őket, aki tanár az tudja mire gondolok itt. Illetve, aki kicsit is gondolkodik az beláthatja, hogy a tanár nyári szünete sehol se egyenlő a diákokéval, ugyancsak hasonló dolgok miatt, augusztusban már bent vannak és ha más nem órarenden is dolgoznak már.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!