Ha Magyarországról végleg elköltözöm, akkor is fizetni kell a TB-t?
Úgy döntöttem, végleg elkötözök innen, és letelepszem egy másik országban. Nem érdekel a kormányváltás sem, nem akarok itt élni.
A kérdés viszont az, hogy ha már nem itt élek, nem itt dolgozom, akkor megy-e a TB adósság? Mit lehetne ellene tenni?
Gondoltam arra, hogy külföldön be szeretnék állampolgárosodni, ebben az esetben visszaadnám a magyar állampolgárságot. Ekkor már nem lenne közöm a TB-hez, ugye?
TB kérdést körbejártam még régebben. Az van, hogy ha kint fizetsz, akkor itthon nem is fizetheted az eü.szolg.járulékot, mert nagyon megbüntetnek érte. Szóval vagy itt, vagy ott. NEAK oldalán van nyomtatvány a kijelentkezésre, be tudod küldeni majd elektronikusan (vejemnek csináltam).
Amikor majd Európából is továbbállsz, akkor meg úgyis utánanézel.
12: ugyanúgy kapsz EU egs.bizt. kártyát a külföldi biztosításod alapján, amivel itthon ellátnak.
Ugyanúgy, mint magyar kártyával más EU-országokban...
Tessék, itt van leírva, egy kórház honlapján is!
"Amennyiben egy EU (akár magyar) állampolgár egy másik uniós tagállamban dolgozik, ott is biztosított, az adott tagállamban veheti igénybe a teljes körű egészségügyi ellátásokat.
Ilyenkor Magyarországon, illetve más tagállamban az orvosilag szükséges ellátást úgy veheti igénybe, ha a biztosítása szerinti tagállamban, a lakhelye szerinti illetékes egészségbiztosítótól igényli az ún. Európai Egészségbiztosítási Kártyát.
Általánosságban elmondható, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya az orvosilag szükséges betegellátásra jogosít más tagállamban való ideiglenes tartózkodás esetén a helyi biztosítottakkal azonos feltételek mellett.
Az orvosi szükségesség fennállásáról elsődlegesen - a körülmények mérlegelésével - a kezelőorvos dönt. Orvosilag szükségesnek azonban nem csak az azonnal nyújtandó (sürgősségi) szolgáltatások minősülhetnek."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!