Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Középkorúak és idősek! Tényleg...

Középkorúak és idősek! Tényleg úgy gondoljátok, hogy a fiatalok azért nem vállalnak gyereket mert csak magukra gondolnak?

Figyelt kérdés

Egyébként részben igazatok van, a mai fiatalok egy része tényleg tini szeretne maradni 20-30-40 éves korig, ameddig már cikinek nem érzi.

De azért bonyolultabb a történet. Én 26 évesen például szeretnék családot. Mindig úgy képzeltem el a felnőtt koromat, mint a filmekben és rajzfilmekben: Lesz egy kertes házam, szép nagy családom, és egy autóm.

Nem tudom mennyire vagytok tisztában az árakkal és a huszonévesek átlagos fizetéseivel, de ez elérhetetlen. Hacsak nem örököl az ember. Én nettó 270ezret keresek, ami nem is számít rossz fizetésnek, mert a bérminimum 170ezer körül van.

Mindenesetre ahogy nézem az ingatlanhirdetéseket, egy család számára szűkös, egy szobás panellakás is 30millió forint, nem hogy egy kertes ház. Ezt tehát el is felejthetjük. De hát Nyugat-Európában sincs mindenkinek saját ingatlana, hanem rengetegen albérletben laknak, úgyhogy sebaj.

Egy egy szobás albérlet 130ezernél KEZDŐDIK rezsi és közös költség nélkül. Ezen kívül enni is szeretnék. 2022-ben még nem sikerült úgy élelmiszereket vásárolnom, hogy 10.000 forintnál kevesebbet fizessek, pedig esküszöm, hogy nem kaviárt és lazacot veszek.

Minden vagyonom: A ruháim (nem márkásak), a 90ezer forintos okostelefonom, a 180ezer forintos laptopom, amiről most is írok, és egy könyvespolcnyi könyv. A bankszámlámon pedig van 2millió forint, amennyit össze sikerült takarékoskodnom életem során.

Ha akarnék se tudnék gyereket vállalni. Nekem is, a jövendőbeli feleségem számára is és a gyereknek is nagyon nagy szegénységet jelentene. Annyira "liberális" viszont hadd legyen, hogy nem azért akarok gyereket vállalni, mert "kell", hanem mert normálisan fel szeretném nevelni. Nem elkényeztetni, de ha van kedve, akkor járjon sportolni, zenélni, vagy akármilyen bizony pénzbe szakkörre. Nyaranta pedig legalább a Balatonra el tudjam vinni és megvegyem neki az 1500 forintos sajtos-tejfölös lángost és 500 forintos gombóc fagyit. Ha fogszabályzóra van szüksége, akkor azt ki tudjam neki fizetni. Valamint picit idősebb korában nyeltanárhoz járjon, szerezzen jogosítványt, egyetemre tudjon járni nappali tagozatra, stb.

Vagy ott van az a lehetőség, hogy kimehetek Nyugat-Európába szerencsét próbálni. Veszítenivalóm elvégre nincsen, legfeljebb hazajövök, ha nem tetszik. Igazából fogalmam sincs, hogy idáig miért nem mentem. Viszont tapasztalatom szerint a ti korosztályotok ezt elfogadhatatlannak tartja és sipákolna, hogy a fiatalok hazaárulók.

2022. jún. 21. 07:59
1 2 3 4
 31/35 anonim ***** válasza:
84%
30-as, tudod, évekig éltem Németországban, nemrég jöttem haza. Na, ott valóban nincs ilyen szintű családtámogatás, de nincsenek is rászorulva a családok, mert telik akár albérletre is gyerekekkel, nem kell izgulni, honnan szedsz havi 150 ezret csak lakhatásra vagy 30 milliót egy panelra, és a fizetések sokkal jobban aránya nak az árakhoz, nem luxus gyümölccsel etetni a gyerekeket, nyaralni és így tovább.
2022. jún. 23. 13:40
 32/35 A kérdező kommentje:
#30 Nem kell semmi "ingyen ebéd", amit a képünkbe lehet dörgölni, hogy "nézd már, ezeknek a hülye fiataloknak semmi se jó". Csak az európai szintet alulról súroló bérek kellenének, tényleg semmi egyéb.
2022. jún. 23. 13:49
 33/35 anonim ***** válasza:

#31 És ennek mi köze ahhoz amit a #29 leírt, hogy "Ugyan mivel támogatja a gyerekszülést az állam? Ma gyereket vállalni csak milliomosnak éri meg,"?

ERRE adtam választ. Sehol nincs benne az hogy hol mennyit keresnek vagy hol hol kinek mennyi pénzt jelent a támogatás. Szimplán úgy próbált tenni, mintha semmiféle családtámogatás nem lenne.

Amúgy neked ajánlom átgondolásra, hogy korábban nálunk sem volt ilyen kiterjedt családtámogatási rendszer miközben a keresetek még messzebb voltak a német bérektől, mint most. A béreket nem az állam adja, a társadalom ilyen támogatásokkal segítheti a gyermeket vállalókat.

A másik amin elgondolkodhatnál, hogy ugyan pénzük lenne a németeknek a gyerekvállaláshoz, de még sem vállalnak gyereket, annak tehát lehet hogy az is oka, hogy nincsenek ehhez hasonló családtámogatások. Pénzed ugyanis csak akkor van ha dolgozol. Ha nincs családtámogatás akkor a gyerekkel ott maradsz a kettő helyett egy fizetéssel és máris nincs pénze a családnak arra a gyerekre se.

"A német példa azt igazolja, hogy a gyerekvállalási kedv ott javul, ahol az állam aktívan támogatja a családokat – gyereknevelési támogatást, adókedvezményeket nyújt a szülőknek, és persze ingyenes és színvonalas óvodákkal és iskolákkal is segíti a családokat."

[link]

2022. jún. 23. 13:50
 34/35 anonim ***** válasza:
60%

30! Elolvastad, amit írtam? Kértem, hogy ne olvasd fel a mesesort, erre pont azt csinálod!

Mennyi a családi pótlék, ami biztosan jár egy gyerek után? Mert az a biztos, amivel lehet tervezni.

2022. jún. 23. 14:06
 35/35 anonim ***** válasza:
82%

#30 gyakorló szülőként, pontról pontra:

1, szart sem ér, már ha van a körzetben egyáltalán védőnő

2, ez igaz

3, ez is, bár olyan sokat nem jelent a rákövetkező 20-25 év tükrében

4, és akkor mi van? Egyrészt aprópénz másrészt értelmesebb szülő inkább visszamenne dolgozni

5, szintén aprópénz. Tehát eddig ott tartunk, hogy szülés után kb fél évig támogatják a családokat

6, aprópénz

7, aprópénz. Ezek az összegek ott jelentenek bármit, ahol azért lutrira szültek gyereket

8, jah, két éves várólistával. A magán intézményekben csak 1-1,5 év...

9, igen, csak olyan szintű az óvónőhiány, hogy ez maximum gyerekmegőrzés. Minden fejlesztési feladat a szülőkre hárul

10, szintén zenész... Kaptunk az előző tanév közepén egy levelet, hogy ha lehet vigyül el a gyerekeket a napköziből, mert nincs tanerő.

11, és az a minőség... Klópapírnak meg kemény

12, ez igaz

13, ingyenes, mi? Amikor hónapró hónapra látom, hogy majd fél milliómba kerül havi szinten az, hogy 6 hónapra kapjak időpontot gyerekkardiológiára amit lemondanak egy hónappal előtte, mert a doktornő elment szülni és nincs aki helyettesítse és inkább elviszem magánorvoshoz akkor nehezen tudom értelmezni az "ingyenes" és az "ellátás" szavaidat

14, ez igaz

15, ezt nem ismerem, de gyanítom, hasonló, mint a rezsicsökkentés (tüneti kezelés ami eszkalálja a problémát)

16, és ennek hatására meg is ugrottak bizonyos tételek árai

17, ezzel kb a 3+ gyerekesek vannak 2 millával beljebb, 2 gyerekesek 4-5 millával kijjebb, 1 gyerekesek 5-7 millával kijjebb a gyerektelenek meg 7-8 millával kijjebb. Csodás támogatás...

18, új autóból, pláne ami 7 személyes, ennyit alanyi jogon lealkudhatsz a kereskedőnél. Illetve már nem, köszönhetően ennek a "támogatásnak" és ráadásul pont a "támogatás" miatt ezen típusú autók árába beépítettek extra 1-1,5 millát

19, 4 gyerek után ez mennyit is jelenthet? Bele értve, hogy milyen pozícióról beszélünk 4 gyereknyi munka kihagyás után? Biztos van 2-3 család ahol ez jelent valamit de hidd el, nem ez a magyar átlag.

Tudod, azt kéne felfogni, hogy nem akkor vállalnak gyereket a emberek ha ezért egyszeri juttatás kapnak, hanem ha olyan a társadalmi közeg, hogy biztonságban érezzék az egzisztenciájukat. Ehhez egészségügy, oktatás és egy olyan életfelfogás szükséges, ahol a gyereket nem pondrónak nézik és a szülőket nem annak a tahónak, aki idehozta a sipákoló pondróját.

2022. jún. 23. 14:12
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!