Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az "ősmagyar" nevek divatja,...

Az "ősmagyar" nevek divatja, elterjedésének a jobboldali tenyérles vagy a kisebbség az oka?

Figyelt kérdés

A nagynéném 30 éve dolgozik csecsemőgondozóként a kórházban.Azt mondta,hogy utóbbi 10-15 évben nagyon megemelkedett az olyan babák száma, akik valamilyen ősmagyar, régi magyar névvel rendelkeznek.

Bendegúz,Kincső,Koppány....stb

Lehetséges,hogy ez összhangban van a jobboldali pártok tenyerelésével?A parlament elég nagy részét ők alkotják.

Egy másik teória,hogy ez egyfajta ellenkultúra része annak, amit a kisebbségek képvislenek.Ugyebár, ők különleges, külföldi neveket adnak a gyerekeiknek, Ricardo,Alejandro...stb.

A társadalmi válasz erre az ősmagyar nevek reneszánsza.

2022. ápr. 22. 19:47
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
*térnyerés
2022. ápr. 22. 19:50
 2/8 anonim ***** válasza:
75%
Igen
2022. ápr. 22. 19:53
 3/8 anonim ***** válasza:
80%

Én is kicsikkel foglalkozom, de én bölcsiben.

Én azt vettem észre, hogy inkább a régi, hagyományos férfinevek jönnek vissza.

Béla, János, Sándor, stb..

A női nevek változatosak, ott nem látok ilyet.

Egyébként szerintem ellenpólus akar lenni.

2022. ápr. 22. 19:53
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Mert az elmúlt 50 évben nagyon kevés gyereknek adtak ilyen neveket. Manapság szinte minden gyerek Alex, Péter vagy Dávid. És hát mindenki különleges akar lenni, különlegessé akarja tenni a gyerekét így ritka nevet ad neki. Így fordult elő az is mint a tesóm utolsó évzáróján, ahol a felsorolt elsősök között ha a két osztályból nem volt legalább hat gyerek Zétény akkor egy sem:D
2022. ápr. 22. 19:54
 5/8 anonim ***** válasza:
76%
Egyrészt ellenkultúra, másrészt ezek szép régi magyar nevek.
2022. ápr. 22. 19:56
 6/8 anonim ***** válasza:
87%

Én csak azt nem értem, hogy a rikárdó, dzsesszika, rómeó, lakatos nintendó és hasonló nevek tömkelege vajh minek köszönhető?

A szép magyar nevek rögtön szemetszúrtak a nagynéninek, de az orsós dzsenifer, meg a kalányos ronáldó az nem érte el az ingerküszöböt.

2022. ápr. 22. 20:52
 7/8 peca1000 ***** válasza:
79%
Orsós Rambókettő, Kalányos Ípécím :)
2022. ápr. 22. 21:16
 8/8 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy vannak,akik direkt rá akartak menni névadásnál arra, hogy most ez a ritkább. Hogy így pl azért egyértelműbb, ha valami ritkább nevet kiált el a játszótéren, h ,,Xy, megyünk haza"; szóval így ilyenkor egyértelműbb , hogy kinek szól. Vagy pl vannak olyan nevek, amiket annyiszor hallott az utóbbi időben, hogy má' a fülén jött ki, eltelítődött a füle tőle :D XD , és akkor hiába lehet az is tetszik neki, vagy az akár jobban pl Beni mint más nevek pl régebbiek, de mégsem azt adja, mert már annyiszor hallotta maga körül. Vagy pl látja, hogy pl vannak már csak ,,divatból is" felkapott nevek, és akkor ő úgy érzi, nem akar beállni a sorba, juszt se azt adja. Szóval ő mégcsak nem is akarja azt az érzetet kelteni, hogy ő a ,,tömeg után" megy; so neki fontos az, hogy a környezete lássa, hogy vannak neki saját gondolatai; és akkor ő olyankor elégedett, ha ezt látják. Amúgy az én kedvenc nevem pl az utóbbi időben felkapott lett; de már 15 éve ez a dédelgetett, kedvenc nevem, és páromnak is nagyon tetszik; nem lesz lemondva erről a névötletről azért, mert pl most sok van belőle, sokan viselik ezt a nevet. :) :) Tehát, nem lényeges, mennyi ilyen nevű emberke van már; az tetszik, azt adjuk, ozt' kész. :):) Tehát mi meg pl nem divatból adjuk; nagyon régóta megvan nekem ez a névötlet. :):):) +, már az előtt ez lett a kedvenc nevem , mielőtt felkapott lett. :):) || De tehát lehet simán olyan is, hogy valaki meg még azt az érzetet, látszatot se szeretné fenntartani, kelteni, hogy ő a divat után megy. Tehát, hogy mégcsak úgyse tűnjön, fel se merülhessen, meg se forduljon valakinek a fejében; hogy ő esetleg a divat után menne. Vagy pl lehet, hogy neki nem is volt ilyen kedvenc neve, hanem csak az érdekli, hogy ne legyen belőle sok, szóval, ha szól a gyerekének , akkor az egyértelmű legyen, és ne kelljen mindenkinek, vagy minden második gyereknek odafigyelni. Vagy pl lehet, hogy eleve az ilyen klasszik neveket szereti. Vagy pl nagypapa-nagymama tiszteletére, vagy hagyományból, hogy pl első gyerek a családban mindig azt a nevet kapja generációk óta. Vagy hogy pl olyan családnév van, amihez nem nagyon sok név illik; és akkor így választanak,és lehet, hogy nagyon nehezen; mert tényleg nagyon kevés név passzol, és abból a kevésből amit kinéznek, az pl pont klasszikus. Az én dédelgetett nevem az klasszikus, de simán elmegy modern környezetben is amúgy. Amúgy pl a Beni is jó név , szóval ne aggódjon senki, csak most példának hoztam fel. Remélem, mindent jól írtam, remélem, nem bántottam meg senkit ; ha igen, akkor bocsi.
2022. máj. 28. 20:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!