Az ellenzékieket miért nem szokták a számok zavarni amikor arról beszélnek hogy a Fidesz szavazók a kevésbé tájékozott, buta, öreg emberek közül kerülnek ki?
Itt van két táblázat arról hogy melyik párt támogatottsága hogy néz ki korcsoportok és iskolázottság szerint.
Itt pedig csináltam egy kis táblát arról hogy ha behelyetesítjük a valós kapott szavazatokat akkor hogy nézne ki darabszámra egy egy párt támogatottsága.
Az összefogáson belüli arányokat a 19-es EP választás alapján számoltam, MSZP-P támogatottságát meg súlyozva (3*MSZP + P)/4.
Ez alapján meg az jött ki, hogy a 2022-es választáson a Fideszre 476 ezer diplomás szavazott, míg az összefogásra meg 369 ezer.
40 alatti korosztályban a Fideszre 932 ezer szavazott, összefogásra 683 ezer.
De még ha kiegyenlítenénk és azt mondanánk, hogy mindkét pártnak 2,5 millió támogatója van (ami nincs így), akkor is a Fidesz korcsoport szerint kikapna a 40 alattiaknál és a 60 felettieknél kb. 50 illetve 40 ezerrel, ellenben a 40-59-es korosztályt meg ugyanennyivel nyerné. Diplomásoknál meg az összefogás kapna 476 ezret és a Fidesz 425 ezret. De a max 8 osztályosok támogatottságában is 724 ezer összefogás párti szavazó állna 775 ezer Fideszes ellen, szóval itt se lenne számottevő kormánypárti előny.
Ha 22-ben csak azok szavazatait számolják meg akik legalább érettségiig jutottak akkor is a Fidesz kapott volna 1 316 ezer szavazatot, míg az összefogás csak 962 ezret.
Szóval miről beszélünk amikor a valóságban minden korcsoportban, minden végzetségi típus szerint messze a Fidesznek van a legtöbb szavazója?
Az ilyen intézetek párezres minta alapján értékelnek (ez a linkelt doksi most 5000 fős mintát vett alapul), ez alapján ki tudja, mi pontosan az igazság.
Még az is lehet, hogy a valós értékek szerint a fideszes szavazók között a diplomások aránya nem 17, hanem 40 százalék, de az is előfordulhat, hogy csak 4 százalék.
Ugyanez igaz a többi paraméterre, az összes pártra.
Az ilyen kis minták alapján sokkal pontosabban tudják mérni, hogy mennyi a valószínűsíthető összes szavazója egy-egy pártnak és sokszor még ezt sem sikerül eltalálni.
Például a 2022-es választásra a legtöbb kutatóintézet jóval erősebbnek mérte az ellenzéket ahhoz képest, mint amilyen eredmény született.
Ezért (is) kellenek választások, mert a pontos eredmények úgy születnek, hogy elballagnak az emberek szavazni.
Maga a fidesz egyébként elvileg elég pontosan tudja a várható szavazószámot, mert a saját adatbázisában egyénenként listázza a szavazókat, akiket felkeresnek az aktivisták minden választás előtt. Még ez is torzíthat, mert mi van, ha az aktivistának valaki mást mond, mint amire szavazna. Az egyéb adatokat, mint iskolázottság, kor ők nem szokták kérdezni.
Én ezt tapasztalom, amikor beszélgetek velük, akár személyesen, akár az interneten. Vagy csak olvasom a kommentjeiket. Néha egészen megdöbbentően buták, tájékozatlanok, nem tudnak egy összetett mondatot értelmezni, beleragadtak a saját elképzeléseibe.
De sajnos ugyanez elmondható az ellenzékiek egy részéről, főleg legnagyobb ellenzéki párt szavazóiról is. Sőt náluk még nagyobb is butasági arány, csak összességében kevesebben vannak.
Azt nem szoktam nézni, nem is tudom, hogy ki hány éves, vagy mi a végzettsége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!