Miért nem népszerűsítik jobban itthon a házi kiskertek, vetenényesek jelentőségét ilyen élelmiszerárak mellett?
Nyilván az lenne a legjobb, ha mindenki leválasztana egy 100 nm-es vetenényest a kertjében, de megvannak a kifogások, oké, akkor nézzünk egyszerűbb példát:
Egy 3X3 méteres terület nem nagy, de elfér rajta 4 tő folytontermő paradicsom, 4 tő paprika, 2 tő cukkini, a növények közé egy-egy sor zeller és kapor. A vetevetenényestményes szélére két karó közé ki lehet feszíteni egy hálót, és 4-5 tő uborkát felfuttatni rajta.
Ennyi, ez 9 nm, kb. heti 2-3X10 perc elegendő a gondozásához, és olyan növények vannak benne, amit a többség szeret, és ami júniustól kb. október végéig folyamatosan terem, bőven, ellátva egy 4 fős családot. A levágott gyeppel mulcsolni lehet a földet, hogy kevésbé gazosodjon és ritkábban kelljen locsolni.
Ez pénzösszegben is minimális, piacon 250-300 forintért lehet venni egy paradicsompalántát, annyira szerintem idén nyáron már fél kiló paradicsomot nem fog megvenni az ember. Cukkini, ubokát helyben is lehet vetni, 400 forintos vetőmag csomag kitart 3-4 évig.
Ha mindenki, de tényleg minden kertes házas csak ennyit megtermelne otthon magának, már le lehetne nyomni ennek a pár terméknek az árát, vagy eladni külföldi exportra, lehetne a felszabadult területeken más termelni...
Miért nem ezt népszerűsíti a kormány? Az emberek vajon még ilyen minimális erőfeszítésre is képtelenek a sírás mellett?
#23 De igen, vérig vagy sértve, sárba tiporva érzed a tudásodat, mert mások merészkednek otthon kertészkedni "nulla tudással", "szakmaiatlanul", amihez egyébként kvra nincs a másiknak semmi köze, ki hogyan, mit és miért csinál. Ha megosztja és a másiknak tetszik, bejön neki, egye fene nem? De persze jössz majd te és lehurrogod, hogy mert ilyen szakmaiatlan botorságokat megosztani, szétkürtölni, istenkáromlás amit végez. A céhes rendszer már megszűnt, már nincs "kontár" üldözés.
Bocs, én se vagyok kíváncsi a te véleményedre, de én is megtartom magamnak, és csinálom ahogyan jónak látom. Lesz annyi terményem, amennyi.
Egyébként meg, életviteli tanácsadásból elég volt a kormány részéről Cili néni is szerintem, inkább tartsák meg maguknak ők is a véleményüket, ezzel kapcsolatban is...
Nem teljesen értem itt a hozzászólókat.
Az én drága nagymamám 84 éves, egyedül műveli a konyhakertet. Olyan sok borsót, babot, paradicsomot, hagymát, tököt, uborkát termeszt minden évben, hogy ő látja el az egész családot. Nem csak paradicsommal és hagymával, hanem rengeteg üveg lecsóval, paradicsomlével, gyalult tökkel, házi csemegeuborkával, lekvárokkal. Minden unokának tele a mélyhűtője.
Ő pénzt biztosan nem fordít rá, csak minimálisat, mivel nincs is neki. Persze sokat tollászkodik a kerttel, nyugdíjas, van ideje. De hogy nem éri meg? Ne haragudjatok, kicsit kevesebb netflix, és akkor belefér a kertecske is.
Aki pedig abban kételkedik, hogy egy családot ellát a kérdező által említett méret: kit érdekel? Ha csak feleannyit kell boltban venni, akkor nem megéri?
Hagyjuk már. Jelenleg 1200 ft a paradicsom, meg 3000 ft az eper, és sorolhatnám.
Én nekem ez itt a tűréshatárom teteje, úgyhogy én most életemben először lelkesen bevetettem a kertet. Nagy munka volt, ástam rendesen.
El van vetve már a dughagyma, a répa, a petrezselyemgyökér, a borsó, retek. Lassan következik a többi is.
Rengeteg féle vetőmagot vettem, pont azért mert tesztelni szeretném hogy mire is jó az én földem, de a rengeteg vetőmagra fizettem 8000 forintot, egy kis talajjavítóra pedig még kb 2ezer forintot.
Van sok műanyag hordóm, ezek már várják a hasukba a csapadékot, igyekszem esővízzel locsolni amennyit lehet.
Szóval mondjuk úgy, hogy időben 5 szép szeles tavaszi napnál tartok (a talajmunka miatt), pénzben meg kb 10ezernél. Ebből lassan semmi zöldséget nem veszek, szóval ha csak a negyede hoz termést, már nyertem is.
És nem, a kertet nem egyedül kell gondozni, a gyerek is néha kihúzhatja a fejét a tabletből, meg a reggeli kávét is meg lehet inni miközben sétálgatsz a paradicsomtövek között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!