Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az ellenzék miért akar laptopo...

Az ellenzék miért akar laptopokat és tableteket adni a diákoknak tankönyvek helyett?

Figyelt kérdés
Túl a nyilvánvaló mentális retardációjukon, ez valakiknek az üzleti érdekeit szolgálhatja?

2022. ápr. 2. 20:47
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
94%
Utána kellene számolni, hogy mekkora ökológiai lábnyoma van egy darab sorozatban gyártott tabletnek, és mekkora 2-3 évnyi könyveknek + füzeteknek + tollaknak + minden egyébnek, amit a tablet kivált. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy nem a tablet jönne ki kisebb lábnyomúnak.
2022. ápr. 2. 21:16
 12/18 A kérdező kommentje:
#11: Az energiafogyasztást is számold hozzá! A tollba, könyvbe nem kell akkumulátor, és nem kell bedugni őket a konnektorba.
2022. ápr. 2. 21:17
 13/18 anonim ***** válasza:
100%
Hozzászámolnám, ha tudnám, hogy tételesen lebontva melyik mekkora értéket képvisel :) Egyébként ebben igazad van. Szerintem kiegyezhetünk döntetlenben, úgysem lehet pontosan kiszámolni.
2022. ápr. 2. 21:25
 14/18 anonim ***** válasza:
Csak nem a Magyar Unabomberhez van szerencsénk?
2022. ápr. 2. 21:35
 15/18 anonim ***** válasza:
72%

"Számítógépet mindenkinek - okos ötlet."

21. században Európában mindenkinek kellene, hogy legyen legalább egy számítógépe. Akár tetszik, akár nem, de a világ errefelé halad. Nem kell vele egyetérteni, de hátráltatni sem kell a fejlődést.

"Én a valóságban élek, és szeretném, hogy a jövő generációi is ott éljenek."

Majd a jövő generációi eldöntik hogyan akarnak élni.

2022. ápr. 2. 21:49
 16/18 b95 ***** válasza:
100%

#10:

Igen, a környezetre gyakorolt hatás is lényeges szempont, ezzel egyetértek, ezt is lehet tovább boncolgatni, az biztos, hogy összességében a papír alapú tananyag környezetbarátabb, mert ha már elavul, viszonylag könnyedén újrahasznosítható. (Jó, számít az is, hogy milyen papírból van persze, de ideális esetet feltételezve nem olyanból készítenek könyvet, ami valamilyen műanyag keverék, hanem tiszta papír.)

De ezért is firtattam, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan és mit akarnak bevezetni. Mert ha mondjuk megveszik az olcsó ipari hulladékot, akkor szinte borítékolható, hogy 2-3 évente a teljes eszközpark kuka.

Én azt a megoldást tartanám ideálisnak, ha direkt oktatási célra fejlesztett tableteket vennének, amik az iskolák tulajdonában lennének, és alapvetően csak használatra kapnák meg a diákok, amit később meg tudnak örökölni más tanulók is, akár csak egy könyvet.

Az is kérdéses persze, hogy mennyire javítható az, amit vesznek. Azért az a minimum lenne, hogy legalább az akku könnyedén cserélhető legyen, ha már öregszik, és fogyóeszköz, de ez manapság már ritkaság.

Azt nem tudom, milyen költségvetéssel tervezik az egészet (egyáltalán mennyire gondolják komolyan, és mennyire csak reklámfogás), de megfontolandó lehet, ha saját hardvert terveztetnek, mert akkor legalább a szoftveres support biztosítható sokáig, illetve akár a hardveres design is testre szabható annyira, hogy ellenállóbb és javíthatóbb is legyen a gép.

Ezek persze csak vad ötletelgetések, de próbálok perspektívát mutatni, ami túlmutat azon, hogy könyv = jó, számító = rossz.

2022. ápr. 2. 23:27
 17/18 anonim ***** válasza:
90%

"De ezért is firtattam, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan és mit akarnak bevezetni. Mert ha mondjuk megveszik az olcsó ipari hulladékot, akkor szinte borítékolható, hogy 2-3 évente a teljes eszközpark kuka."

Gyanítom, hogy egy iskolában (főleg egy általános iskolában) akkor is kuka lenne az eszközpark 3 éven belül, ha a legmodernebb, legstrapabíróbb eszközöket vásárolnák. Pusztán mert nagyon fiatal, felelőtlen gyerekek használnák nap mint nap, akik leejtik, leöntik, kinn felejtik a napon, a szakadó esőben, a hóban, stb.

Épp ezért az akkuk üzemidejét sincs sok értelme hosszabbra tervezni és gyártani ennél. Egyébként, tanulni ugye leginkább otthon vagy iskolán belül szoktak a gyerekek, ott meg lehet csatlakoztatni a tabletet állandó áramellátásra (iskolákban alapvető lesz ezek kiépítése minden tanuló számára).

Mellesleg, 60-80 ezer forintért már nagyon penge tableteket lehet kapni, kb. ennyibe kerül a könyv és füzetcsomag egy tanévre a diákoknak. Ha csak két évig használják átlagban, már akkor is fele áron jutottak hozzá, mint a hagyományos könyv+füzet verzió esetén.

De erről tényleg napokat, heteket lehetne vitázni, folyamatosan újabb és újabb érveket felsorakoztatva pro és kontra, aztán ember nem lesz a talpán, aki képes átlátni mindet, súlyozottan, egyszerre. Ez maximum úgy fog kiderülni, hogy bevezetik, aztán 3-5-10-20 évre rá fokozatosan meglátjuk, hogy valóban jobban jártak-e az iskolák, a diákok, a társadalom, a környezet, meg minden más.

2022. ápr. 2. 23:45
 18/18 b95 ***** válasza:
92%

Igen, pl lehetne fokozatosan bevezetni, én mondjuk a középiskolákkal kezdeném, és maximum csak később terjeszteném ki lefele.

Nyugaton léteznek direkt oktatási célra tervezett tabletek, azok strapabírók.

Ami biztosan sokat számít, az az, hogy a leselejtezett tabletekkel mit kezdenek, mennyire szakszerűen hasznosítják újra, meg egyáltalán mekkora részben készülnek újrahasznosított anyagokból.

Ezért is vetettem fel, hogy meg lehetne fontolni a készülék terveztetést, mert akkor a gyártástól az újrahasznosításig mindent meg lehet úgy oldani, hogy az maximálisan a környezettudatosságot szem előtt tartva történjen.

A Fairphone nevű cég jó minta lehetne erre.

2022. ápr. 3. 00:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!