Áprilisban ha elmegyek szavazni, lehet csak az országgyűlési választáson voksolni, a népszavazás kihagyásával?
Vagy ha az egyiken akarok, a másikon is kell?
Nem vagyok rutinos szavazó, eddig csak egy önkormányzatin voltam.
(Van egy hasonló kérdés, amit más írt ki, de a válaszolók ott csak trollkodnak.)
Nem is tudtam, hogy népszavazás is lesz akkor.
Miről fog szólni?
Ha valami hülyeségről akkor ráfirkálok a lapra valami hülyeséget.
Nem kötelező egyik szavazás sem. Azt is megteheted, hogy csak listára vagy csak egyéni jelöltre szavazol.
Viszont nekik át kell adniuk neked a szavazólapokat, ne veszekedj a szavazókörben ülőkkel, hogy te nem akarsz szavazni a népszavazáson. Akkor egyszerűen áthúzod a népszavazás lapját és úgy dobod be az urnába. Akkor tuti érvénytelen és másképpen sem tudja senki kitölteni.
Ha jól tudom kihozni nem szabad üresen a szavazólapot, azt tiltja a törvény.
Kétszer kell aláírnod, ha nem szeretnél a népszavazáson résztvenni, mindjárt jelezd, és akkor csak egyszer kell aláírnod, és csak az országgyülési választási szavazólapokat kapod meg.
Légyszíves semmiképpen se adj le érvénytelen szavazólapot, se a népszavazáson, se a választáson, mert nekünk számlálóknak az háromszoros plusz munka, mert minden érvénytelen szavazatot háromszor kell dokumentálnunk, plusz azzal a számlálási idö is meghsoszaboik így a végeredményt is késöbb fogod megtudni.
Üdv: Egy bizottsági tag
#7 Kösz az infót!
Nem tudtam, hogy lehet külön elutasítani a népszavazáson való részvételt.
"Légyszíves semmiképpen se adj le érvénytelen szavazólapot, se a népszavazáson, se a választáson, mert nekünk számlálóknak az háromszoros plusz munka, mert minden érvénytelen szavazatot háromszor kell dokumentálnunk, plusz azzal a számlálási idö is meghsoszaboik így a végeredményt is késöbb fogod megtudni."
EZ NEM IGAZ, hogy sokkal hosszabb lenne a számlálás! Ne dőljetek be ennek, ez csak a propagandaszöveg, mert a fidesz fél attól, hogy a gyalázatos népszavazáson tömegek fognak érvénytelenül szavazni!
Én is számoltam már és egyszerűen 3 csoportba kell tenni a lapokat: igen, nem, érvénytelen. Azok egy picivel több időt jelentenek (mondjuk 2 perc), amelyeknél kérdéses lehet, hogy most érvényes vagy sem, de az egyértelműen érvénytelenek egyszerűen egy másik sorát jelentik a számlálásnak, lehet, hogy ha sok az érvénytelen, akkor akár összesen 5-10 perccel tovább tarthat az egész számolás. És így a számlálóknak nem 14 órát, hanem 14 órát és 10 percet kell aznap a szavazókörben lenniük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!