Putyin megtámad egy független országot, emberek meghalnak és ezek után van olyan ember aki Putyin pártján van?
A legjobb barátaim szerbek, ők nagyon pártolják Putyint. Egyrészt utálják a NATO-t, másrészt Oroszország Szerbiának a nagytestvér.
Én más véleményen vagyok, de megértem őket.
Viszont a magyar Putyinfan fotel trollokat nem tudom komolyan venni, ők szimplán elmebetegek.
Van egy ismerősöm, aki folyamat posztol facebookra, hogy Putyin már azért Béke Nobelt kaphatna, hogy eddig tűrte a megátalkodott ukránokat, és teljes mellszálességgel helyesli a tetteit, és aki be mer szólni kommentben, azonnal tiltja facebookon.
Érdekes, amúgy egy művelt ember. Vannak ilyenek.
[ma 20:00]: Ismerem az elvakult amerikaellenességet, ami Magyarországon mind a politikai jobboldalon, mint a politikai baloldalon megtalálható, eltérő kulturális, szocializációs okokból.
De előbbieknél, a politikai jobboldalnál, a jelenlegi helyzet iszonyú groteszk. A politikai jobboldali identitás fontos összetevője Magyarországon az antikommunizmus, ennek szimbolikus értelemben legfontosabb történelmi eseménye 1956 (még a rendszerváltásnál is fontosabb). Amit a jelenlegi orosz vezetés narratívája szerint Amerika robbantott ki, egy CIA akció keretei között. Ezt a magyar baloldali Amerika-gyűlölők el is hiszik (tényleg elhiszik, de szerencsére ezekből már egyre kevesebb van), de a jobboldaliak tagadják, - még szép, a kulturális identitásuk egyik alapvető eleme - tudják hogy az orosz narratíva történelemhamisítás. De azt közben simán elhiszik, hogy most Ukrajnában az USA miatt van az, ami.
[ma 20:12]: Abban azért van valami igazsága neki, hogy az USA az iraki háború kirobbantását elég olcsón megúszta a nemzetközi közvélemény szemében, noha a Bush-adminisztráció által beblöffölt tömegpusztító fegyvereket nem nagyon találták (még akkor is, ha Szaddám tényleg egy nagyipari gyilkos diktátor volt). Azért a tekintélyüknek legalább eléggé betett.
Ezzel együtt normális ember nem áll neki most mentegetni az orosz inváziót. Az USA megtámadott egy országot, akkor sokaknak úgy tűnt, jó okokkal (bár akkor is sokan kételkedtek, a NATO-n belül is, sok ország nem is szállt be az akcióba). Aztán mindenki számára kiderült, hogy nem. Később ezért elszenvedtek egy tekintélyvesztést, de más kár nem érte őket. De erre nem lehet az a megoldás, hogy akkor mostantól minden megszállást felmentünk azzal, hogy az USA Irakot milyen olcsón megúszta. Pláne amiről közben is látszik, hogy baromságon alapszik, és a kellő fellépésnek még eredménye is lehet emberéletekben.
#17 kérdezem mégegyszer, kik szankcionálták volna? Ők saját magukat, vagy a szövetségeseik? Elég vicces lenne.
#18 közel-keletet nem kellett káoszba taszítani, ölik azok egymást alapjáraton is. Hemzsegnek a terror szervezetek, azkk után meg amit meg mertek csinálni 2001-ben, én valahogy nem sajnálom a terroristákat. Ja, valahogy amúgy sem. Az, hogy mennyire estek túlzásba és hány civil áldozat van az más kérdés igen. Afganisztánból kivonultak és milett ott? Telex csinált egy kis dokut, érdemes megnézni. Én úgy tudom ott alapjáraton úgy ölik egymást a vallás miatt, hogy az életbe nem fognak békében élni egymással. Arról nebeszéljünk milyen fenyegetést jelentenek más békés országokra. Jó is ha destabilizálják azokat a helyeket ahol terror szervezetek irányítanak és évtizedek alatt nem sikerült eltüntetni őket.
[ma 20:30]: "kérdezem mégegyszer, kik szankcionálták volna? Ők saját magukat, vagy a szövetségeseik? Elég vicces lenne."
- Itt most nem ez a téma, de azért még néhány szót erről. Ugye az USA nem egy diktatúra, ott vannak kormányváltások, miután kiderült, hogy Szaddámnak nem voltak tömegpusztító fegyverei, lehetett volna nyilvános bocsánatkérés az Obama-kormánytól, esetleg komoly jóvátételek, a nemzetközi fórumok olyan átalakításának igénye, ami elejét veszi újabb hasonló eseteknek. De ez valahogy senkinek nem volt fontos. Tehát a te nyelvezetedben: igen, megbüntethették volna saját magukat, vagy esetleg a szövetségeseik őket, miután kiderült, hogy blöfföltek.
Egy ideális világban nem attól működne egy büntetés, egy szankció, hogy valaki elég erős hozzá, hogy azt erőszakkal behajtsa. Hanem még a legerősebb is behajtaná saját magán. A mi világunk persze nem egy ideális világ. A kommenttárs ezt fogalmazta meg fentebb úgy, hogy kettős mérce van, a legerősebb másokat büntet és szankcionál, saját magát pedig nem bünteti meg, ha hibázik.
Mindez persze semmit nem ment Putyinon. Örüljünk, hogy ezúttal nem a legerősebb bika gazemberkedik, hanem egy gyengébb, egy olyan, akit van mód helyretenni még a mi, messze nem ideális világunk körülményei között is. És akkor tegye is a világ helyre, ne azon morogjon, hogy bezzeg a legerősebb bikának hagytuk a gazemberkedést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!