Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A nagy multik egyszerre...

A nagy multik egyszerre fellendítenek és tönkre is tesznek egy adott környéket?

Figyelt kérdés

A szüleim győriek, én is ott nőttem fel,majd Budapestre kerültem.

Győrben az Audi egy igen jelentős foglalkoztató.

A szellemi dolgozók nettó 500-600 ezreket keresnek ott.

Első látásra tényleg fellendítette azt a környéket, az ott dolgozók vásárlóerejének köszönhetően, jól mennek a szolgáltatóiparán jelenlevő vállalkozások.

A hátulütője viszont a "kasztosodás".

Az ingatlanárak a budapesti szintet karcolják, egy férfi hajvágás 4000 forintról indul, egy "kézműves" hamburger 1900 forinttól indul és még sorolhatnám.

Vagyis, kasztosodás indul, ugyanis, a többi vállalatnál nem fizetnek annyit, mint az említett autógyárnál.Ezért növekednek a társadalmi különbségek.

Például, aki állami cégnél dolgozik (Posta,Máv,Volán) vagy közszférában, az teljesen ellehetetlenül, egy nagy multi jelenléte nekik kvázi életszínvonal csökkenést okozott.

Hasonló jelenség játszik le most Debrecenben is.

A BMW még nincsen kész, de már most vannak munkavállalói és ismerve őket, ott is jóval a helyi bérek felett fognak fizetni.

2022. febr. 20. 10:51
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
100%

"Ha egy hatalmas magyar cég lenne Győrben az audi helyett, egy az egyben ugyanezek a folyamadok játszanának le, mert a jövedelmi gócpontok vonzzák a lokális áremelkedést is."

Volt már ilyen, úgy hívták Rába. Székesfehérváron is volt Ikarus és Videoton. Ugyanezek a folyamatok és különbségek megvoltak a szocializmusban is, a két "iparvárosban" magasabb volt a fizetés, mint mondjuk Hajdúnánáson.

De vlaszeg ez sem lesz elég a kérdezőnek :D

2022. febr. 20. 13:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!