Budapesten miért olyan drága a lakhatás? A többi európai fővárosban is a lakbér elviszi a fizetés nagy részét vagy máshol olcsóbb az élet?
☑️ Én most 40.000-ret fizetek havonta egy szobáért !
☑️ Szerintem jó ár (rezsi is benne van).
☑️ Sőt a közös helységeket még takarítják is !
Budapesten azért ilyen drága a lakhatás, mert egyrészt a külföldi (német) egyetemisták (főleg az orvosi stb. egyetemre járnak sokan), másrészt a multik SSC-iben dolgozó külföldiek felnyomják az árakat, mivel nekik német fizetésből vagy német apuci pénzéből nem sok a havi 180K-s lakásbérleti díj.
Németországban kb a jövedelem negyedét viszi el a lakhatás, ami teljesen normális. A fizetések qva alacsonyak nálunk. Az lenne a tisztességes fizetés, aminek a negyedéből meg lehetne oldani a lakhatást normális körülmények között. Na EZT a lehetőséget szalasztotta el a Fidesz, amikor az oktatás és a gazdaság valós fejlesztése helyett az EU-s fejlesztési pénzeket a saját és talpnyaló klientúrájának a zsebébe tömködte. Gyakorlatilag szétlopták a jövőnket, így lettünk kisemmizve a saját országunkban. Aki teheti, külföldre menekül.
Éltem egy nyugati országban kb 10 éve. Akkoriban egy átlag fizetés 1200-1500 euró volt, egy pici lakást minimum 700 euró + rezsiért lehetett bérelni vidéki nagyobb városban. Egyedül kint se könnyű. Annak könnyebb, akik párban bérelnek lakást, mert úgy tényleg a fizuja negyedét-harmadát költi kb. De egyedül nagy szívás.
De ez itthon is így van. Egyáltalán nem érjük el ingatlanárban a nyugati szintet (szerencsére). De ha szerintetek elérjük, akkor vegyetek Bécsben lakást és meglátjuk :P
Magyarországon régiós viszonylatban is nagy a lakhatási szegénységben élők aránya.
"Összességében szinte alig találunk olyan lakásszegénységet mérő mutatót, amiben Magyarország a V4-ek többi államához képest ne lenne sereghajtó. Tehát bár Magyarországon a lakhatásra fordított közpénzek nem kirívóan alacsonyak, azok hatása mégis a társadalmi egyenlőtlenségek növekedése irányába hat."
Az árakat csökkenteni lehetne a kínálat növelésével.
Pl. kollégiumi férőhelyek növelése, szociális bérlakások építése, airbnb visszaszorítása, vagy üreslakás adó a kettőnél több ingatlant birtoklókra, stb.
Ezekhez kormányzati beavatkozásra lenne szükség.
Mert minden barom azt hiszi, hogy a NAGYBUDAPESTFŐVÁROS a világ közepe.
Meg mert sok lusta féreg nem ül 30-40 percet vonaton vagy buszon, mert az proli. (Inkább ugyanannyit, vagy többet el BKV-zik, városon belül.)
Nem csak Budapesten drágák az ingatlanok, hanem már az egész országban az a baj. Ha csak Budapesten lennének, akkor az engem nem is érdekelne, mert nem ott szeretnék élni.
Ebből is látszik, hogy egyértelműen a Fidesz szar politikája miatt vannak a magas árak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!