Budapesten miért olyan drága a lakhatás? A többi európai fővárosban is a lakbér elviszi a fizetés nagy részét vagy máshol olcsóbb az élet?
A fizetések magasabbak, de a lakbérek is.
Én egyszer a londoni lakásbérlemények árát hasonlítottam össze a buszvezetők fizetésével (folyton volt hirdetés a buszokon, hogy vesznek fel sofőröket). Arra jutottam, hogy ott nagyon nehezen lehet lakást bérelni alacsony fizetésből, míg nálunk lehetetlen.
London, München sokkal fejlettebb városok, mint Budapest.
Magyarországon belül is Budapest a legfejlettebb, a gazdasági központ. Salgótarjánban vagy Békéscsabán nyilván sokkal könnyebb olcsóbb bérlakást találni.
Hát gondolom a lehetőségek miatt sokan akarnak ide, vagy a körnéykre költözni. Illetve jó befektetés az ingatlan, ezét sokan ebbe fektetnek és kiadják. Mondjuk ennek önmagában lefelé kéne nyomnia az árat, de mivel így is elkelnek az albérletek, nincs ok lejjebb nyomni.
Nagyon aránytalan az ország lakossága. Az ország második legnagyobb városában nyolcadannyian sem laknak mint Budapesten. Nagoyn ide van centralizálva minden, de ez a vidék leszakadását is eredményezi.
Hollandiában pl kétszer annyian laknak mint Magyarországon, mégis alig van 1millió fölötti lakosságú városuk. Cserében vagy egy tucat 7-900ezres lakosságú. A fővárosuk is "kedves közepesen nagyváros" hangulatot áraszt emiatt.
Fel kéne zárkóztatni a vidéket nagyon dehát.... ez nem az a kormány. Itt a központosítás a menő.
A Fidesz mesterségesen feltolta és magasan tartja az árakat, de nagy árzuhanás lesz előbb utóbb. Mert pl. már Bécsben sem drágább, de a bérek ott 3-szer magasabbak ha nem többel.
Jó nyilván nem London-hoz kell hasonlítani, mert London az egész világ fővárosa majdnem, Budapest meg egy kelet-európai csöves koszfészek. Ez a kettő nem összehasonlítható. 2 milliárd ember tartozik a brit nemzetközösségbe aminek a fővárosa London, míg Budapest vonzáskörébe határon túli magyarokkal együtt is csak 11-12 millió.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!