Betiltanátok a dohányzást?
Valamelyik országban, azt hiszem Új-Zélandon van olyan törvény, hogy egy adott év után születetteknek nem adnak ki dohányárút, mintha csak 18 alatt lennének.
Ti mennyire támogatnátok egy ilyen rendszert?
Konkrétan mondjuk 2005-ben vagy utána születettek nem kaphatnak dohányárút a nemzeti dohányboltjainkban. Oké, most még nincsenek 18-ak, de jövőre azok lesznek, és a lényeg, hogy akkor sem kaphatnának.
Ha rajtakapnak egy ilyen korút dohányozni, keményen megbírságolnák (ilyen 80-100k körülre gondoltam), illetve ha egy dohányárúst kapnának rajta, hogy ilyen személynek adott el, akkor őt is. Őt nyilván keményebben kéne megbírságolni.
Így aki már régóta függő, az pöfékelhet ahogy akar, de idővel szép lassan ki lenne vezetve az országból a dohányzás, mint olyan.
11, igen, de ahogy telik az idő, egyre idősebb embert kell megszólítania a kamaszoknak, és végül az évszázad végére nem lesz kit megkérni, hogy menjen be, mert senkinek nem lesz joga vásárolni. És vélhetően dohánybolt sem lesz addigra már emiatt.
És akkor marad az echte feketepiac, de ahhoz iskolások aligha férnek hozzá széles körűen (kivételek mindig lesznek), baromi drága lesz, és elég gyorsan lebuknak.
Illetve társadalmilag is elítéltebbé válik. Mint most a keménydrogok pl.
13, azért szerintem sokszor megértéssel vannak az emberek a fiatalokkal szemben. Anno mi is volt, hogy a LIDL-ben az előttünk állót kértük meg, hogy vegye már be azt az üveg bort is magához, majd kifizetjük a kassza után:D
Bááár ez a felmenő rednszer ugye azt is hozza idővel, hgoy nem középiskolások kérnek meg időseket, hanem 30 évesek kérnek meg 40 éveseket, hogy vegyen nekik ciit, hisz idővel ilyen helyzet is lenne..
14 Ez szerintem csak régen működött, hiszen régen nem nagyon volt hangoztatva, hogy a dohányzás mennyire káros meg sokkal elfogadottabb is volt, igy a felnőt jóhiszeműen megtette a fiataloknak, amire kérték.
Szerintem most egy 14-15 évesnek sokkal nehezebb lenne, olyan felnőtet találnia, aki venne neki, hiszen szerencsére ma már messze nincs akkora társadalmi elfogadottsága a dohányzásnak mint régen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!