Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ellenzékiek, szerintetek az...

Ellenzékiek, szerintetek az miért van, hogy az ellenzéki pártokra összesen szavaznak annyian, mint a Fideszre egyedül?

Figyelt kérdés

6 az 1 ellen, és még így sem lehettek biztosak a győzelemben. Mi erről a véleményetek?

Fontos: gyűlölködő, primitív válaszokra nem vagyok kíváncsi, azonnal töröltetem mindet. Csak azok válaszoljanak, akik tényleg tudnak normális hangnemben beszélgetni erről. Köszi!

2022. febr. 13. 11:11
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
46%
Mert a Fidesz sikeresen elhitette a birkákkal, hogy csak fekete van és fehér. Vagy az egyik vagy a másik. Ők a megmentők, az ellentábor az elit, akik kifosztják a szegény embert. Az átlagot nem olyan nehéz megvezetni, csak orrba-szájba kell nyomni a propagandát, ami abból áll, hogy mondj 40% igazságot, a többi 60%-nyi hazugságot meg már automatikusan elhiszik utána. Ezekhez az inspiráció Finkelsteintől jött, valamint a ruszkiktól. A ruszkik nagyon otthon vannak a dezinformálásban.
2022. febr. 13. 11:41
 12/18 anonim ***** válasza:
16%

5)2018-ban is kevesebb szavazatot kaptak a jele nlegi összrfogas partjai,mibt a Fidesz.

PS:azokat a kispartokat ne szamold az osszefogashoz amik nem reszei anna k

2022. febr. 13. 11:58
 13/18 anonim ***** válasza:
100%
Azt azért ugye tudjátok, hogy a jelenlegi kormány sem egyetlen pártból áll? Sőt, a Fidesz mindig valakivel koalícióban indult.
2022. febr. 13. 12:00
 14/18 anonim ***** válasza:
29%
A 4-es csupa igazat írt, miért kellett ennyire lepontozni?
2022. febr. 13. 12:11
 15/18 A kérdező kommentje:

Mert nem illik birkázni meg csőcselékezni, azért. Menj olyan kérdés alá, ahol tolerálják.

Én nem veszem külön a KDNP-t. Nincs értelme.

2022. febr. 13. 13:08
 16/18 anonim ***** válasza:
63%
#15: Ó, nem? Akkor szóljál rá Kövér elvtársadra is! :D
2022. febr. 13. 13:33
 17/18 anonim ***** válasza:
78%

A hatpátos ellenzéki összefogásnak tkp. nincs szavazótábora; Orbánt, párttársait, a durván gazdagodó kedvezményezettjeit stb.-t gyűlölők a támogatóik. (Itt is, és másutt is szinte csak azt olvasom, hogy nem érdekel ki, csak Orbán takarodjon, és ennek a pártszövetségnek van esélye ezt megvalósítani.)

És kb. fele-fele arányban vannak az Orbánt választók és az Orbánt gyűlölők (a KDNP jelentéktelen, szinte senki sem vesz tudomást róluk, mindenki csak Fidesz 2/3-ról, Fidesz kormányról stb. ír, beszél.)

Nem kevesen vagyunk, akik egyiket sem szíveljük, de egyiket sem gyűlöljük. A hatpártos összefogásnak ez aranytartalék lehetne, ha nem az „aki nincs elkötelezetten velünk, az ellenünk van” elvet hangoztatnák, egyben sértő kijelentéseket mondva a nem velük levőkre. Tudom, időnként hozzá van téve, hogy tisztelet a kivételnek, de ha az ember kisebb nagyobb környezetében azt tapasztalja, hogy nagyon szigorúan bírálva is 95% a kivétel, akkor bizony elmereng: ilyen ismeretekkel akar rólunk gondoskodni, dönteni? Kibillen az ember abból az állapotból, hogy egyiket se akarom, de egyiket se utasítom el, és futva indul szavazni ellenük. Aztán, több ciklus után újra mondhatják, hogy jól mondták, hogy kik szavaznak ellenük. Fel sem fogják, hogy ők okozzák.

És ellenség, mandátumtolvaj mindenki, aki rajtuk és a Fidesz-KDNP-n kívül indul. Sőt, belső ellenségek is vannak, árulók, legalábbis Márki-Zay többször nyilatkozta. Kívülállók, ezt a kizárólagosságot sem szeretjük. Aki akármiért is az MKKP-re szavaz, az az ő dolga. Nyerjék meg maguknak ahelyett, hogy bírálják őket, és akkor a bírálattal szép szót használtam.

További bizonytalanság a sokszínűség. Pl. Jakab eddig mindenben ellentmondott Márki-Zaynak, akár egyedül is, ha a többiek nem tették is. Legutóbb pl. zokon is vette, hogy kiszivárgott, hogy egyedül ő utasította el a Márki-Zay által támogatott köztársasági elnökjelöltet. És ha ez jutott eszembe: komoly, hogy az összeállásuk után több mint 13 hónappal, az előválasztás után több mint 2 hónappal, a hivatalos kampányidőszak megkezdése után, még nincs megállapodott pártlistájuk, nincs meghirdetett programjuk, de olyan három köztársasági elnök jelöltön huzakodnak, akiknek abszolút nulla az esélye? Tudom, hogy az őket elfogadók szerint ráérnek, csak 13 nap múlva kell leadni a listát, de azért akik nem váltak a híveikké, azok számára ez nem teszi vonzóvá őket, mint lehetséges egységes törvényhozó többséget és kormányzó szövetséget. És igen, a Fidesznek sincs programja, de őket már ismerjük. Mindenki az új formációra kíváncsi, nekik bizonyítaniuk kell, miközben az emberek aprólékosan vizslatják majd, nem járnak-e rosszabbul velük? Jó, az Orbánt gyűlölőket nem érdekli, de csak velük nem fog nyerni az ellenzék. Ahhoz óvatosan mérlegelőkből is nem keveset meg kellene nyerniük.

Nem volt meggyőző a saját határidejüket többször túllépő népszavazási aláírásgyűjtés sem. És mikor végre leadták a minimális követelményt nem sokkal meghaladó mennyiséget, mit olvastam Dobrevtől? Nem azt, hogy azért csúsztak meg, mert az év végi ünnepek körül nem akarták ezzel háborgatni az emberek nyugalmát, hogy az összefogás nélkül nem sikerült volna, hanem azt, hogy büszke arra, hogy a DK-s aktivisták gyűjtötték a legtöbb aláírást. Puff neki, szép egység.

Gyurcsány sokáig csendben duzzogott, mikor a „kapitány” a háttérbe vonulását kérte, egy idő óta támogató nyilatkozatokat ad, már a „felfelé” jelszót is használta. Nagyon nem érzem, hogy Márki-Zay fan lett. (Erről is Jakab jut eszembe, ő nem vette át a jelszót, azt mondta, hogy aki nem előre néz, hanem felfelé, az, elbotolhat, hasra eshet.)

Bizony, voltak nem szép dolgok az előválasztás során is; nem egy indulni szándékozó – nem külső, hanem akár a 6 párt egyikének tagjaként – nem indulhatott, mert nem kapta meg a hat párt vezetőjének hozzájárulását. Pl. a választókerületek tizedében csak egyetlen jelöltből lehetett „választani”. Aztán most megy a háborgás részükről, hogy mernek függetlenként ráindulni az összefogásuk jelöltjére? Miért nem hagytak mindenkit indulni, miért nem a választókra bízták, hogy kit tartanak a legjobbnak? Attól tartanak, hogy a szavazók őket érzékenyen érintő mennyiségben a kényszerűségből függetlenként indulóra szavaznak? Hát, jobb lett volna igazi előválasztást tartani.

Miközben az emberek érzékelik a pártvezetők és a miniszterelnökjelöt keresztbe kasba torzsalkodását, aközben egységre szólítják fel a szavazóikat: Jobbikosként szavazzanak Momentumosra, DK-sként szavazzanak Jobbikosra stb. Nem mindenki áll be a sorba.

És van személyes tapasztalatom is. Mikor jó régen megjelenítették a közösalap.hu-t, minden betűjét végigolvastam. Komolyan vettem a tisztelt választó megszólítást, azt, hogy ez, mint a neve is mutatja csak egy alap, amivel kapcsolatban „Magyarország legfontosabb emberéhez fordulunk, hogy a véleményét kérjük hazánk jövőjével kapcsolatban: Önhöz.”. Mivel volt észrevételem és javaslatom is, tisztelettudóan, tárgyilagosan megírtam, elküldtem. Még csak egy automata email sem érkezett, hogy megkapták. És ennyiben is maradt a dolog, immár úgy egy év óta. Valótanul állították, hogy számítanak rám. Ja, hogy most már csak a szavazatomra? Hát…

Nos, ilyenek miatt nem tud a hatpártos összefogás szavazók tekintetében biztosan felülkerekedni a „Fideszen”.

2022. febr. 13. 14:09
 18/18 A kérdező kommentje:

Ha összefutnék vele, azt nem tenné zsebre.

2022. febr. 13. 17:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!