A '80-as években a világban valóban csodájára jártak a magyar készülékeknek?
Régen sok magyar fejlesztésű szórakoztató elektronikai kütyüt fejlesztettek, ugye most meg semmit egy ideje. Olvastam korábban hogy ha nem ég le a magyar mikroelektronikai művek, akkor nagyhatalom lettünk volna ilyen téren. Érdekes belegondolni, hogy ma magyar mobilokkal játszanának az emberek. Jönnének a hírek, hogy megjelent a TOLDI 4.0 a legújabb Hunyadi operációs rendszerrel és a fiatalok teljesen rá vannak kattanva. Az Ulászlóinstán szelfiznek egész álló nap 😊
Vajon ezekre a kütyükre, amik ebben vannak valóban csodájára járt az egész világ? Ennyire jók voltunk akkor? Nem éltem anno [link]
Csak annyira, mint a cseh bútoroknak, lengyel rádióknak, keletnémet lámpáknak, szovjet óráknak, meg mittudomén még mi volt még a korábbi szovjet befolyású időszak alatt az országoknak kiosztva, mint termelési célterület.
Ez a kényszeres világhírezés, csodájára járás csak a tipikus magyar kisebbségi komplexus kompenzálása szeretne lenni, de pontosan ugyanaz marad.
15:24
Nem, voltak érdekes számtech megoldások ipari számítógépek terén is. Mondjuk a "csodájára jár" talán újságírói túlzás, de lekicsinyled.
"tipikus magyar kisebbségi komplexus"
r/hungary tárt karokkal vár
"r/hungary tárt karokkal vár"
Viszont az alapján, hogy már hányszor hisztiztél kommentekben és kérdésekben is arról az oldalról, téged gondolom bannolás miatt már rég nem :DDDD
Olyan sok fórum van az interneten, neked mégis pont egy miatt nőtt 80 centis zabszem a seggedbe?
"téged gondolom bannolás miatt már rég nem"
Sose volt/van/lesz plebbit fiókom, a netes pszichoanalízis nem jött be. A hülye magyarázgatás és a stílusod alapján gondoltam, ami a redditre különösen jellemző.
"Olyan sok fórum van az interneten, neked mégis pont egy miatt nőtt 80 centis zabszem a seggedbe?"
Nem, sok más oldalt is utálok (twitter, imageboard-ok, prohardver, gyk pl...)
"megjelent a TOLDI 4.0 a legújabb Hunyadi operációs rendszerrel"
:)))
Inkább valami gagyi, nyugatias nevet adnának az ilyesmiknek szerintem... A Rubik-kocka is nyugodtan maradhatott volna itthon bűvöskocka, akkor is tudnánk, hogy ki találta fel...
Na nézzük:
Tünde TV volt de drága
BEAG STERRA Itt látom először
PHILIPS Mestermű. Igen abban az időben Magyarország rádió nagyhatalomvolt
PRIMO. Drágább volt, nagyobb és kevésbé alkalmas a játékra, mint a ZS Spectrum. Beszerezni se volt könnyebb (Én szerettem, de ez más kérdés)
A BRG magnókról inkább ne beszéljünk
Abban az időben a TVjátékokat már egy IC-ben lehetett kapni a "Bécsi út másik végén"
Voltak jó magyar termékek, de ez egy kimondottan rossz válogatás
Ha számítógép, akkor mondjuk az EMG 777, ami kevésbé volt ismert a saját korában is de világszintű újdonságokat tartalmazott.
A magnókazettával, floppyval foglalkoztak magyar mérnökök, de nem innen terjedtek el.
Magyarország már akkoriban sem igazán a korszerű technika otthona volt, de a kényszer leleményessé tette a mérnököket.
A bűvös kocka, a Ganz generátorok, a pécsi kesztyű, a hodiköt, és sok egyéb valóban említésre méltó. Ami a cikkben szerepel, az sok minden, csak nem a magas színvonal.
Arra azért kíváncsi vagyok, hogy miért haltak el az olyan nagy dérrel-durral beharangozott világújdonságok, mint pl. a Videoton részéről az 1990-es években a video-walkman vagy a 2000-es években szintén a Videotontól a saját fejlesztésű 3D-s TV?
Ezekből semmi nem lett, sőt, ma már sajnos Videoton márkanév alatt semmilyen szórakoztatóelektronikai termék nem kapható. (Bezzeg Samsung TV-ket gyártanak Magyarországon.)
Én mindezt őszintén sajnálom, annál is inkább, mert annakidején nekünk is volt Videoton TV-nk és az kb. 20 évig bírta a strapát (még fekete-fehér volt, nem színes).
Később egy kis Orion TV-t is vettünk, az már színes volt, CTV-1414M típusú, ha jól emlékszem, és azzal is nagyon meg voltunk elégedve.
Nem tudom, az ilyen vállalatainkat miért nem lehet hungarikummá nyilvánítani és államilag védeni-támogatni, nekünk pedig termékeik vásárlásával kimutatni a patrióta gazdaságpolitika támogatását? Persze most már nagyjából késő... :-(
Ezt nézzétek meg! ;-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!