Hogyan gondolsz magadban a Fidesz szavazókra?
Szerintem a legtöbben a propaganda-áldozatai.
Hogy ennek mi az oka, az lehet többrétű:
- egyszerű elvtelenség, akit meg lehet venni krumpliért, segélyekért (sajnos ez nem kis réteg és ők a szaporábbak)
- vannak, akiknek fontosak azok az értékek, amikről a fidesz-propaganda dumál: hazaszeretet, nemzetben való gondolkodás, a nemzeti kultúra kihangsúlyozása, kereszténység. Csak nem látják, hogy a fidesz részéről ez csak propaganda, és azt hiszik, hogy a kormány tényleg tesz ezekért.
- ugyanaz mint az előző, csak ő valamennyire érzi, hogy a fidesztől ez csak propaganda, viszont ezek miatt az elvek miatt - akkor is ha csak propaganda - még mindig jobban egyetért a fidesszel, mint az ellenzékkel.
- Nem lát más alternatívát. Le lehet pontozni: én sem látok. Csak én inkább akkor el sem megyek. Más meg úgy gondolja, hogy a "redvás szendvics" és a "gennyes tus" közül szavaz a hajszálnyival kevésbé szarra. Itt jön be ez a hiány, hogy az ellenzék lassan 12 év alatt sem volt képes az egyre süllyedő fideszes szellemi és morális színvonal fölékerekedni valahogyan. Aki tudott volna, az már kiszállt ebből a majomcirkuszból.
Esetleg még egy pont, ami kicsit más: Orbán személye.
Igen, van egy réteg, aki még mindig azt a huszonéves, szakállas fiatalt látja, aki a Hősök terén ki merte mondani, hogy ruszkik haza. Az más kérdés, hogy most nem mondja ki, de ha megnézzük, Orbán imidzse most is hasonló, ezért "harcol" folyton. Csak az irányok változtak, de propaganda-szempontól az mindegy. De szerintem nem kevesen vannak, akik Orbán miatt szavaznak a fideszre. Ő a "stabil pont".
Rokonnal beszélgettem tegnap. Zenei ízlésünk (Koncz, Bródy stb.) megegyezik, csak ő vérfideszes. Mondja, hogy hogy hát milyen ügyes ez a Nagy Feró, hogy ő bármikor tök jól megél... Én mondtam, hogy szerintem Bródy sokkal ügyesebb Nagy Ferónál (csakhogy én a tehetségére gondoltam). Erre ő rám cáfolt, hogy ez nem így van, mert Bródy pont a visszavonulásán gondolkozik. Erre én: ez nem a tehetségéről szól, hanem arról, hogy most is mennyire működik az átkos negyven éves rendszer egyik eszköze a "tűrt, tiltott, támogatott" kategória. Nyilván a szocializmusban engedéllyel rendezték ezt le, a kapitalizmusban pénzzel - hova kapnak meghívást, a koncertet támogatja-e a kormány, ill. állami cégek, minisztériumok, stb. nyernek-e pályázatokon, stb., és hogy Nagy Feró sikere kizárólag annak köszönhető, hogy jó segget nyal.
A rokon most először gondolkozott el azon, hogy valami sántít, és csak annyit mondott, hogy hát ő nem szeretne zenész lenni. Persze a rokonban ez nem hagy mély nyomot, nem gondolja tovább, elfelejti, és éli tovább jószándékú de agymosott kis kényelmes életét boldog tudatlanságban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!