Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Magyarországon a német vezeték...

Magyarországon a német vezetéknevű emberekből arányilag mennyi zsidó és mennyi tényleg német (sváb) származású?

Figyelt kérdés

Azért merült bennem fel a kérdés, mert a városból ahonnan jöttem, nem ismertem német nevű embert, de itt, egy budapesti egyetemen csomó van.

Budapest történelme eléggé egybefonódik a zsidókkal és a svábokkal egyaránt, ezért érdekel, hogy akiknek német neve van, az általában melyik kategóriába esik.

Ha nekem tippelnem kéne, akkor azt mondanám, hogy a nagy részének zsidó származása révén van német neve, de van néhány sváb eredetű is köztük.

Mindenféle antiszemitizmus nélkül érdekel.

2022. febr. 2. 07:58
 1/9 anonim ***** válasza:
76%
A többségük zsidó. Budapesten nagyon sok van belőlük.
2022. febr. 2. 08:00
 2/9 A kérdező kommentje:
Én is így gondoltam. De soknak nem zsidós német neve van, és inkább néznek ki németnek, mint zsidónak, viszont a vezetéknév csak egy ős származását jelöli, csak abban az esetben segít, ha az adott népcsoport tudatosan abból a népcsoportból házasodott.
2022. febr. 2. 08:04
 3/9 anonim ***** válasza:
86%
Vannak magyarosított nevű zsidók is. Ezt nem tudod eldönteni.
2022. febr. 2. 08:34
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
A svábok egy része (a mi családunk biztos) kapott "ajánlatot", hogy vagy magyarosítja a nevét, vagy kitelepítik Németországba. Akkor még ez nem volt jó alternatíva, az ötvenes évek legeleje. (Sajnos a levél az elmúlt pár évben elveszett, pedig jó lett volna bescannelni, mert érdekes kordokumentum)
2022. febr. 2. 08:46
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
A cigányoknak is volt/van németes neve (pl. Neubauer), egy időben kötelezték őket német nevek használatára.
2022. febr. 2. 08:48
 6/9 anonim ***** válasza:
72%

Judapesten és nagyobb városokban inkább zsidó, fel lehet ismerni őket arcról, valamint a -berg, -stein, -baum, -witz, -bach, -feld, -thal, Rosen- tagokat tartalmazó nevekről, vagy a nemesfém vagy drágakő nevét tartalmazó, vagy "urizáló" nevekről, pl.: Arany, Rubint. A magyarosítottak pedig hasonlítanak az askenázi nevekre, mint Kohn/Cohen->Kun/Kuna, Rosenfeld->Rózsa/Rákosi.

A svábok nevei parasztosabbak. Bauer, Gruber, Pfeiffer, Hahn(er), stb. Velük Baranyában találkozhatunk gyakran, de természetesen előfordulnak az egész országban.

2022. febr. 2. 14:43
 7/9 anonim ***** válasza:
A Feindinger vajon milyen?
2022. febr. 3. 06:36
 8/9 anonim ***** válasza:
#7 Potenciálisan zsidó. A fein, schön, fried, gut tagokat tartalmazó neveknél is gyakori. Arcról általában meg lehet mondani.
2022. febr. 3. 11:04
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Rengeteg német nevű ember van, és német származású is. Kb. 10-szer annyi legalább, mint zsidó. 150 ezer zsidó van, viszont rengeteg embernek volt német felmenője. Általában a csúnyább, furcsán hangzó, hosszú német nevek zsidósabbak. Pl. Krieger, Kuhn, Friedenthal, Goldman, Hirsch, Mandel, Stern, stb. Vagy amiben szerepl az arany, ezüst, rubint, stb., esetleg helységnév, a vége völgy, hegy (Berg, Thal), stb.
2022. febr. 9. 14:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!