Magyarországon a német vezetéknevű emberekből arányilag mennyi zsidó és mennyi tényleg német (sváb) származású?
Azért merült bennem fel a kérdés, mert a városból ahonnan jöttem, nem ismertem német nevű embert, de itt, egy budapesti egyetemen csomó van.
Budapest történelme eléggé egybefonódik a zsidókkal és a svábokkal egyaránt, ezért érdekel, hogy akiknek német neve van, az általában melyik kategóriába esik.
Ha nekem tippelnem kéne, akkor azt mondanám, hogy a nagy részének zsidó származása révén van német neve, de van néhány sváb eredetű is köztük.
Mindenféle antiszemitizmus nélkül érdekel.
Judapesten és nagyobb városokban inkább zsidó, fel lehet ismerni őket arcról, valamint a -berg, -stein, -baum, -witz, -bach, -feld, -thal, Rosen- tagokat tartalmazó nevekről, vagy a nemesfém vagy drágakő nevét tartalmazó, vagy "urizáló" nevekről, pl.: Arany, Rubint. A magyarosítottak pedig hasonlítanak az askenázi nevekre, mint Kohn/Cohen->Kun/Kuna, Rosenfeld->Rózsa/Rákosi.
A svábok nevei parasztosabbak. Bauer, Gruber, Pfeiffer, Hahn(er), stb. Velük Baranyában találkozhatunk gyakran, de természetesen előfordulnak az egész országban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!