Mennyire gyakoriak Magyarországon a szláv vagy német
eredetű vezetéknevek?
Nagyon, nem kevesebb, mint a magyar (vagy annnak tünö) vezetéknevek. Ehhez még hozzá kell venni azt is, hogy rengeteg német vagy szláv eredetü nevet magyarosítottak, részben azért, mert nem kaphatott állami cégnél munkát nem-magyar nevü ember, illetve sok esetben a lakosság utasította el öket.
2019. aug. 6. 09:58
Sok bár a 19. századi erőszakos magyarítások hatására sokan lecserélték valami magyarosabbra.
2019. aug. 6. 09:58
3/12 anonim válasza:
1. A honfoglalás korában jelentős szláv népesség élt itt.
2. A tatárjárás után sok szlávot-németet betelepítettek.
3. A török kiűzése után szintén jelentős szláv népességmozgás volt.
4. A Habsburg korban a németesítés együtt járt német nemzetiségű lakosok betelepítésével.
Mindebből következik, hogy ma az országon belül a magyarság kisebbségben van, nagyon sok a betelepült, akik beolvadtak a magyarságba, de nem magyar származásúak. Ezért sem értem ezt a sok szélsőjobbos nacionalistát, közülük is 70-80% tuti nem magyar származású.
2019. aug. 6. 10:16
Az én nevem igazából osztrák eredetű, annak ellenére, hogy nem tudok róla, hogy bármelyik ősömnek is lenne bármilyen köze Ausztriához. Amíg vissza tudom vezetni, anyai ágon minden ősöm az egyik Dél-dunántúli megyeszékhelyen, vagy annak környékén született, és élt. Apai ágon valahol a régmúltban a jelenlegi Horvátország területén vesznek a szálak a régmúlt homályába.
Mielőtt valaki megkérdezné, tudom, hogy Ausztriában is németül beszélnek, de egy vezetéknevek statisztikájával foglalkozó oldalon megtudtam, hogy a vezetéknevem az osztrákoknál kb 10szer gyakoribb, mint Németországban.
2019. aug. 6. 10:50
5/12 A kérdező kommentje:
Németeket nagyon nagy számban telepítettek a Dél-Dunántúlra a Habsburg uralkodók, ha jól tudom majdnem félmillió német anyanyelvű lakosa volt annak az országrésznek a 18. század végén. Mivel ma már nem élnek nagy számban német anyanyelvű lakosok ott, ebből következik, hogy magyarrá váltak.
Ebben tévedsz, nem váltak magyarrá, csak eröszakosan maygarították öket, a szocilaizmusban nem szólalhattak meg németül, mert ez ok volt a deportálásra.
Ez a késöbbi idöszakra - kb 1970-80-tól már megszünt, de idöközben felnött egy-két nemzedék, akik nem tanulták már meg a német nyelvet, illetve sokan közülük késöbb, iskolákban tanulták meg újra.
2019. aug. 6. 11:13
7/12 A kérdező kommentje:
Voltak bőven olyanok, akik önkéntesen váltak magyarrá már a 19. század folyamán (főleg a kiegyezést követően), a német származásúak között ez jellemző volt. Persze voltak olyanok is, akiket kényszeríteni kellett az asszimilációra.
2019. aug. 6. 11:22
9/12 A kérdező kommentje:
Szerintetek volt bármi értelme a magyarosító politikának, így utólag átgondolva a dolgokat? Mármint akkor biztos lett volna, ha valahogy sikerül a történelmi Magyarország területét egyben tartani ezáltal, viszont így hogy végül nem jött össze és csak egy kis csökevény ország maradt, én személy szerint sok értelmét nem látom. Mert abban biztos vagyok, hogy a kiegyezés után beindított magyarosításnak ez volt az elsődleges célja, hogy egyben tartsa a történelmi Magyarországot. Lehet jobb lett volna, ha a betelepült lakosok megmaradnak németnek, szlováknak, románnak, szerbnek stb. és a világháború végén a mostani Magyarország területét is felosztották volna a környező államok között és lenne egy nagyobb és erősebb Ausztria, Szlovákia, Szerbia stb., a magyarság pedig egy jelentéktelen kisebbséget alkotna a környező országokban (mert ha jól tudom, a magyarosító politika előtt kb. 2 millió magyar élt a teljes történelmi Magyarország területén, akiket 4-5 ország között felosztva, nem lenne jelentős súlyuk).
Ha nem lett volna erőszakos asszimilálás akkor most semmilyen Magyarország nem lenne. A 19. században az a kevéske magyarnak tekinthető emberben sem volt semmi nemzeti öntudat. Teljesen el voltak németesedve.
2019. aug. 6. 12:01
Kapcsolódó kérdések: