Jobban éltél 2010 előtt, mint most?
Nem velem beszélgettél eddig, de:
"Aki 900 ezret keres az 300 ezret adózik, aki pedig 300 ezret keres az 100 ezret adózik, ez így van rendben."
Nem, pont ez a probléma. Azzal, hogy nekem 600 ezrem marad, neked meg 200 ezred, nekem mindig jobb életem lesz és jobb lehetőségeim.
Ha társadalomként, nemzetként akarunk élni, akkor a leszakadó rétegnek segíteni kell, hogy minél jobban felzárkózhasson.
A 600 ezret egy ember nem költi el, viszont a 200 ezret jó eséllyel igen. Így aki jobban keres, az tud félretenni vagy befektetni.
Ha én befektetek mondjuk 50 millió, mert összegyűjtök annyit és csak az osztalék évente mondjuk 2.4%, akkor nekem passzív jövedelemből meg van a te teljes fizetésed, és nekem már dolgozni se kell már ennyiért.
Ez fair, hogy nekem erre van lehetőségem.
Vagy az rendben van, hogy én megvehetem az egészségesebb kajákat, más meg nem?
Az van rendben kizárólag, ha az, akinek több van, segít annak, akinek kevesebb van.
Nyílván okkal kapsz 600 ezer forintos fizetést, és más is okkal kap 200 ezret. Nehogymár az én munkámat lealacsonyítsák egy bolti eladó munkájához azzal hogy tőlem több pénzt vesznek el.
Egy bolti eladó és egy szoftvertervező mérnök fizetése között hatalmas a szakadék, amit én teljesen rendben tartok. Nehogymár jobban éljen egy alacsony végzettségű ember mint az aki sokkal fontosabb munkát végez.
"Az van rendben kizárólag, ha az, akinek több van, segít annak, akinek kevesebb van."
Ezzel a mentalitással bármilyen céget rövid időn belül csődbe lehet vinni.
A lehetőség mindenkinek adott egy jobb életre, az már csak rajtunk múlik hogy megmaradunk a polc mellett vagy inkább értelmesebb dologba kezdünk hogy legyen pénzünk is
"Nehogymár az én munkámat lealacsonyítsák egy bolti eladó munkájához azzal hogy tőlem több pénzt vesznek el."
És ezzel akkor is rendben leszel, amikor nem lesz egyetlen eladó sem és nem vehetsz majd kaját? Vagy ha nem viszik el a szemeted, mert nem dolgoznak annyi pénzért? Vagy ha nem tanítják a gyereked, mert 160 nettóért nem tanítanak a tanárok?
"Nehogymár jobban éljen egy alacsony végzettségű ember mint az aki sokkal fontosabb munkát végez."
Csak kinek végez fontosabb munkát? A társadalomnak vagy a cégnek? Mert ez a nem mindegy. Nagyon jó, hogy egy szoftverfejlesztő fejleszti a facebook-ot és kap 1 milliót havonta, de aki elviszi a szemetedet az a társadalomnak többet segít.
"Ezzel a mentalitással bármilyen céget rövid időn belül csődbe lehet vinni."
Egyébként nem, a legtöbb cég ezzel egyetért, illetve a dolgozók is.
Nyugodtan keress rá amerikában kereset alapján, hogy adóznának-e többet az emberek.
A szoftverfejlesztő réteg, illetve akik velük egyenértékű összeget keresnek, azok - emlékeim szerint - 75%-uk adózna többet, hogy segítse a leszakadó réteget.
És ez egyébként az állam szempontjából kifizetődő, mivel a felzárkóztatott ember jobb munkaerő, jobban pörgeti a gazdaságot és hosszútávon a szoftverfejlesztő is többet kap így vissza.
"A lehetőség mindenkinek adott egy jobb életre"
Ez meg csak simán férgek hazugsága.
Nem kevés kutatás van, hogy nem lehet kitörni ezekből a rétegekből. Egy 12 éves még nem fog tudatosan tovább tanulásban gondolkodni és ezért tanulással foglalkozni. Azt fogja csinálni, amit otthonról hoz, ha a tanulás nem fontos, nem tanul, nincs lehetősége kitörni.
Erről pedig ő nem tehet. Erről az állam tehet.
Tévedsz! NEM adott a lehetőség mindenkinek. Ha nincs gazdag szülő, befolyásos rokonság, ismerősök, nagyon nehezen tud előre jutni.
Mellesleg, a gazdagabb államokban is több kulcsos adó van és jobban élnek az emberek, mint nálunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!