Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Most végül lesz tanár sztrájk...

Most végül lesz tanár sztrájk hétfőn vagy nem? Kell menni a gyerekeknek első két órára vagy nem? Tudja ezt valaki?

Figyelt kérdés
Lassan vége a tanításnak és még nem tudunk semmit. Az iskola honlapján semmi sincs erről. Annyit tudok, hogy ha nem viszem be igazolatlan hiányzásnak írják be.
2022. jan. 28. 10:59
1 2 3 4 5
 31/46 anonim ***** válasza:
44%

Akárcsak a kérdező, amikor azt írta, hogy

"Viszont én is pénzből élek, és ki kellett vennem szabadságot (nem volt egyszerű az utolsó pillanatban - lehet hogy megszervezhették volna időben), úgyhogy ha már a teljes napját igazolom, akkor nem is viszem be, lemegyünk hétvégére vidékre a nagyszülőkhöz..."

:)

Ezekben az órákban döntik el a tanárok, hogy mit tegyenek így, hogy törvénytelen az egész, holott eredetileg arról volt szó, hogy törvényesen sztrájkolhatnak. Hogy lehetne erről már csütörtökön-pénteken tájékoztatást adni a szülőknek, hogy ahhoz képest szervezhessék a hétvégéjüket? :D

2022. jan. 30. 09:07
 32/46 anonim ***** válasza:
58%

29

A választások egy más műfaj, össze sem hasonlítható a sztrájkkal.

Ott jó előre adott az időpont és helyszín, ha akar elmegy az ember, ha nem akkor nem, egyéni döntés.

Egy sztrájkot is meg lehetne szervezni időben, azért tanult emberek csak el tudnák dönteni x időpontig, hogy résztvesznek vagy nem, és annak megfelelően tájékoztatni azokat, akiket valami formában érint, hogy tudjanak számolni vele. Nem így, hogy holnap lenne, és még most se tudni, hogy akkor most végülis törvényes vagy sem, meg egyáltalán lesz-e, kap-e igazolatlant a gyerek.

2022. jan. 30. 10:53
 33/46 anonim ***** válasza:
46%

"Ott jó előre adott az időpont és helyszín, ha akar elmegy az ember, ha nem akkor nem, egyéni döntés."

Pont mint a sztrájknál...

"még most se tudni, hogy akkor most végülis ... kap-e igazolatlant a gyerek"

Ha a szülő igazolja (mert még igazolhatja az évi X db szülői igazolás terhére), akkor nem lesz igazolatlan, ha nem igazolja, akkor viszont miért ne lenne igazolatlan? Teljesen egyértelmű. Legalább ez a része...

2022. jan. 30. 15:50
 34/46 anonim ***** válasza:
42%

Egy csütörtökön kiderült állítólagos sztrájk, amit nem az iskola közöl, hanem egy szülő, az mióta számít jó előre bejelentett időpontnak és rendes tájékoztatásnak?

Mert az osztályfőnök szerint nem igazolatlan, a tv-ben meg az ellenkezőjét hozták le. Nem én nem akarom felvenni a munkát, hanem még segítem is, ha nem viszem, elvárható, hogy ebben az esetben ne én igazoljak más hóbortja miatt.

Elég furcsa, ha neked ez így teljesen rendben van, vagy valami sztrájkolni készülő tanár vagy?

2022. jan. 30. 17:49
 35/46 anonim ***** válasza:
73%

"Egy csütörtökön kiderült állítólagos sztrájk"

December 15-i hír:

Január 31-én figyelmeztető sztrájkot tartanak a pedagógus szakszervezetek

[link]

"amit nem az iskola közöl, hanem egy szülő"

Nem az iskola szervezi a sztrájkot. Akkor mit közöljön? Ha nem olvastad a hírekben már másfél hónappal ezelőtt, akkor egy szülőtől tudtad meg. Van ilyen.

Az iskola annyit tudott róla csütörtökön délben, hogy lesz-e legalább egyetlen pedagógus az adott iskolában, aki sztrájkolni fog "várhatóan". Ennél több csak holnap reggel derül majd ki, mert a sztrájk olyan műfaj, amihez bármelyik tanár csatlakozhat akár reggel 8-kor azokban az iskolákban, ahol csütörtökön délig megalakult a sztrájkbizottság - és aki csütörtökön délig jelezte, hogy várhatóan sztrájkolni fog, az is meggondolhatja magát. Tehát legfeljebb annyit tudott volna közölni az iskola, annyit tudna most, vasárnap este is közölni, hogy megalakult-e a bizottság. Többet az igazgató se tud, csak majd holnap reggel 8-kor (jó, mondjuk 8 előtt 10-20 perccel) szembesül vele, hogy mi van.

Amelyik iskolában nem alakult meg a sztrájkbizottság, annak meg nincs mit közölnie: ott ugyanolyan nap lesz, mint a többi, nyilvánvalóan.

"az mióta számít jó előre bejelentett időpontnak és rendes tájékoztatásnak?"

Ha nincs hír, nincs hír, miről tájékoztasson?

Amíg nincsenek az igazgató kezében sem adatok arról, hogy pontosan kik, hányan sztrájkolnak, miről tájékoztasson?

"az osztályfőnök szerint nem igazolatlan"

Az osztályfőnök is igazolhatja, nem? Ha ő hajlandó lesz rá, miért ne tájékoztathatna úgy, hogy nem igazolatlan? Ha van tájékoztatás, az a baj, ha nincs, akkor meg az? :)

"a tv-ben meg az ellenkezőjét hozták le"

Az azt jelenti, hogy rendszerszerűen, automatikusan nem lesz igazolt minden egyes diák hiányzása csak azért, mert bizonyos iskolákban bizonyos tanárok sztrájkolni fognak.

"Nem én nem akarom felvenni a munkát, hanem még segítem is, ha nem viszem"

Azt, aki nem akarja felvenni a munkát, nem segíted, hiszen ő nem fogja felvenni a munkát akkor se, ha beviszed a gyereket meg akkor se, ha nem. Azt segíted, aki fel fogja venni a munkát, mert ő lesz az, aki felügyelni fog a gyerekekre, és nyilván nem mindegy, hogy hányra: ha csak öten lesznek, az könnyebb helyzet lesz neki, mint ha mondjuk ötvenen lennének, akiket rá bíznak.

"elvárható, hogy ebben az esetben ne én igazoljak más hóbortja miatt"

Hóbortja? Akkor most segíteni akarod a sztrájkot vagy nem? Egyik szavaddal ütöd a másikat...

"valami sztrájkolni készülő tanár vagy?"

Mert mi van, ha igen, és mi van, ha nem? Attól még a tények ugyanazok.

2022. jan. 30. 18:07
 36/46 anonim ***** válasza:
72%

"Nem volt elég az online oktatás, a jelenleg is folyó karanténok, de nem egyszer úgy, hogy reggel szembesül vele az ember az iskolaajtóban, vagy fél óra múlva hívnak, menet közben bővítve a hossza, erre most még nagyon hiányzik ez is.

Mi értelme azon kívül, hogy mégjobban magukra haragítsák a szülőket?"

Az online oktatás és a karanténok miatt te a tanárokra haragszol? Mindkettő egy kényszerhelyzet, és arról szól/t, hogy a gyereked ne vigyen haza neked az iskolából potenciálisan halálos fertőzést. Az online oktatás a tanárok számára is egy váratlan helyzet volt, amelyre őket soha korábban senki nem készítette fel, kénytelenek voltak alkalmazkodni a helyzethez, ez kinek jobban, kinek kevésbé sikerült, de a legtöbb tanár számára rengeteg pluszmunkát jelentett és jelent a mai napig. Senki nem vitatja, hogy a szülők ettől nehéz helyzetbe kerültek, de ez nem a tanárok hibája. Ugyanígy nem a tanár felelőssége, ha kedd reggel nyolckor szembesül azzal, hogy covid fertőzött van az osztályában, ezért karantént kell elrendelni. Az ő felelőssége pusztán az, hogy tájékoztasson a karantén elrendeléséről.

Elég szomorú, hogy mostanra sikerült elérni, hogy egy tanár bármit tesz, azzal csak "még jobban" magára haragítja a szülőket.

És teszi ezt minimális fizetésért, nem fizetett túlórákkal és helyettesítésekkel, rendszeres túlterhelés mellett.

Pontosan ezért szerveződik a sztrájk.

Aminek egyébként éppen az a lényege, hogy fennakadást okozva gyakoroljon nyomást a munkáltatóra.

2022. jan. 30. 19:07
 37/46 anonim ***** válasza:

"Akkor most segíteni akarod a sztrájkot vagy nem? Egyik szavaddal ütöd a másikat."

Attól még azzal segítem őket, ha nem viszem be, mert kevesebb gyerekre kell vigyázzanak, de nem azért, mert egyetértek, hanem a járvány miatt.

Nem írtam, hogy a tanárokra haragszom, maga a helyzet dűhítő. Lehet nem most kellene sztrájkolni. Itt ez a járvány, elég azt megoldani, erre jön ez is.

Másnak is van elég baja, sokan lázadozhatnának még rajtuk kívül ezért vagy azért.

2022. jan. 30. 19:41
 38/46 anonim ***** válasza:
52%

"segítem őket, ha nem viszem be, mert kevesebb gyerekre kell vigyázzanak"

Nem a sztrájkolókat segíted, mondom, ugyanis ők nem fognak vigyázni senkire. Pont ez a sztrájk lényege: nem dolgoznak, azaz nem vigyáznak a gyerekekre.

"Másnak is van elég baja, sokan lázadozhatnának még rajtuk kívül ezért vagy azért."

Áll a zászló...

2022. jan. 30. 19:45
 39/46 anonim ***** válasza:
52%

"Másnak is van elég baja, sokan lázadozhatnának még rajtuk kívül ezért vagy azért."

Pontosan erről írtam a #16-os válaszomban, és a megoldást is leírtam. Minden más szakma dolgozóinak is a tanárok mellé kellene állni és támogató sztrájkot tartani. És minden egyes esetben ugyan így tenni, akárkik sztrájkolnak, minden más szakszervezetnek oda kéne állni. Ha megáll az egész ország rögtön észbe kapnának a mi adónkból dőzsölő urak oda fenn, akik szerint 47.000-ből meg lehet élni, meg akik szerint mindenki annyit ér amilye van... Együtt erősek lennének, külön-külön viszont súlytalan egy ilyen megmozdulás. Csak sajnos a mi népünkben nincs meg erre az összefogásra való hajlam.

2022. jan. 30. 19:54
 40/46 anonim ***** válasza:
69%

Nálunk sem volt semmi info a sztrájkról. Sem az iskola részéről, sem a tanárok részéről, sem a helyi facebook csoportokban, sem az osztályok facebook csoportjaiban. Totális csend. Így reggel bevittem a gyerekeket 8-ra. Ment mindenki be szépen, senki sem mondta, hogy ne menjenek, mert sztrájk lesz.

Én szülőként maximálisan támogatnám a sztrájkot, de így hogyan támogassam? Felkészültem rá, hogy ha úgy adódik, hazahozom a gyerekeket.

Azt sem értem, miért kell ahhoz az EMMI engedélye, hogy a tanárok sztrájkolhassanak. Ha egy gyárban a munkások sztrájkba kezdenek, miért kellene ehhez a gyár vezetőinek, vagy bárkinek az engedélye? Nem az lenne a lényeg, hogy a munkabeszüntetéssel nyomást gyakoroljanak a munkáltatóra, ha az előzetes tárgyalások nem vezettek eredményre?

2022. jan. 31. 10:29
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!