Milyen rendszerrel lehetne a leggyorsabban növelni a társadalmi egyenlőtlenségeket?
Munkanélküliség. Itt írtam egy elképzelést de töröltem hátha moderálnának, másrészt nem is lenne célravezető, ha eltűnnének emberek.
Munkanélküli segély: A szegényebbeknek nuku. A gazdagabb pedig többet kapna és tovább, aszerint mennyire gazdag.
Jövedelemadó: progresszív adózás lenne jó, csak fordítva... Aki kevesebbet keres, a jövedelmének akár a többszörösét is leadózhatná. A gazdagabbnál pedig negatív adózást alkalmaznánk, azaz nem ő fizetne az államnak, hanem fordítva.
Vagyonadó: mint a jövedelemadó
Alapjövedelem: Lehet felhördülni, de szerintem kellene. A gazdagnak nem kérdés miért jó ha a semmiért pénzt kap. A szegény pedig jó, ha életben marad és munkájával a gazdagot gazdagítja. Az alapjövedelem is lehetne fordítottan progresszív. A legszegényebbeknél az ideális alapalapjövedelem pedig éppen az életbenmaradásra elég, kb egy Auschwitz/gulág életszínvonalat biztosítva. Az alapjövedelmet fizethetnék(csak a szegélyeknek) természetben. Félig megfőzött krumpli, fagypont fölé fűtött barakk... Egy kicsi elhullási % a tényleg munkaképtelenek köréből megengedhető lenne elrettentő példának, fokozná a munkakedvet.
Kényszermunka az adósságba keveredők számára, ha önként nem akarnának dolgozni. Mivel adósságot dolgoznak le, ezért nem rabszolgaság.
Az "ideális" egyenlőtlenségnél, egyetlen szupergazdag lenne. A többi pedig barakkban, enné a félig főtt krumplit.
✅ Nagyon egyszerű ! A Borsodiakat ösztönözni a jól kereső németországi munkára !
✅ (segély elvétel, stb..)
✅ Akkor itthon teljes mértékben fel lenne számolva az "egyenlőtlenség" !
Bokros már megfogalmazta a programját.
Az ment neki eddig is.
A kérdést nem viccnek szántam, mindössze egy elméleti kérdés. Nem gondolnám jónak a társadalmi egyenlőtlenség növelését. Jómagam egyébként enyhén balos vagyok.
Elgondolkodtam rajt, hogy a jobboldali emberek szerinti elv (nincs segély, ha nem dologozol halj éhen) milyen lenne a legszélsőbb megvalósítás felé tolva. Egy vicc lenne, persze a legszélsőbb balos is ugyanúgy vicc lenne.
A kérdésben leírt szabályok növelnék a maximumra a munkakedvet, de mégsem lenne tőle jó világ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!