Mi jellemző a konzervatív liberalizmusra? Van ilyen párt Magyarországon?
A neve alapján és amit hallottam róla ez a tökéletes ideológia számomra. Még mielőtt beírnátok hogy wikipedia a barátom, én sajnos nem beszélek wikipedia nyelven, nekem a hétköznapi életben használt nyelven van szükségem pár válaszra.
Például a konzervatív liberalizmus támogatja az LMBTQ-t? A drogokat, füveket és a bevándorlást is? Mennyire nacionalista, konzervatív? Van ilyen ideológiával rendelkező pàrt Magyarországon?
Radikálisan individualista jellemzően. Bármit megtehetsz, amivel nem ártasz másoknak, viszont nem is várhatsz senkitől semmit. Alacsony adók, kicsi állam, minimális mennyiségű közszolgáltatás. Nincs ingyenes egészségügy, oktatás (vannak nyilván szintek, de az egyetemet egy rendes konz-lib már tuti magánfinanszírozná), kevesebb szabadnap, gyengébb munkavállalói érdekérvényesítés. Könnyű vállalkozni, estébé.
Szerintem intézményesített szociopátia, de ez erősen vérmérséklet-függő.
A társadalomszemléletet és moralitást konzervatív módon értelmezik, premodern alapokon (pl. Platón, Arisztotelész, Szt. Ágoston, Akvinói Szt. Tamás). Hogy ezt konkrétan hogyan interpretálja az LMBTQ és drogok kérdésében, az attól függ. Szerintem egy mai konzervatív liberális ha akarja, nyugodtan elfogadhatja akár az egynemű házasságot, akár az örökbefogadást, de nem fog szivárványba öltözni meg nem ő lesz az ádáz harcosa az LMBTQ-nak. Ugyanígy a kábítószerrel, hogy elfogadhatja, hogy legális a fű, de nem ő fogja kiharcolni.
Nacionalizmus azt jelenti, hogy a nemzet függetlenségében gondolkodik. Magyarán most egy nacionalista irány az lenne, ha kilépnénk az EU-ból. Egy konzervatív-liberális ilyen módon biztosan nem nacionalista. De konzervatívként hagyományos társadalmi egységeket nem veti el (mint a család vagy nemzet).
Te vagy az, Makizay?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!